Gyümölcs

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

Agrofórum Online

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

A leszüretelt termést általában ládákban tároljuk, felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a szennyeződéstől, főként, ha korábban is erre a célra használtuk. A téli tartós tárolásra szánt helyiség (pince, garázs, verem, fészer, stb.) legyen tiszta, szellőztethető, fagymentes, de a maximális hőmérséklet sem haladja meg a +5 C0-ot. Páratartalma biztosítsa, hogy minél kisebb legyen az apadási veszteség. Ennek érdekében néhány zöldségfélét (sárgarépa, petrezselyem, cékla) rétegeljük nyirkos, de nem vizes homokba, így nem fog megfonnyadni. A káposztafélék (fejes- kel, karfiol, karalábé) ládában is tárolható, de előtte száradjon meg a külső levélzete. A télálló póréhagymát bent hagyhatjuk a földben, csak annyit szedjünk fel, ami 1-2 hétre elegendő, de ha tartós fagyokra számítunk, szedjünk fel többet, és takarjuk le zsákkal, esetleg szalmával. Manapság már bevett szokás a sárgarépa és a petrezselyem esetében is a téli leszalmázás, ami megvédi a növények gyökérzetét a fagyoktól, nem fagy át a talaj, így bármikor szedhető a friss zöldségféle. A már korábban betakarított vörös-és fokhagyma tárolására szintén a hűvös, de száraz környezet a legmegfelelőbb. Amint valamelyik hagymagumó csírázásnak indul, minél előbb használjuk fel a következő főzésnél. Tavasz felé haladva akár ki is ültethetjük a veteményesbe, mert finom koratavaszi zöldhagymát nevelhetünk belőle.

A téli alma és körte, valamint a birs tárolása során utóérik, így válik ízletessé. Az utóérés során ezek a növények etiléngázt termelnek, ezért nem szabad a burgonya közelében tárolni, mert ettől a gáztól hamarabb csírázásnak indul a burgonya. A datolyaszilva szintén utóérő gyümölcs, szedéskor még fanyar, fogyasztásra alkalmatlan. Ez nem probléma, mert így csak fokozatosan válik ehetővé. Mindezt meggyorsíthatjuk, ha néhány datolyaszilvát összecsomagolunk almával, és az néhány nap alatt megérleli a gyümölcsöt.

 A tárolóhelyiséget a téli napokon is időnként szellőztessük, figyeljük állandóan a tárolási hőmérsékletet, ha túlságosan meleg van a tárolótérben, szellőztetéssel hűtsük vissza az optimális hőfokra. Legjobb, ha állandóan ott tartunk egy minimum-maximum hőmérőt, valamint egy páratartalom mérőt. Ha túlságosan száraz lenne a levegő, akkor párologtassunk vizet, vagy locsoljuk szét a padlón. A betárolt zöldség-és gyümölcsféléket folyamatosan át kell válogatni, hogy a romlásnak, csírázásnak indultakat időben el tudjuk távolítani, mert ellenkező esetben megromlanak az egészségesek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

2025. október 30. 08:10

Nem mindegy, hol és hogyan teleltetjük a citromfát – íme a legfontosabb tudnivalók lépésről lépésre.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Kedvezőtlen klímaviszonyok miatt jelentkező hiánytünetek

2020. április 16. 06:36

Az asszimilációra ható környezeti tényezők (kevés van, ami nincs rá közvetlen hatással) a tápanyagfelvételt is kisebb-nagyobb mértékben, jól látható tünetekkel, vagy kevésbé észlelhető elváltozásokkal befolyásolják.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

2022. február 12. 05:39

Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.

Tíz százalékkal csökkent az alma ára

2020. október 16. 06:17

Összességében az élelmiszerek ára átlagosan 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben és 0,4 százalékkal mérséklődött az elmúlt hónapban.