Zöldség

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

Agrofórum Online

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) a kora tavaszi kertek egyik legkorábbi és leglátványosabb zöldségféléje, ám csak akkor hoz évről évre vastag, ízletes szárakat, ha időnként megújítjuk a tövét. A legjobb alkalom erre a kora ősz, amikor a növény már pihenőre készül, de a talaj még elég meleg a gyökeresedéshez. Az átültetés nemcsak a tápanyag-utánpótlást segíti, hanem a szaporításra is remek lehetőséget kínál.

A következőkben bemutatjuk, mikor, hogyan és hová érdemes a rebarbarát átültetni, hogy a következő szezonban ismét erőteljes, egészséges tövekkel és bőséges terméssel hálálja meg a gondoskodást.

Mikor kell átültetni a rebarbarát?

A rebarbara igazi „nagyétkű” növény, vagyis a környezetéből rengeteg tápanyagot von el. Emiatt 6-8 évente ajánlott új helyre költöztetni, különben a szárak elvékonyodnak, a terméshozam pedig fokozatosan csökken.

A legideálisabb időpont az átültetésre a kora ősz (szeptember-október), amikor a levelek már sárgulnak, és a növény föld feletti része visszahúzódik. Az őszi ültetés előnye, hogy a talaj még meleg, a gyökerek pedig tél előtt megkezdhetik a regenerálódást. Tavasszal így már erőteljesen indulhatnak meg a hajtások.

A megfelelő hely kiválasztása

A rebarbara a napos, szélvédett és tápanyagban gazdag helyeket kedveli. Félárnyékban is megél, de a hozam gyengébb lesz. A legjobb, ha a talaj mélyrétegű, jó vízáteresztő, és enyhén savanyú kémhatású (pH 6-6,5).

A pangó víz és a kötött, levegőtlen talaj a gyökérrothadás legfőbb okozói, ezért érdemes egy kis kavicsréteget tenni az ültetőgödör aljára a jobb drénhatás érdekében. Fontos szabály, hogy legalább öt évig ne ültessünk rebarbarát ugyanarra a helyre, mert a kórokozók és a tápanyaghiány miatt a növény gyengén fejlődne!

Hogyan zajlik az átültetés és tőosztás?

Az átültetést mindig a levelek visszavágásával kezdjük, szárrészeket 5-10 cm-re a talaj felett metsszük vissza! Ezután a tövet nagy földlabdával ássuk ki, hogy minél több gyökér megmaradjon!

A tőosztásnál éles ásóval vagy késsel dolgozzunk, hogy a vágási felületek simák legyenek, így gyorsabban gyógyulnak! Egy-egy új tődarab legalább egy, de inkább két rügyet tartalmazzon, és körülbelül 1 kg tömegű legyen! A frissen vágott részeket ültetés előtt hagyjuk 1-2 órán át szikkadni, így kisebb az esélye a rothadásnak!

A rebarbara a környezetéből rengeteg tápanyagot von el

Az új helyen a gödör legyen kétszer akkora, mint a gyökérlabda, a talajt érett komposzttal vagy marhatrágyával dúsítsuk! Az ültetésnél ügyeljünk, hogy a rügyek éppen csak földdel legyenek fedve, mert a túl mélyre kerülő tő könnyen elrothad!

Az ültetést követően a talajt kézzel tömörítsük, majd alakítsunk ki öntözőperemet, hogy a víz ne folyjon el! Az első hónapokban a rendszeres öntözés és a talajtakarás (mulcs) különösen fontos, mert ez segíti a gyökeresedést és megakadályozza a kiszáradást.

Gondozás az átültetés után

Az átültetett rebarbarának legalább egy vegetációs időre van szüksége, hogy megerősödjön. Ezért az első évben ne szedjünk le szárakat, hanem hagyjuk, hogy a növény elegendő levélfelületet fejlesszen!

A következő év tavaszán a tő újra teljes erővel hajt ki. Tavasszal szerves trágyával vagy komposzttal érdemes indítani a szezont, és szükség esetén káliumban gazdag tápoldattal segíthetjük a szárfejlődést.

A rebarbara egészséges növekedéséhez elengedhetetlen a gyommentes környezet és a jó talajszerkezet fenntartása. A növény meghálálja a gondoskodást: akár 10-15 évig is produktív maradhat, ha rendszeresen megújítjuk és jól tápláljuk.

Hasznos tudnivalók a rebarbaráról

A rebarbara magas oxálsavtartalma miatt nyersen nem javasolt a fogyasztása, de megfőzve, lekvárban, szörpben vagy süteményben igazi tavaszi különlegesség. A szedési időszak általában áprilistól június 24-ig tart – ezután az oxálsav mennyisége megnő, ami már az egészségre is kedvezőtlen lehet. A későbbi szedésre is alkalmas új fajták, mint például a ‘Livingstone’, lehetővé teszik, hogy a rebarbaraszezon akár őszig is kitolódjon.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Milyen igényei vannak a dracénának, hogyan gondozzam?

2023. január 11. 04:38

Sajnos a dracéna levelei az utóbbi időben kissé lankadtak és barnulnak is. Mi lehet a probléma? Milyen igényei vannak a dracénának, és hogyan gondozzam?

Miként kell ápolni a primulát? Ki lehet ültetni a kertbe?

2025. március 19. 04:40

A primulával kapcsolatban lenne két kérdésem, melyeknél a válaszukra számítok. Miként kell ápolni ezt a virágot? Kiültethetem a kertbe? Köszönöm.

Miért megy tönkre hamar a cserepes fűszernövény?

2023. március 7. 05:36

Mi lehet az oka annak, ha a cserepes fűszernövény a megvásárlását követően hamarosan tönkremegy? Bizonyos, hogy a nem megfelelő ápolás áll a probléma hátterében? Nézzük most sorra a valós okokat!

Mitől lett foltos és kókadt az Aloe vera?

2023. április 9. 04:38

Aloe vera növényem egyik vastag szárán barnás foltok vannak, illetve annak ellenére, hogy folyamatosan hoz új hajtásokat és leveleket is, nagyon kókadt. A probléma a megküldött képeken látható. Hogyan gyógyítható? Egyáltalán mi a betegsége?