Mit tehetünk, ha elhúzódik a karfiol termésképződése?

Agrofórum Online

A karfiol – szemben a többi káposztafélével – igényesebb a hőmérsékletre, a páratartalomra és a tápanyagok, mindenek előtt néhány mikroelem (bór és molibdén) ellátása iránt. Ebből adódóan termesztése nehezebb, több élettani, úgynevezett fiziológiai fejlődési rendellenessége ismert, amely a vízellátással, a hőmérséklettel vagy a tápanyagokkal van összefüggésben.

Ide sorolható az utóbbi időben gyakran tapasztalt rózsaképzés elmaradás vagy elhúzódás is, amikor egészséges és nagy (túl nagy) lombozata van a növénynek, de nem terem. Már a rózsának kellene mutatkozni a levelek között, de csak a lombozat fejlődik. A jelenség az utóbbi években tapasztalható meleggel, mindenekelőtt az augusztusi meleg éjszakákkal van összefüggésben.

A karfiol jarovizációját – mint a többi káposztaféléjét is – a hideg, a lehűlés váltja ki. Ha ez elmarad, vagy nem süllyed a hőmérséklet rendszeresen éjszakánként 18-20 oC alá, a termés nem vagy csak késve alakul ki. A nemesítők próbálkoznak a melegben is jól és biztosan termő fejet képező fajták előállításával, de ezeknek a fajták a széleskörű elterjedése még várat magára.

Mit lehet tenni? Hogyan lehet a hőmérsékletet legalább az éjszakai órákra csökkenteni?  Szabadföldön a hőmérsékletet szabályozni nagyon nehéz, egyetlen lehetőség a termőterület hideg vízzel történő intenzív öntözése. Az éjszakai órákban nagyadagú öntözéssel (30-40 mm) mérsékelhető a meleg, és ha ezt a kései fajtáknál augusztus közepén elkezdjük, megindulhat a generatív szakasz, azaz a termés kialakulása a kívánt időben.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Technikai és egészségügyi kihívás: spórák a gombatermesztésben

Habár a bazídiumos gombák nagy részét is képezhetik a levegőben lévő spóráknak, egészen 1952-ig nem tekintették potenciális allergéneknek azokat.

Új lehetőségek a torma termesztésében

Hazánkban a torma termőterülete kb. 1500 ha, amely többnyire 9 hajdúsági település területére korlátozódik.

Kévézve vagy darabolva? - Díjazott fokhagyma betakarítógép Franciaországból

fokhagyma, fokhagyma betakarítógép, betakarítógép, AGROmashEXPO, AGROmashEXPO 2018, AgrárgépShow, AgrárgépShow 2018, Hanki-Ker Kft., ERME

A tápoldatos zöldségtermesztés szabályai

A tápoldatos termesztés nem csupán a szilárd műtrágyák feloldása, és folyékony formában történő kijuttatása.

A nyári hőstressz ellen is védelmet nyújt a jégvédő háló

A távérzékelésre alapozott technológia lehetővé tette, hogy a gyümölcsösök vízháztartását olyan eszközökkel is mérjék, melyekhez nem szükséges laboratóriumi felszerelés.

2018. február 14. 08:06

Közös vízgazdálkodási projekt indult a Dél-Alföldön és a Vajdaságban

A projekt részeként egy aszály- és belvízkutató monitoring központot is létrehoznak, amelynek a határon átnyúló szakmai munka mellett feladata a szoros kapcsolat megteremtése a tudományos szféra és a felhasználók között.

2018. január 24. 14:40

Kukoricatermesztés – várható veszélyek és potenciális lehetőségek a klímaváltozás kapcsán

Szigorúan okszerű öntözés segítségével (helytől függően: 60-100 mm) az előrevetített terméskiesések elkerülhetők.

2018. január 23. 20:19

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

2018. február 22. 10:09