Zöldség

Cékla kisokos: így választja ki a legjobbat!

Agrofórum Online

Az ősz egyik legszínesebb és legegészségesebb zöldsége kétségkívül a cékla. Akár salátába, savanyúságként vagy sütve fogyasztjuk, a friss, édes íz elengedhetetlen. Mégis sokszor csalódunk!

Szépnek tűnő gumókat viszünk haza, de főzés után íztelen, fás vagy kesernyés lesz a végeredmény. Pedig van néhány egyszerű, de biztos jel, ami segít, hogy mindig a legjobb céklát válasszuk.

A jó cékla ismertetőjegyei

Amikor céklát vásárolunk, a legfontosabb szempont a héj állapota és a gumó feszessége. A legízletesebb darabok mindig tömörek, sima felületűek és sérülésmentes héjúak. A repedt vagy fonnyadt cékla már veszített nedvességtartalmából, így íze is gyengébb lesz.

Sokan meglepődnek, de a kisebb céklák íze általában intenzívebb és édesebb. A nagyobb gumók rostosabbak, gyakran már fás szerkezetűek, ezért a piacról inkább az apróbb példányokat érdemes hazavinni.

Tárolás: a frissesség kulcsa

Otthon a legjobb hely a hűtő zöldséges rekesze, ahol a cékla akár két hétig is eláll. Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, a gumókat hűvös, sötét és száraz helyen – például pincében – is tárolhatjuk. A hosszabb eltarthatóság érdekében a cékla fagyasztva is megőrizheti tápanyagtartalmát.

A cékla csökkenti a magas vérnyomást – igyuk préselve!

Ehhez először héjában főzzük 30-50 percig, majd hűlés után szeleteljük vagy kockázzuk, és tegyük jól záródó dobozba vagy fagyasztózacskóba. A héjban történő főzés nemcsak az ízeket, hanem a vitaminokat is megőrzi – így lesz a cékla valódi vitaminbomba a téli hónapokra.

A cékla, mint természetes egészségvédő

A cékla nem csupán ízletes, hanem az egyik legértékesebb gyökérzöldség. Magas C-vitamin, folsav, kálium és magnézium tartalma miatt támogatja az immunrendszert, javítja a vérkeringést és segíti a sejtek egészséges működését. A benne található természetes nitrátok fokozzák az oxigénellátást és segítenek csökkenteni a vérnyomást.

Rendszeres fogyasztása méregteleníti a májat, elősegíti a zsírok lebontását, és gátolja a zsírfelhalmozódást. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, segíthet a fogyókúrában, és stabilizálja a vércukorszintet, így a cukorbetegek étrendjébe is bátran beilleszthető.

Szépség belülről: a cékla külső hatásai

A cékla nemcsak belsőleg hat jótékonyan. Fogyasztása csökkenti a bőrproblémákat, halványítja a pigmentfoltokat, és a benne lévő antioxidánsok serkentik a hajnövekedést. Nem véletlen, hogy sok természetes szépségápoló alapanyagaként is megtalálható.

Egészséges, finom és megfizethető

A jó hír, hogy az egészség megőrzése nem kerül sokba: a céklát 300-400 forint/kilogramm áron is megvásárolhatjuk a nagyobb üzletláncokban, a zöldségeseknél pedig 600-700 forint/kilogramm körül kapható. Ennyiért pedig nemcsak egy színes és ízes alapanyagot, hanem egy természetes immunerősítőt is hazavihetünk.

Ha odafigyelünk a részletekre – a méretre, a héj feszességére és a tárolás módjára –, többé nem kell aggódnunk az íztelen céklák miatt. A jó választással nemcsak a konyhánk, hanem az egészségünk is hálás lesz.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Szuperélelmiszer a magyar földekről: a cékla

2023. november 8. 14:10

Igazi szuperélelmiszer terem a magyar földeken, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag céklát egyre nagyobb területen termesztik a gazdálkodók – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképéből. A siker nem véletlen, hiszen egyre többen ismerik fel a sokoldalúan elkészíthető zöldség előnyeit.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Hogyan előzhetem meg a cékla levélbetegségeinek megjelenését?

2023. május 25. 04:37

Tavalyi évben valamely levélbetegség jelent meg a céklán. Mi lehetett ez? Hogyan előzhetem meg az idei évben?