Gyümölcs

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

Agrofórum Online

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

A leszüretelt termést általában ládákban tároljuk, felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a szennyeződéstől, főként, ha korábban is erre a célra használtuk. A téli tartós tárolásra szánt helyiség (pince, garázs, verem, fészer, stb.) legyen tiszta, szellőztethető, fagymentes, de a maximális hőmérséklet sem haladja meg a +5 C0-ot. Páratartalma biztosítsa, hogy minél kisebb legyen az apadási veszteség. Ennek érdekében néhány zöldségfélét (sárgarépa, petrezselyem, cékla) rétegeljük nyirkos, de nem vizes homokba, így nem fog megfonnyadni. A káposztafélék (fejes- kel, karfiol, karalábé) ládában is tárolható, de előtte száradjon meg a külső levélzete. A télálló póréhagymát bent hagyhatjuk a földben, csak annyit szedjünk fel, ami 1-2 hétre elegendő, de ha tartós fagyokra számítunk, szedjünk fel többet, és takarjuk le zsákkal, esetleg szalmával. Manapság már bevett szokás a sárgarépa és a petrezselyem esetében is a téli leszalmázás, ami megvédi a növények gyökérzetét a fagyoktól, nem fagy át a talaj, így bármikor szedhető a friss zöldségféle. A már korábban betakarított vörös-és fokhagyma tárolására szintén a hűvös, de száraz környezet a legmegfelelőbb. Amint valamelyik hagymagumó csírázásnak indul, minél előbb használjuk fel a következő főzésnél. Tavasz felé haladva akár ki is ültethetjük a veteményesbe, mert finom koratavaszi zöldhagymát nevelhetünk belőle.

A téli alma és körte, valamint a birs tárolása során utóérik, így válik ízletessé. Az utóérés során ezek a növények etiléngázt termelnek, ezért nem szabad a burgonya közelében tárolni, mert ettől a gáztól hamarabb csírázásnak indul a burgonya. A datolyaszilva szintén utóérő gyümölcs, szedéskor még fanyar, fogyasztásra alkalmatlan. Ez nem probléma, mert így csak fokozatosan válik ehetővé. Mindezt meggyorsíthatjuk, ha néhány datolyaszilvát összecsomagolunk almával, és az néhány nap alatt megérleli a gyümölcsöt.

 A tárolóhelyiséget a téli napokon is időnként szellőztessük, figyeljük állandóan a tárolási hőmérsékletet, ha túlságosan meleg van a tárolótérben, szellőztetéssel hűtsük vissza az optimális hőfokra. Legjobb, ha állandóan ott tartunk egy minimum-maximum hőmérőt, valamint egy páratartalom mérőt. Ha túlságosan száraz lenne a levegő, akkor párologtassunk vizet, vagy locsoljuk szét a padlón. A betárolt zöldség-és gyümölcsféléket folyamatosan át kell válogatni, hogy a romlásnak, csírázásnak indultakat időben el tudjuk távolítani, mert ellenkező esetben megromlanak az egészségesek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Barna lett a birs? Ez a két fő oka!

2025. október 10. 14:10

A birs kívülről ép, belülről mégis barna? A jelenség mögött tápanyaghiány és gombás fertőzés is állhat – mutatjuk a különbséget!

Mit rontunk el az ültetéskor? – Fák, amik nem maradnak életben

2025. október 10. 07:10

A fiatal gyümölcsfák kiszáradása gyakori probléma az ültetés utáni időszakban. Az okok gyakran egyszerűek – de odafigyeléssel elkerülhetők.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.

Mi legyen a sok leszüretelt zöldséggel?

2025. szeptember 4. 05:40

Szerencsére számos praktikus, ízletes és hosszú távon is fenntartható megoldás létezik a zöldségek tartósításához. Nézzük is sorra!

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.