Zöldség

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

Agrofórum Online

A leggyakoribb ok a hirtelen nedvességváltozás. Ha a növény hosszabb ideig szárazságot élt át, majd egyik napról a másikra sok csapadékot kap, a termés gyorsan megduzzad, de a héja nem tud vele együtt tágulni. Ez a belső feszültség a héj megrepedéséhez vezet. A probléma különösen gyakori vályogos, kötött talajokon.

A repedések típusai

Körkörös repedés a termés derekán: leggyakrabban a gyors növekedés eredménye.

Hirtelen eső után jelentkezik
Hirtelen eső után jelentkezik

Hosszanti repedés a kocsánytól lefelé: gyakori, vízstressz vagy hirtelen eső után jelentkezik.

Mindkét forma megnyitja az utat a kórokozók előtt, különösen gombás betegségek, rothadás és légykártétel szempontjából.

Megelőzési lehetőségek

  • Egyenletes öntözés: Lehetőleg napi rendszerességgel, azonos időpontban és mennyiséggel locsoljunk.
  • Mulcsozás: Segít a talaj nedvességingadozásának csökkentésében.
  • Fajtaválasztás: Vastagabb héjú, repedésre kevésbé hajlamos fajták termesztése, például ‘Roma’ vagy ‘San Marzano’.
  • Gyors betakarítás: Ne hagyjuk a bogyókat túl sokáig a tövön. A túlérett termések héja már nem tud a nyomásváltozáshoz alkalmazkodni.

Hibák, amiket érdemes elkerülni

Sokan azzal próbálják segíteni a növényt, hogy nagy mennyiségben öntöznek a forró napokon. Ez viszont csak fokozhatja a repedéskészséget. Ugyanígy nem segít a levelek lecsipkedése sem: ez csak növeli a gyümölcs közvetlen sugárzásnak való kitettségét. Ha biztosra akar menni, hagyja meg a felső levélzetet, hogy az árnyékolni tudjon!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.

Cékla kisokos: így választja ki a legjobbat!

2025. október 14. 08:10

A cékla igazi őszi vitaminforrás – de csak akkor, ha jól választjuk ki. Mutatjuk, mire figyeljünk a piacon!

Zöldséget a város szívében – Akvapónia új szerepben

Zöld rendszerek, közösségi élmények: az akvapónia nemcsak termel, hanem összeköt és szemléletet formál.

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

2023. július 23. 17:10

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

Paradicsom a tányéron: ízek színek szerint

2025. július 10. 13:10

A paradicsom nem csak piros lehet! A különböző színű fajták nemcsak látványban térnek el, hanem ízben, beltartalomban és felhasználásban is.

Mire ügyeljünk a paradicsompalánták kiültetése során?

2025. május 9. 04:40

Hogyan végezzük el, és mire ügyeljünk a paradicsom kiültetése során? Köszönöm válaszukat!

Melyik paradicsomfajta illik a legjobban a pizzához?

2024. augusztus 27. 07:40

Az olasz szilvaparadicsomok (más néven romaparadicsomok) ideálisak arra, hogy pizzaszószt készítsünk belőlük.