Zöldség
Zöldség

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

Agrofórum Online

Az Árpád-Agrár Zrt.-hez tartozó Szentesi Paradicsom Kft. legnagyobb, több mint 4 hektáros üvegházában már szedik az érett koktélparadicsomot, a fürtös paradicsom pedig nagyjából két hét múlva kerülhet az áruházak polcaira. A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

NÉZZE MEG VIDEÓNKAT:

Digitális szabályozás, betáplált szén-dioxid

„A melegvíz hőmérsékletét számítógép irányítja, ahogy a ház szellőztetését, az öntözőrendszert, és a szén-dioxiddal történő ellátást is” – fogalmazott Benedikti Tamás az Agrofórum kérdésére. Az Árpád-Agrár Zrt. telepvezetője hozzátette: a szén-dioxidot nem maguk állítják elő, hanem vásárolják. Míg a légkörben 400 ppm (milliomod térfogatrész) található a gázból, addig télen, egészen kora tavaszig, a csukott ablakok mellett az üvegházban elérik a 800 ppm-es szinten. Ez aztán a melegedéssel párhuzamosan, a szellőztetés megkezdésével csökkenni kezd, és a betáplálással csak a normál légköri szintet tudják biztosítani a növények számára. Mindez azonban így is 20%-kal nagyobb termésmennyiséget eredményez.

A fürtös paradicsom palánták december közepén érkeznek az üvegházba, amelyek ápolása után március elején, közepén kezdődik meg a szedés. November közepéig négyzetméterenként 60 kg paradicsom gyűjthető, ami hazánkban kiváló eredménynek számít. „A házban 1,2 növényt ültetünk ki négyzetméterenként, amiket aztán elágaztatjuk. Ezzel elérjük a 3,5 tő/négyzetméteres fejszámot. Ezt a munkát januárban-februárban végezzük el” – ismertette a technológia újabb elemét a szakember.

Három fajta a piaci igényeknek megfelelően

A növény akár 8-9 bogyót is tudna növeszteni egy-egy fürtre, ám a termesztés folyamán ezt 6 paradicsomra csípik vissza, hiszen ezt a típust fürtökben szedik és értékesítik, így fontos, hogy mindegyik darab egységesen érett, piros, és ugyanolyan méretű legyen. „Mi a Syngenta Climstar F1 fatáját termesztjük, amivel 130-150 grammos bogyónkénti súlyt is elérhetünk”.

A március első felében már szedhető koktélparadicsomok esetében két fajtával dolgoznak az üvegházban. Az egy szezon alatt 19 kg-ot termelő Syngetna Sweetelle fajta mellett a Rijk Zwaan Imperioso paradicsomát termelik 30 kg/négyzetméter termésmennyiséggel. Előbbit szemenként, utóbbit fürtökben szedik, amihez jelentős munkaerőre van szükség. Ez többletköltséget jelent, így a kilónkénti átlagár 650-750 forint is lehet. A fürtös paradicsomé ennek nagyjából fele, harmada.

„Az átlagárak az elmúlt két évet nézve körül-belül azonosak voltak, a kigyűjtött adatok szerint 200-250-300 Ft között mozogtak. Télen, mikor kevesebb a paradicsom, akkor természetesen ennél többet lehet kapni a termésért, nyáron pedig a dömpingben jelentősen csökkennek az árak” – tudta meg az Agrofórum Katonáné Schröttner Ildikótól, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadójától. Hozzátette: a Dél-KerTÉSZ termelőinek, beszállítóinak nagy része paradicsomot már szinte csak üvegházban termel, és ennek többsége is az Árpád-Agrár Zrt.-től érkezik be.

Az azonban nagy kérdés a jövőre nézve, hogy a folyamatosan épülő és korszerűsödő üvegházakkal hogyan változik majd a piaci helyzet, hiszen várhatóan még több paradicsom kerül a piacra a modern termesztőépületek megjelenésével. Bár éppen ezért sok termelő inkább az uborka termesztésén gondolkodik.

Ízeltlábúak segítik a paradicsomtermesztést

Az első virágok nagyjából január 10-én nyílnak ki, az üvegházba ekkor telepítik be méheket, méghozzá hektáronként 1-2 családot. Egy kaptár 10-12 hétig poroz be aktívan, a rovarok szaporodnak, és a dobozukban élelem is található. Ezt követően azonban csökken az aktivitásuk, a folyamatos utánpótlás tehát elengedhetetlen. „A Biobest méheket a szentesi Biokontroll Kft.-től kapjuk, velük állunk szerződéses viszonyban” – mondta el az Agrofórumnak Pászti Ferenc.

Az Árpád-Agrár Zrt. technológusa arról is beszélt, hogy az Árpád-Agrár Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó Szentesi Paradicsom Kft. üvegházaiban integrált növényvédelem folyik, aminek köszönhetően a vegyszerfelhasználás minimális, a biológiai növényvédelem – többek között egy ragadozó atkafaj – hatékonyan végzi a dolgát.

„Feronomcsapdákkal védekezünk a paradicsom aknázómoly ellen, ami mellett fénycsapdákkal is próbálkozunk. Ez természetesen leginkább megfigyelésre szolgál, ám az látszik, hogy a ragadozó atka nagy hatékonysággal kapja el a károsítót. Az üvegházi molytetű ellen az Encarsia formosa nevű fürkészdarazsat telepítettük be, ami a molytetű lárvájába petézik, és abból kel ki a következő repülő nemzedék. A lisztharmat ellen kénpárologtatással tudunk védekezni, a megfelelő klímabeállítások mellett pedig a Botrytis nem, vagy csak kis mértékben jelenik meg” – mondta el Pászti Ferenc a hatalmas, több mint 4 hektáros üvegházban.

Szúnyogok a gombatermesztésben

A gombaszúnyogok esetében a kértételért a lárvák felelősek. A kártételi küszöbérték igen alacsony, egy marék komposztban 1 darab lárva jelenléte 0,5%-os veszteséget is okozhat. A gombaszúnyog morfológiai jellegzetességének ismertetése mellett a szerzők kitérnek a kémiai, agrotechnikai és a biológiai védekezés lehetőségeire is.

Akár 1000 forint is lehet a paprika kilója - Az Árpád-Agrár Zrt. 2,5 hektáros üvegházában jártunk

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában.

Zöldség Videó

Felfutóban a mikrozöldek (microgreens) termesztése

Újabban mind több, nívósabb étteremben, de igényes háziasszonyok felkínálta ételek díszítésében is egyre gyakrabban tűnnek szemünkbe apró, pár centiméteres zöldségek. Az étvágygerjesztő látvány mellett nem is gondolunk arra, hogy ezek a parányi „növénydíszek” gazdag beltartalmi értéküknek köszönhetően szinte vitaminbombának számítanak.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

2018. augusztus 8. 06:21

Takarékos öntözés

Pontosan meg kell határozni, hogy a növénynek az egyes fejlődési fázisaiban mennyi vízre van minimálisan szüksége

2018. április 4. 14:13

Különleges zöldségnövények

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

2018. június 28. 09:35