Zöldség

Paradicsom a tányéron: ízek színek szerint

Agrofórum Online

Sokan meglepődnek, amikor először találkoznak fekete, sárga vagy zöld paradicsommal a piacon. Ezek nem éretlen példányok vagy különlegességből származó torzók, hanem tudatosan nemesített fajták, amelyek különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak.

Sárga paradicsom – édes és gyomorkímélő

A sárga paradicsomok általában kevesebb savat tartalmaznak, mint piros társaik, így érzékeny gyomrúak számára is ideális választás lehet. Édes, enyhén gyümölcsös ízük miatt kiválóak salátába, gyerekeknek tízóraira, de aszalva is különleges ízélményt nyújtanak.

Fekete paradicsom – telt, gazdag aroma

A fekete vagy lilásbarna héjú paradicsomok, mint például a ‘Black Krim’ vagy a ‘Cherokee Purple’, magas antioxidáns-tartalommal bírnak, különösen antociánokban gazdagok. Ízük intenzívebb, földes, néha füstös jellegű – kiváló grillezéshez, mártásokhoz, vagy akár bruschetta tetejére is.

Különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak
Különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak

Zöld paradicsom – savanykás és különleges

A zöld paradicsom lehet érésre is zöld színű fajta (pl. ‘Green Zebra’), vagy egyszerűen még éretlen. Az érett zöld fajták pikánsabbak, savanykásabbak, és kiválóak chutneyk, relishek, vagy akár zöldparadicsom-lecsó készítéséhez is. Sütve vagy panírozva is sok helyen kedvelt különlegesség.

Hogyan válasszunk a kertbe vagy a konyhába?

Ha salátát vagy friss harapnivalót keres, válasszon sárgát vagy narancsszínűt. Ha intenzív, komplex ízre vágyik, próbálja ki a fekete fajtákat. Kísérletezéshez, savanyításhoz vagy különleges ételekhez a zöld fajták adhatnak új lendületet. Konyhakertbe pedig akár többféle színt is érdemes ültetni, hogy a tányéron is látványos legyen a végeredmény.

A paradicsom színe nemcsak esztétikai kérdés, hanem kulináris lehetőség is. Bátran kóstolja végig a színpalettát!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

Ma már tudjuk, a lecsót kiknek köszönhetjük

2023. július 30. 08:40

A „mit kellene ma főzni” örök kérdésre nyáron mintha sokkal egyszerűbb volna a válasz, mint az év más hónapjaiban. Ennek az oka, hogy pár darab paprika, egy-két fej vöröshagyma, néhány paradicsom valóban szinte minden háztartásban akad.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a palánták a fólia alatt ne károsodjanak?

2025. március 15. 04:37

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a jelenleg cserepekben növő paradicsom- és paprikapalánták a fóliában éjszaka kinn maradhassanak károsodás nélkül? Nem fóliába kívánom kiültetni, hanem majd szabadföldbe, és kiültetésig tartanám ott, mivel nincs már máshol hely számukra.

Determinált vagy folytonnövő paradicsom az ideális választás?

2019. március 30. 06:37

Amióta létezik paradicsomtermesztés, a gazdálkodók egyik legnagyobb problémája, hogy folyton növő, vagy bokorparadicsomot termesszenek. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, lássuk, kinek melyik típus termesztése javasolt.

Zöldség Képgaléria