4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Gyümölcs

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

Agrofórum Online

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

A leszüretelt termést általában ládákban tároljuk, felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a szennyeződéstől, főként, ha korábban is erre a célra használtuk. A téli tartós tárolásra szánt helyiség (pince, garázs, verem, fészer, stb.) legyen tiszta, szellőztethető, fagymentes, de a maximális hőmérséklet sem haladja meg a +5 C0-ot. Páratartalma biztosítsa, hogy minél kisebb legyen az apadási veszteség. Ennek érdekében néhány zöldségfélét (sárgarépa, petrezselyem, cékla) rétegeljük nyirkos, de nem vizes homokba, így nem fog megfonnyadni. A káposztafélék (fejes- kel, karfiol, karalábé) ládában is tárolható, de előtte száradjon meg a külső levélzete. A télálló póréhagymát bent hagyhatjuk a földben, csak annyit szedjünk fel, ami 1-2 hétre elegendő, de ha tartós fagyokra számítunk, szedjünk fel többet, és takarjuk le zsákkal, esetleg szalmával. Manapság már bevett szokás a sárgarépa és a petrezselyem esetében is a téli leszalmázás, ami megvédi a növények gyökérzetét a fagyoktól, nem fagy át a talaj, így bármikor szedhető a friss zöldségféle. A már korábban betakarított vörös-és fokhagyma tárolására szintén a hűvös, de száraz környezet a legmegfelelőbb. Amint valamelyik hagymagumó csírázásnak indul, minél előbb használjuk fel a következő főzésnél. Tavasz felé haladva akár ki is ültethetjük a veteményesbe, mert finom koratavaszi zöldhagymát nevelhetünk belőle.

A téli alma és körte, valamint a birs tárolása során utóérik, így válik ízletessé. Az utóérés során ezek a növények etiléngázt termelnek, ezért nem szabad a burgonya közelében tárolni, mert ettől a gáztól hamarabb csírázásnak indul a burgonya. A datolyaszilva szintén utóérő gyümölcs, szedéskor még fanyar, fogyasztásra alkalmatlan. Ez nem probléma, mert így csak fokozatosan válik ehetővé. Mindezt meggyorsíthatjuk, ha néhány datolyaszilvát összecsomagolunk almával, és az néhány nap alatt megérleli a gyümölcsöt.

 A tárolóhelyiséget a téli napokon is időnként szellőztessük, figyeljük állandóan a tárolási hőmérsékletet, ha túlságosan meleg van a tárolótérben, szellőztetéssel hűtsük vissza az optimális hőfokra. Legjobb, ha állandóan ott tartunk egy minimum-maximum hőmérőt, valamint egy páratartalom mérőt. Ha túlságosan száraz lenne a levegő, akkor párologtassunk vizet, vagy locsoljuk szét a padlón. A betárolt zöldség-és gyümölcsféléket folyamatosan át kell válogatni, hogy a romlásnak, csírázásnak indultakat időben el tudjuk távolítani, mert ellenkező esetben megromlanak az egészségesek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A nagy visszatérő: a szilvatermesztés előnyei

2025. február 20. 07:10

Miért érdemes még mindig foglalkoznunk a szilvatermesztéssel? Milyen buktatókat rejt ennek a kivételes csonthéjasnak a gondozása?

Mit jelent gyümölcsfáink hideg- és melegigénye?

2025. február 14. 07:10

A különböző típusú rügyek hidegigénye eltérő, nem egy időben fognak kilépni a mélynyugalomból.

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

2025. február 13. 14:40

A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik, Magyarországon egzotikus növénynek számít.

Fiatal almafák koronaalakítása, II. rész

2025. január 24. 09:40

A termelői szemlélet megköveteli (amennyiben profitorientált vállalkozásról beszélünk), hogy az újabbnál újabb fajtákban rejlő összes termőpotenciált kiaknázzuk.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Április

2023. április 14. 05:36

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

A külső nem minden: másodosztályú zöldség-gyümölcs a Penny Marketben

2018. március 21. 14:33

A diszkontlánc hamarosan a nem szabványos méretű, formájú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar gazdáktól.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.