Zöldség

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

Agrofórum Online

A tavaszi hónapokban az üvegházak és fóliasátrak hőszabályozása, a gyakori, szinte napi jelentős hőingadozás következtében, meglehetősen kritikus időszaknak számít. Így volt ez az idén is, az április elejei, majdnem júliusi meleg után hózáporok következtek, a gyümölcsök lefagytak (-6, -8 Celsius-fok!), a hónap végén napközben a borult időt többször is nyárias napsütés váltotta. Még azok a zöldséghajtatók is kapkodták a fejüket, akik fényre és hőre működő automatákkal rendelkező üvegházakban termesztik a paradicsomot, nem is beszélve a közel 400 hektár hajtatott paradicsomnak még mindig jelentős felületét képező fűtés nélküli, vagy vészfűtés szinten működő, kézzel vezérelhető fóliasátráról, ahol nagyon nehéz a paradicsom számára optimális értéket tartani, a gyakran és jelentős mértékben változó időjárásnak megfelelően a szellőztetést vagy a fűtést szabályozni.

Elméleti összefüggések, amit a gyakorló kertésznek is tudni érdemes!

A zöldségfélék legismertebb hőmérsékletigény-besorolása Markov-Haev orosz tudósok nevéhez fűződik, tankönyvek ezt tanítják, szakkönyvek többsége erre alapozza a hőigény-számításokat. Annak ellenére, hogy az általuk kidolgozott rendszer a növény hőoptimumát próbálja a változó környezeti tényezők, mindenekelőtt a hőmérséklet függvényében „dialektikusan” kezelni, azaz a fenológiai fázishoz és a fényviszonyok változásához igazítani, egy korszerű üvegház hőszabályozását a rendszer korlátai miatt erre építeni már nem lehet.

Az egyes élettényezők szoros összefüggésben vannak egymással, egy-egy megváltozása szükségszerűen maga után vonja a többi módosulását is. Azt nem lehet mondani, hogy mindegyik azonos mértékben hatással van a másikra, így például az optimális hőmérsékleti értékre – ilyen tekintetben a fény a hővel szorosabb összefüggést mutat, mint például az egyes tápanyagok jelenléte vagy aránya – de kétségtelen, hogy egy szorosabb vagy lazább összefüggés valamennyi tényező esetében kimutatható.

A fent említett kutatók a zöldségféléket hőmérsékleti igényük alapján 3 0C-onként, 13 0C-tól 25 0C-ig öt csoportba sorolták (1. táblázat), a paradicsomot a babbal és a csemegekukoricával egy helyütt említik. Bár a csoportosítás az időközben végzett vizsgálatok és termesztési tapasztalatoknak megfelelően kismértékben változott, így például a padlizsán és a paprika – utóbbi Somos kutatási eredményei alapján is – egy kategóriával magasabb, az uborkával egy besorolásba került.

1. táblázat: Zöldségfélék Markov-Haev szerinti hőigény alapján történő felosztása

Csoport„t” érték*A csoporthoz tartozó növények
1.25 0Csárga- és görögdinnye, uborka, spárgatök, paprika**, padlizsán**
2.22 0Cparadicsom, sütőtök, bab, csemegekukorica
3.19 0Ccékla, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, spárga
4.16 0Csárgarépa, petrezselyem, paszternák, cikória, burgonya, borsó, fejes saláta, kötözősaláta, spenót, rebarbara, sóska
5.13 0Ckáposztafélék, retek, torma
* fényszegény időben, lombleveles korban a növény számára optimális léghőmérséklet
** későbbi változtatások, eredetileg a 2. csoportba voltak sorolva

Kétségtelen, hogy Markov-Haev rendszere az úgynevezett „t” érték bevezetésével jelentősen megkönnyítette a növények hőigényének áttekintését, ami fényszegény időben (borús nappalon), lombleveles korban a növény szempontjából az optimális léghőmérsékletet jelenti. Törvényük további része, hogy valamennyi zöldségfaj esetében, a lombleveles korhoz képest, az egyes fenológiai fázisokra (csírázás és szikleveles kor) 7 0C-os különbségeket határoztak meg:

  • kifejlett növény esetén optimális „t” érték borús időben,
  • csírázás idején optimális hőmérséklet: t+7 0C,
  • szikleveles korban: t-7 0C,
  • az adott szakaszra jellemző hőoptimumtól +/- 14 0C eltérésig a zöldségnövények nem károsodnak, csak fejlődésük leáll,
  • az éjszakai léghőmérsékletnek a nappalinál 5-7 0C-kal alacsonyabbnak kell lenni.

Viták és kérdések a szabállyal kapcsolatban

Amennyiben az említett szabályt szigorúan, minden zöldségfélére, adott esetben a paradicsomra is értelmeznénk, úgy néhány esetben meglehetősen vitatható lenne a szabály helyessége. Például a paradicsomnak, mint néhány hasonlóan, hideg érzékeny fajnak, már a „t”-14 0C-os határon belül is nemcsak a növekedése állna le, de visszafordíthatatlan hideg hatás, károsodás érné (nem kötne virágot, eldobná a termést). A törvény értelmében pozitív irányban, a „t” értéktől +14 0C-os eltérésen belüli hőmérséklet sem okozhatna károsodást, holott tudjuk, hogy a paradicsom a tartós meleg következtében, 34 0C feletti értéken már nem köt.

Markov-Haev szabály a lombleveles kort általánosságban említi, holott tudjuk, hogy a fiatal növények (lombleveles palánták) hőmérsékleti optimuma magasabb, mint idősebb korban, tekintettel arra, hogy a növekedés hőmérséklet igénye nagyobb, mint a fotoszintézis hőmérsékleti igénye. Ezért a termesztési gyakorlatban, lombleveles korban legalább két különböző szakaszt is megkülönböztetnek a technológiák, így például más értéket (egy-két fokkal magasabbat) adnak meg optimumként palántakorban, és mást (alacsonyabbat) a termőkorban.

Talán ami a szabállyal kapcsolatban leginkább vitatható, hogy Markov és Haev egy fiziológiai törvényszerűséget állapítottak meg, ami nehezen értelmezhető gazdasági, azaz termesztői oldalról. Ha a megállapításokat alaposan értékeljük kiderül, hogy a növényfiziológiai értelemben vett optimális érték (pl. fotoszintézis) nem minden esetben esik egybe gazdasági, azaz a termesztői szemszögből is jónak tekinthető hőmérséklettel. Mit mérünk a hőmérséklet hatására és mit értünk optimum alatt? Növényfiziológiai (fotoszintézis intenzitása, szárazanyag produktum) vagy termesztői paramétereket (terméshozam, bevétel) vizsgálunk?

Függetlenül a törvény hiányosságaitól és hibáitól, kétségtelen egy általánosságban jól megszerkesztett és használható rendszer, fontos ismeretekhez és azok megértéséhez segíti a hobbi és kezdő, saját célra termesztőket, de a mai kor igényeinek megfelelő, korszerű, komputer vezényelt termesztési technológia már nem építhető rá.

Összefüggés a környezeti tényezők között

Nagyon helytelen lenne a lég- vagy a talajhőmérsékletet kiragadni, és a többi környezeti tényezőtől függetlenül vizsgálni, szabályozni.

A növényi élettényezők közül kétségtelenül a fénynek a hővel van a legszorosabb kapcsolata (1. kép). Ennek gyakorlati vonatkozását jól lehet a palántanevelés során tapasztalni: fényszegény időben, vagy rossz fényáteresztésű fólia vagy üveg alatt nevelt palánták megnyúlnak, különösen akkor, ha magas a léghőmérséklet. Jó minőségű, zömök, ellenálló palánta kétféle módon állítható elő:

  • magasabb hőmérsékleten jó fényviszonyok mellett,
  • vagy fényben kissé szegényebb körülmények között, de valamivel alacsonyabb hőmérsékleten.
1. kép: A paradicsomhajtatók „rémálma” a fürtök megnyúlása, ami fényszegény körülmények között, magas hőmérséklet hatására következik be

Palántakorban a hőmérséklet szabályozása a fürtszövet differenciálódására is hatással van. Kedvező fényviszonyok mellett, magasabb hőmérsékleten valamivel később fognak az első virágfürtök megjelenni, de a későbbi fürtök kialakulására a magasabb hő kedvezően hat (2. kép).

2. kép: Palántanevelőben – hogy jobban érje a növényeket a fény – a levelek összeérése után a cserepeket vagy a tápkockákat szétrakják

Megfelelő fényviszonyok esetén, 20-25 0C-on a legjobb a terméskötődés, ami adódik abból is, hogy ilyen hőmérsékleten a leggyorsabb a pollentömlő növekedése. Virágzás idején, alacsonyabb hőmérsékleten üreges lesz a bogyó (3. kép), ami kívülről gerezdesedés formájában figyelhető meg, különösen érzékenyek rá a sokrekeszű, nagy bogyójú fajták. A 10 °C-nál nagyobb napi hőingadozás bogyórepedés mellett, apró bogyójú, piacképtelen termés és óriásfürtök képződéséhez is vezethet.

3. kép: Alacsony hőmérséklet a terméskötés időszakában üreges bogyó képződését eredményezi

Korszerű üvegházak esetében az optimális hőmérsékleti értéket (víz- és tápanyag-adagolást szintén) a besugárzás folyamatos mérésével (J/cm2 vagy J/m2), a fényviszonyok függvényében határozzák meg. Német kutatók korábbi vizsgálati eredményei némi támpontot nyújthatnak azoknak a termesztőknek, akik nem folyamatosan, hanem pillanatnyi fényerősség (lux érték) alapján értékelik a fényviszonyokat (2. táblázat).

2. táblázat: Termő paradicsom számára optimális nappali léghőmérséklet a fényviszonyok függvényében

ÉvszakFényerősség (lux)Léghőmérséklet (0C)
Téli hónapok< 5 00017
Kora tavaszi időszak5-10 00019
Késő tavaszi időszak10-20 00022
Átlagos nyári hónapok20-30 00023
Forró, tűző napsütéses nyári napok30 000<25
Kora őszi hónapok10-20 00022
(Geissler, 1985 nyomán)

Gyakori hiba

Éjjel, az asszimilációval ellentétes folyamat, a disszimiláció, azaz a légzés történik, amelynek mértéke a hőmérséklet emelkedésével növekszik. Túl intenzív légzés során, azaz magas éjszakai hőmérsékleten előfordulhat, hogy feleslegesen túl sok cukor bomlik le, a növény felemészti magát.

A reproduktív szervekre is károsan hat a magas éjszakai hőmérséklet, kevesebb a virágzás, és a terméskötődés is rosszabb. Az éjszakai és nappali hőmérséklet különbséget a technológiák 2-7 0C-ban jelölik meg, téli hajtatás során kevesebb, nyáron nagyobb napi különbség tartását javasolják. Ugyanakkor a túl nagy különbség párakicsapódáshoz és glutációhoz vezet, ami kedvez a gombás és baktériumos betegségek kialakulásának.

Fokozatosság

Napkeltét követően veszélyes a hőmérséklet hirtelen emelkedése, fokozatosságot kell tartani, a melegedést fékezni kell! A gyakran tapasztalható hajtáscsúcs-vékonyodás és bogyórepedés is a hajnali, hirtelen változásra vezethető vissza. A fokozatos hőmérséklet-emelés – akár fűtés vagy szellőztetés árán is – vastagabb csúcsi hajtást, fejlettebb fürtöket és rövidebb ízközöket eredményez. 

A 32-35 0C fok feletti hőmérsékleten már lassul az asszimiláció, rosszul köt a növény, és a bogyón színhibák alakulhatnak ki. 32 0C felett a színanyag (a likopin és a karotin) képződés leáll, a csészelevelek közelében sárgás barna, flavonoidokat tartalmazó foltok jelennek meg, amik nem azonosak a megtévesztésig hasonló káliumhiány okozta zöldtalpasság-betegséggel.

Meleg láb, hideg fej!

Ha hőigényről beszélnek, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt. Holland kertészmondás: „Hideg fej és meleg láb.” Azaz a talajban legyen inkább melegebb, mint a légtérben. Ha a mondás minden vonatkozásban nem is igaz, de egyes kertészetekben – amikor gyakran 10-12 0C-os talajba ültetik a paradicsomot, mert csak a léghőmérsékletre gondolnak – megfontolandó figyelmeztetés. Ugyanakkor a levegőnél lényegesen melegebb közeg is kedvezőtlen, melynek hatására a vegetatív részek jobban fejlődnek, szemben a virágfürtökkel és a virágokkal.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Egyéves vöröshagyma talaj- és tápanyagigénye, valamint trágyázása

2024. november 6. 09:40

A termesztés visszaesésének okait kutatva első helyen kell megemlíteni az öntözés hiányát, és az alacsony színvonalú tápanyagellátást.

Hogyan tároljuk helyesen a hagymát?

2024. november 5. 06:40

A hagymát nem elegendő bármilyen módon tárolni. Idővel büdösséget érezhetünk. A helyiség felforgatása után rájövünk, hogy a hagyma okozza azt.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.