Zöldség

Paprika – beteg termések eltávolítása

Agrofórum Online

A nyár közepére már sok beteg, hibás termés jelentkezik a paprikán. A hosszú kultúrás hajtatás, de a szabadföldi termesztésben is – főleg a folytonnővő fajtákat, amelyek egyre inkább elterjednek – a sok kötés jelentősen visszaveti fejlődésükben. Amint kiderül egy termésről, hogy piacképtelen (pl. deformált, beteg, sérült, napégett) azonnal el kell távolítani.

A piacképtelen bogyók meghagyása jelentős tápanyag mennyiséget von el a növénytől, lassítja, nehezíti az újabb kötések kialakulását, gombás és baktériumos fertőzés esetén (pl. szürkepenész) gyorsan átfertőződik az egészséges termésekre.

Leginkább a kényszerérett termések (vékony termésfal, fejletlen bogyó színesedni kezd) esetében fordul elő, hogy a tövön marad, remélve, hogy majd „kinövi.”  Az ilyen paprika csak lassítja a növény növekedését, az új kötések kialakulását, de piacképes nem lesz.

Az sem jó, ha túl sok a kötés a tövön. Bár technológiától és fajtától függően nagyon változik a szám, de egyszerre két-három virág, két-három kötött terméskezdemény, két-három fejletlen termés és ugyan ennyi szedésre alkalmas paprikánál többet ne hagyjunk egyszerre érni. Ha kell, ritkítsuk a termést!

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Pasztinák: Amit tudni érdemes

2023. január 21. 08:28

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

2024. március 8. 11:10

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

2020. december 10. 07:38

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.