Gyümölcs

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

Agrofórum Online

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

A leszüretelt termést általában ládákban tároljuk, felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a szennyeződéstől, főként, ha korábban is erre a célra használtuk. A téli tartós tárolásra szánt helyiség (pince, garázs, verem, fészer, stb.) legyen tiszta, szellőztethető, fagymentes, de a maximális hőmérséklet sem haladja meg a +5 C0-ot. Páratartalma biztosítsa, hogy minél kisebb legyen az apadási veszteség. Ennek érdekében néhány zöldségfélét (sárgarépa, petrezselyem, cékla) rétegeljük nyirkos, de nem vizes homokba, így nem fog megfonnyadni. A káposztafélék (fejes- kel, karfiol, karalábé) ládában is tárolható, de előtte száradjon meg a külső levélzete. A télálló póréhagymát bent hagyhatjuk a földben, csak annyit szedjünk fel, ami 1-2 hétre elegendő, de ha tartós fagyokra számítunk, szedjünk fel többet, és takarjuk le zsákkal, esetleg szalmával. Manapság már bevett szokás a sárgarépa és a petrezselyem esetében is a téli leszalmázás, ami megvédi a növények gyökérzetét a fagyoktól, nem fagy át a talaj, így bármikor szedhető a friss zöldségféle. A már korábban betakarított vörös-és fokhagyma tárolására szintén a hűvös, de száraz környezet a legmegfelelőbb. Amint valamelyik hagymagumó csírázásnak indul, minél előbb használjuk fel a következő főzésnél. Tavasz felé haladva akár ki is ültethetjük a veteményesbe, mert finom koratavaszi zöldhagymát nevelhetünk belőle.

A téli alma és körte, valamint a birs tárolása során utóérik, így válik ízletessé. Az utóérés során ezek a növények etiléngázt termelnek, ezért nem szabad a burgonya közelében tárolni, mert ettől a gáztól hamarabb csírázásnak indul a burgonya. A datolyaszilva szintén utóérő gyümölcs, szedéskor még fanyar, fogyasztásra alkalmatlan. Ez nem probléma, mert így csak fokozatosan válik ehetővé. Mindezt meggyorsíthatjuk, ha néhány datolyaszilvát összecsomagolunk almával, és az néhány nap alatt megérleli a gyümölcsöt.

 A tárolóhelyiséget a téli napokon is időnként szellőztessük, figyeljük állandóan a tárolási hőmérsékletet, ha túlságosan meleg van a tárolótérben, szellőztetéssel hűtsük vissza az optimális hőfokra. Legjobb, ha állandóan ott tartunk egy minimum-maximum hőmérőt, valamint egy páratartalom mérőt. Ha túlságosan száraz lenne a levegő, akkor párologtassunk vizet, vagy locsoljuk szét a padlón. A betárolt zöldség-és gyümölcsféléket folyamatosan át kell válogatni, hogy a romlásnak, csírázásnak indultakat időben el tudjuk távolítani, mert ellenkező esetben megromlanak az egészségesek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.