Martfűn jártunk Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál. Kristóf hivatása mellett chili paprika termesztéssel és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Arról kérdeztük, hogyan lett a hobbiból kisebb vállalkozás.
Kristóf 6 évvel ezelőtt kezdett chili paprikával foglalkozni, akkor még néhány cserépben nevelgette a növényeket. Idővel a cserepeket virágládákra, később pedig egy kerti ágyásra cserélte, és ahogy egyre több paprika termett, a termés felhasználásán kezdett gondolkodni.
Két lehetőséget látott: szárítani vagy szószt főzni a termésből. Először a szárítással próbálkozott Kristóf, de ahogy egyre több lett a növény, és a termés mennyisége is nőtt, chili szószokat kezdett főzni.
Szépen lassan összeálltak a receptek, és közben a termesztéstechnológia is egyre jobban kiforrott. A családtagok is segítettek, és ma is segítenek Kristófnak a növények körül, de amennyire lehet, automatizálta a rendszert.

Az öntözést teljes mértékben automatizálni tudta egy szivattyúval, egy mechanikus időzítővel és egy IBC tartállyal. Az öntözés folyamatát csak abban az esetben kell módosítania, ha tápoldatot kell kijuttatnia. A vizet csepegtető öntözéssel juttatja ki. A párolgás csökkentése és a gyomosodás elkerülése érdekében geotextíliával fedi a talajt.
A termesztett chili fajták
- Orange habanero
- Carolina reaper
- Red scorpion
- Ghost chili
- Trinidad moruga
- Cayenne bors
- Jalapeno
Kristóf saját tapasztalata, hogy a környezeti tényezők befolyásolni tudják a paprika erősségét, csípősségét. A nyáron leszedett chiliből készült szószok egyértelműen erősebbek lettek, mint ami a későbbi, szeptemberi szüretből készült.
Részletek a videóban! A paprika feldolgozását bemutató videóval és cikkel hamarosan jelentkezünk.
Képek forrása: Agrofórum Online