Zöldség

Paradicsom ápolása a vegyszermentes növényvédelem szem előtt tartásával

Agrofórum Online

A szabadföldi paradicsomnak számos gombás és baktériumos eredetű betegsége van, amelyek ellen a folyamatos szedése miatt vegyszerrel nehéz védekezni. A szakszerű és idejében végzett növényápolással, ha teljes mértékben nem is, de jelentősen csökkenthetjük ezek fellépésének veszélyét.

Nem panaszkodhatunk az idén, a tavaszi időjárás kegyes volt a melegigényes zöldségfélék, így a paradicsom ültetéséhez is. Nem volt fagy, nem volt a korábbi években gyakran tapasztalt hőség, a csapadékos és borús időjárás kedvezett a palánták gyökeresedésének és lombfejlődésének.

Mit tehetünk a növény egészsége érdekében, hogyan ápoljuk? Sokkal könnyebb és egyszerűbb a szabadföldi növények gondozása, nem kell a fényhiány és a magas páratartalom miatt a betegségek fellépésével olyan mértékben számolni, mint a téli üvegházi vagy a kora tavaszi fólia alatti paradicsom hajtatásban.

Kötözzük fel karóra vagy vezessük zsinegre a támrendszer mellé ültetett paradicsom főhajtását! Ez nemcsak a folytonnövő fajták esetében ajánlott, érdemes az 5-6 fürt után leálló úgynevezett determinált fajtáknál is megcsinálni.

Ilyen formán több levegő éri a levél fonáki oldalát, a fertőzések gyakori kiindulópontját, arról nem is beszélve, hogy számos betegség a talajról visszacsapódó vízzel kerül a növényre (pl. baktériumos betegségek egy része).

Egy vagy két szárra nevelve

Távolítsuk el az oldalhajtásokat! A paradicsomot lehet egy vagy kettő szárra nevelni (jobb a szimpla száras nevelés), amihez a levelek hónaljából fejlődő oldalhajtásokat el kell távolítani. Minél előbb célszerű elvégezni, mert a hosszú, felesleges hajtások kinevelésével a paradicsom sok energiát veszít, amit egyébként a bogyók fejlesztésére fordítana.

A reggeli és délelőtti órákban, amikor nagyobb a növény turgornyomása könnyebben lehet kicsípni vagy kitörni, mint délután vagy este. Pattintani és nem tépni! A szár felületének, külső szövetrétegének durva megsértése, jó fertőzési felület a betegségeknek.

Legalább heti gyakorisággal érdemes a növényeket átnézni, amikor függőleges rögzítésüket, a zsinegre történő tekerésüket egyébként is végezzük. Ne a zsinórt tekerjük a növényre, hanem a növényt igazítsuk a zsinór köré, lehetőleg mindig azonos irányba. Ez utóbbi felesleges okoskodásnak tűnhet, pedig a gyakran tapasztalt, bekötött fürtök súlyából adódó lecsúszás megelőzhető vele.

Száradás és sárgulás

Természetes folyamatnak tekinthető az idősebb leveleken tapasztalható száradás és sárgulás, ami adódhat fertőző betegségekből, de a levél korából, mechanikai sérülésekből is. Ezeknek a funkció nélküli leveleknek a leszedésével sokat tehetünk a vegyszermentes növényvédelem érdekében. Ilyen formán nemcsak a betegségek manifesztálódásának és az elfertőződés kiindulásának gyakori helyeit távolítjuk el, de levegősebbé is tesszük a lombozatot.

Előny vagy hátrány a nagy lombozat? – vetődik fel a kérdés.

A termések megneveléséhez asszimilációra képes lombfelületre van szükség, aminek méretét, a bogyótömegéhez viszonyított arányát környezeti tényezőkkel, mindenekelőtt öntözéssel és tápanyagellátással szabályozni tudjuk. A generatív vagy vegetatív jelleg alapvető genetikai adottsága, fontos fajtatulajdonsága a paradicsomnak.

Hátrány, mert a nagy lombozat megnevelése sok energiát vesz el a növénytől, és árnyékot, párásabb környezetet, kedvezőbb feltételeket nyújt a betegségeknek, illetve nehezebbé teszi a vegyszeres védekezést. Ugyanakkor előny is, védi is egyben a terméseket a napégéstől (1. kép), és a párásabb mikroklíma a paradicsom számára is kedvező a nyári szárazságban. Ilyen vonatkozásban nehéz az optimumot meghatározni, több tényezőt is szem előtt kell tartani.

Az alacsony páratartalom egyik jele a levelek pödrődése
1. kép: Az alacsony páratartalom egyik jele a levelek pödrődése

Közvetett úton a szakszerű öntözéssel és az okszerű fejtrágyázással szintén hozzájárulhatunk a vegyszer mentesebb növényvédelemhez.

A kifejlett paradicsom június végén, júliusban naponta 2-2,5 liter vizet párologtat el, ami négyzetméterenként 3-5 növény esetében 6-12 liter vizet jelent, nem számolva még a talaj felületéről elpárolgott, és a talajban elszivárgó vízzel. Vagyis homok és középkötött talajon heti 2-3 alkalommal, 20-30 mm-es vízadaggal szükséges az öntözés.

Az öntözést célszerű az esti vagy a kora reggeli órákra időzíteni, reggeli öntözésnek előnye, hogy a levelekre kerülő víz hamarább leszárad, csökkentve ezzel is a fertőzés veszélyét.

A légtér párásítása

Nagy szárazság esetén szükségessé válhat a légtér párásítása, ami ugyan növényvédelmi szempontból nem előnyös, de a termés minősége miatt (fényes bogyók) szükségessé válhat. Ilyenkor a növényt ne érje víz, csak a talaj felületét nedvesítsük 1-2 mm-es vízadaggal. Előfordulhat, hogy napjában többször is ismételni kell. A száraz levegőt a növény az alsó leveleinek pödrődésével (2. kép) és haragos zöld hajtásszínnel jelzi.

A klímaváltozás kapcsán egyre gyakrabban találkozhatunk a napégett bogyókkal
2. kép: A klímaváltozás kapcsán egyre gyakrabban találkozhatunk a napégett bogyókkal

Sok tápanyagot vesz fel a paradicsom. A tenyészidő kezdetén több foszfort, csökkenő mennyiségben káliumot, és folyamatosan nitrogént, valamint mikroelemeket. Vagyis a tápanyagok felvétele folyamatos, különbség a felvétel ütemében és a tápanyagok egymáshoz viszonyított arányában van.

Lehet az egy-egy tápelemet tartalmazó, úgynevezett monoműtrágyákkal biztosítani a tápanyagokat, de tanácsolt és egyszerűbb a vízben jól oldódó, komplexek használata, amiket 1-2 dkg/m2 mennyiségben, oldatban 0,5%-os töménységben jutassuk ki kb. 7-14 naponként. Tápanyag arányok változtatása kiegészítő monotrágyával (pl. ammóniumnitrát) vagy más összetételű komplex műtrágyára történő cseréléssel lehetséges.

Vannak sérült, esetleg már fertőzött, kártevők által rágott és napégett termések, amelyeket biztosan nem fogunk elfogyasztani. Ezek csak feleslegesen terhelik a növényt, lassítják a fejlődését, esetleg elősegítik a súlyosabb fertőzések kialakítását, a növények ápolása során törekedjünk csak egészséges bogyókat megtartani!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Egyéves vöröshagyma talaj- és tápanyagigénye, valamint trágyázása

2024. november 6. 09:40

A termesztés visszaesésének okait kutatva első helyen kell megemlíteni az öntözés hiányát, és az alacsony színvonalú tápanyagellátást.

Mitől barnul, rothad meg a paradicsom alja?

2022. július 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miért barnul, rothad meg a paradicsom alsó része?

70 fokos hőség perzselte fel a paradicsomot Marokkóban

2023. október 27. 14:40

A tudósok egyetértenek abban, hogy jelenleg a marokkói mezőgazdaság számára az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb kihívást. Ezzel azok a szakemberek is egyetértenek, akik a helyszínen küzdenek az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel.

Mi a Manó? - A paradicsom, ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

2023. július 23. 17:10

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?