Zöldség

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

Agrofórum Online

A fejes saláta hajtatása – megközelítőleg 600-650 ha (30-35 000 tonna/év), ami egy fő idényre, a tavaszira, és egy lényegesen kisebb jelentőségű szezonra, az őszi termesztésre tehető. Míg korábban a húsvét-környéki, hajtatott saláta szedés volt a meghatározó, az utóbbi években egyre több helyen szabad földön is termesztik, és a folyamatos szabadföldi és fólia alatti ültetésnek köszönhetően már 8 hónapon keresztül sikerül ellátni a friss salátával a hazai piacot, nem is beszélve az egyre népszerűbb félkész és a kész salátakeverékekről.

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra. Termesztése és trágyázása a paprikához vagy paradicsomhoz képest egyszerűbb, lényegesen kevesebb tápanyagot igényel, de könnyen lehet rontani, és a rövid tenyészidő kevés lehetőséget ad a korrigálásra.

A talaj szerkezete iránt kevésbé igényes, ugyanakkor sóra, és a talajban lévő szermaradványokra (gyomirtók, talajfertőtlenítők stb.) érzékenyen, és azonnal, rossz csírázással, levél deformációval, rendellenes fejlődéssel, lassúbb növekedéssel reagál. E tulajdonságából adódóan a mustárhoz hasonlóan tesztnövényként, talaj-szermaradványok és toxikus anyagok kimutatására is használják.

Sóérzékenysége miatt, szikesedésre hajlamos vagy túltrágyázott talajon termesztésével nem tanácsos próbálkozni. Olyan talaj, melynek EC értéke 1,6-1,7 mS/cm-t meghaladja, vagy az öntözésre használt víz szikesítésre hajlamos, nem javasolt saláta hajtatásra. Más vonatkozásban (mésztartalom, pH igény) nem tér el a többi zöldségnövényétől. Magas mésztartalom (5% felett), a fiatal leveleken klorotikus tünetek kialakulását okozhatja (mikroelem hiány).

Mire szükséges a tápanyag-utánpótlásnál nagyobb figyelmet fordítani?

  • Könnyen felvehető tápanyag-formát igényel, a rövid tenyészidőből adódóan nincs idő talajásványokból az oldódásra, illetve szerves anyagokból a tápelem-mineralizációra.
  • A gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért a tápanyagoknak a talaj felső 10-15 cm-es rétegében kell elhelyezkedniük.
  • A rövid tenyészidőből adódóan a szükséges tápanyag-mennyiséget meglehetősen rövid idő alatt kell számára biztosítani.
  • Sóérzékenysége miatt nem lehet magas a talaj tápanyagszintje, nem adható ki egyszerre nagyobb adag műtrágya.

Tápanyag-felvételének dinamikája az 1. ábrán látható lombképződés ütemét követi. Jelentős növekedés a rozettaképzés kezdetén van. Amennyiben ekkor kevés a talajoldatban a tápanyag, mindenekelőtt a nitrogén, elhúzódó fejképzéssel, kisebb tömegű terméssel kell számolni. Ugyanakkor a sok nitrogénnel párosuló meleg és bőséges vízellátás laza fejek kialakulását eredményezi. A nitrogénhiány – aminek jelentkezését nem tanácsos megvárni – viszonylag gyorsan és szembetűnő módon jelentkezik az alsó, idősebb leveleken, kezdetben a világoszöld elszíneződést, majd a levél széle irányából induló klorózist okoz.

1. ábra: Az élőtömeg és a szárazanyag-tartalom alakulása a kiültetést követő napokban

A foszforhiány tünete elsősorban palántakorban szokott mutatkozni, a rosszul összeállított tápkockaföld eredményeként. Az alsó, idősebb levelek fonáki oldalán jelentkező lilás-vörös elszíneződés, rendszerint fejletlen gyökérzettel párosul. (Nem barna, hanem világos, fehér és kevésbé elágazó gyökérzet.) A februári-márciusi kiültetéskor a hideg talaj is a foszforhiányra utaló tüneteket okozza, ilyenkor a talaj még hideg, lassú a foszforfelvétel (1. kép).

1. kép: Bal oldali növény: egészséges gyökérzet, foszforban jól ellátott közeg, jobb oldali növény: fejletlen gyökerek, rossz minőségű, alacsony foszfortartalmú közegben

Káliumigénye a paprikához vagy a paradicsomhoz képest alacsony. A fejes saláta hidegtűrő és a betegség-ellenálló képességet fokozza, javul a fejek keménysége, tartóssága, ami a szállítás és pulton-tarthatóság miatt fontos. Kálium-túladagolásra a sókártétel tüneteivel reagál, azaz apró fejek, haragos zöld levélzet és barna gyökerek képződnek.

A három fő tápelem mellett két mezoelemnek, a magnéziumnak és a vasnak az ellátására is különösen kell figyelni, hiánytüneteik előfordulnak a hajtatásban, ritkábban szabad földön is. Mint levélzöldségnek magnéziumból jelentős az igénye, csak lombtrágyázással – ahogy általában a mikroelemeket szokás pótolni – nem biztosítható a növény szükséglete! Magnéziumot is tartalmazó talajtrágyákkal, fejtrágyázások során magnéziumtartalmú komplexek használatával, és a gombaölő szerekhez kevert magnézium-permettrágyákkal kell (lehet) a magnéziumot kijuttatni.

A vashiány – mint a mikroelemek – meszes talajon (5% szénsavas mésztartalom felett), szokott fellépni, de előfordulhat túlöntözés hatására is. Világos, márványozott fiatal levelek a kórokozó fertőzésre emlékeztetnek, de szemben a vírussal nem egy-egy növény, hanem foltokban, vagy az egész állomány kisárgul. Idejekorán történő felismerés esetén vastartalmú levéltrágyákkal gyógyítható.

Két jellegzetes mészhiány betegsége van a salátának, ami nem is annyira a talaj kalciumtartalmával, sokkal inkább a klímaszabályozással, a szellőztetéssel van összefüggésben. Télen és kora tavasszal, rossz szellőztetés esetén, magas páratartalom alakul ki a fólia alatt, aminek következtében a saláta belső levelei megbarnulnak, súlyos esetben rothadásnak indulnak. Ilyenkor a magas páratartalom következtében leáll a transzspiráció – így a kalcium felvétele is – és egy idő után a saláta, de a fejes káposzta és a kínai kel esetében is a fej közepén a levelek megfeketednek, megbarnulnak, megrohadnak, amit szaknyelven belső vagy lágy levélszél-barnulásnak nevezzünk (2. kép).

2. kép: A magas páratartalom következtében kialakuló lágy vagy belső levélrothadás a kínai kelre is jellemző

Később, a termesztő-létesítmények szakszerűtlen szellőztetése, a hirtelen páratartalom esés okozhat fejlődési zavart.  A növény – védekezve a kiszáradástól – bezárja légzőnyílásait, ami szintén a transzspiráció leállását okozza, ilyenkor a külső levelek szélén apró, tűszúrásnyi elhalások képződnek, amelyek fokozatosan egyre nagyobbakká válnak, súlyos esetben az egész levél széle elszárad. A betegséget száraz vagy külső levélszél-barnulásnak nevezzük (3. kép).

3. kép: Száraz levélszél-barnulás a hirtelen csökkenő páratartalom következménye

Trágyázáskor mindig a talaj tápanyagtartalmából kell kiindulni. Előfordulhat, hogy az előző évről, a paprika, a paradicsom vagy az uborka után maradt, bőséges mennyiségű tápanyag a talajban, feleslegessé teszi a további tápanyag-kijuttatást. Közepes tápanyag-ellátottságú talajon, hagyományos trágyakijuttatás esetén, legfeljebb kétszeri fejtrágyázásra van szükség /2x5g/m2 nitrogén (N) és 2×10 g/m2 kálium (K2O)/ a fejesedés kezdetén, illetve azt követően 7-10 nap után. Amennyiben híg tápoldat formájában, folyamatosan tervezzük a tápanyagot adagolni, úgy 0,3-0,5%-os töménységben adjuk, ilyen célra káliumnitrátot (KNO3) vagy nitrogéndús komplexet használjunk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Franciaország szégyenteljesnek tartja a gyümölcs- és zöldségimportot

2023. augusztus 24. 07:10

Franciaország jelenleg a gyümölcs- és zöldségfélék felét importból szerzi be, amit kínosnak tartanak egy olyan országban, amely büszke mezőgazdasági hagyományaira – nyilatkozta Martijn Weijtens, a párizsi holland nagykövetség mezőgazdasági képviselője a Reutersnek.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.