31℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Zöldség

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

Agrofórum Online

A leggyakoribb ok a hirtelen nedvességváltozás. Ha a növény hosszabb ideig szárazságot élt át, majd egyik napról a másikra sok csapadékot kap, a termés gyorsan megduzzad, de a héja nem tud vele együtt tágulni. Ez a belső feszültség a héj megrepedéséhez vezet. A probléma különösen gyakori vályogos, kötött talajokon.

A repedések típusai

Körkörös repedés a termés derekán: leggyakrabban a gyors növekedés eredménye.

Hirtelen eső után jelentkezik
Hirtelen eső után jelentkezik

Hosszanti repedés a kocsánytól lefelé: gyakori, vízstressz vagy hirtelen eső után jelentkezik.

Mindkét forma megnyitja az utat a kórokozók előtt, különösen gombás betegségek, rothadás és légykártétel szempontjából.

Megelőzési lehetőségek

  • Egyenletes öntözés: Lehetőleg napi rendszerességgel, azonos időpontban és mennyiséggel locsoljunk.
  • Mulcsozás: Segít a talaj nedvességingadozásának csökkentésében.
  • Fajtaválasztás: Vastagabb héjú, repedésre kevésbé hajlamos fajták termesztése, például ‘Roma’ vagy ‘San Marzano’.
  • Gyors betakarítás: Ne hagyjuk a bogyókat túl sokáig a tövön. A túlérett termések héja már nem tud a nyomásváltozáshoz alkalmazkodni.

Hibák, amiket érdemes elkerülni

Sokan azzal próbálják segíteni a növényt, hogy nagy mennyiségben öntöznek a forró napokon. Ez viszont csak fokozhatja a repedéskészséget. Ugyanígy nem segít a levelek lecsipkedése sem: ez csak növeli a gyümölcs közvetlen sugárzásnak való kitettségét. Ha biztosra akar menni, hagyja meg a felső levélzetet, hogy az árnyékolni tudjon!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túl sok cukkini? Így dolgozza fel okosan!

2025. augusztus 11. 11:10

Fagyassza, savanyítsa, fermentálja vagy főzze be! A cukkini kreatív tartósításával egész télen élvezheti a nyár ízeit.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

A világ egyik legédesebb paradicsoma Veresegyházról jön

2018. május 18. 07:12

A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

2024. május 23. 07:10

Kacsolás hiányában új szár képződik, és túl sűrűvé, levegőtlenné válik, rendezetlen bokorrá fejlődhet a növény, és nem hoz annyi termést.