Zöldség

Paradicsom a tányéron: ízek színek szerint

Agrofórum Online

Sokan meglepődnek, amikor először találkoznak fekete, sárga vagy zöld paradicsommal a piacon. Ezek nem éretlen példányok vagy különlegességből származó torzók, hanem tudatosan nemesített fajták, amelyek különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak.

Sárga paradicsom – édes és gyomorkímélő

A sárga paradicsomok általában kevesebb savat tartalmaznak, mint piros társaik, így érzékeny gyomrúak számára is ideális választás lehet. Édes, enyhén gyümölcsös ízük miatt kiválóak salátába, gyerekeknek tízóraira, de aszalva is különleges ízélményt nyújtanak.

Fekete paradicsom – telt, gazdag aroma

A fekete vagy lilásbarna héjú paradicsomok, mint például a ‘Black Krim’ vagy a ‘Cherokee Purple’, magas antioxidáns-tartalommal bírnak, különösen antociánokban gazdagok. Ízük intenzívebb, földes, néha füstös jellegű – kiváló grillezéshez, mártásokhoz, vagy akár bruschetta tetejére is.

Különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak
Különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak

Zöld paradicsom – savanykás és különleges

A zöld paradicsom lehet érésre is zöld színű fajta (pl. ‘Green Zebra’), vagy egyszerűen még éretlen. Az érett zöld fajták pikánsabbak, savanykásabbak, és kiválóak chutneyk, relishek, vagy akár zöldparadicsom-lecsó készítéséhez is. Sütve vagy panírozva is sok helyen kedvelt különlegesség.

Hogyan válasszunk a kertbe vagy a konyhába?

Ha salátát vagy friss harapnivalót keres, válasszon sárgát vagy narancsszínűt. Ha intenzív, komplex ízre vágyik, próbálja ki a fekete fajtákat. Kísérletezéshez, savanyításhoz vagy különleges ételekhez a zöld fajták adhatnak új lendületet. Konyhakertbe pedig akár többféle színt is érdemes ültetni, hogy a tányéron is látványos legyen a végeredmény.

A paradicsom színe nemcsak esztétikai kérdés, hanem kulináris lehetőség is. Bátran kóstolja végig a színpalettát!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

A génmódosított paradicsom tényleg angolnaként úszik a vízen?

2023. szeptember 25. 11:10

A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

A paradicsomfogyasztás segíthet a vérnyomás csökkentésében

2024. július 1. 13:10

A paradicsomot a legújabb kutatások szerint kálium- és likopintartalma miatt érdemes beépíteni a szívbarát, vérnyomáscsökkentő étrendbe.

Hogyan hasznosíthatom a zölden maradt paradicsomot?

2023. november 12. 10:10

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Válaszukat nagyon várom, és előre is köszönöm!