Zöldség

Sóska termesztése: teljes útmutató vetéstől a betakarításig

Agrofórum Online

A sóska egy sokoldalúan felhasználható, évelő zöld leveles növény. Különleges, savanykás ízével egyre népszerűbb nemcsak a hagyományos konyhában, hanem a modern gasztronómiában is. Leggyakrabban levesek, főzelékek és mártások alapanyagaként jelenik meg, de salátákban, vagy akár turmixokban is frissítően üde ízt ad.

Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően nemcsak ízletes, hanem tápláló is, ezért kiváló választás azoknak, akik természetes módon szeretnék erősíteni az immunrendszerüket.

A sóska különlegessége, hogy már a tavasz legelején megjelenik, amikor még kevés friss zöldség érhető el a kertből vagy a piacról – így értékes vitaminforrás lehet a tél végi időszakban.

Emellett dísznövényként is mutatós lehet az ágyásokban, mivel szép, élénkzöld levelei harmonikusan illeszkednek más konyhakerti növények közé. 

Vetés és ültetés ideje és módja

A sóska (Rumex acetosa) vetését kora tavasszal, közvetlenül a fagyok elmúltával érdemes megkezdeni. A magokat körülbelül 0,5-1 cm mélyre vessük el, egymástól 4-6 cm távolságra. A sorok között hagyjunk 30 cm távolságot, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek.

A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, és a jó vízelvezetésű, termékeny talajban érzi jól magát. A magok 7-14 nap alatt csíráznak ki, és a palántákat akkor ültessük ki végleges helyükre, amikor már elég erősek a kezeléshez.

Milyen öntözést igényel a sóska?

A sóska kedveli a nedves talajt, de nem tűri a pangó vizet. Különösen száraz, meleg időben fontos, hogy rendszeresen öntözze – a levelek így zsengék és ízletesek maradnak.

Sóska gyomirtása: óvatosan a gyökerekkel!

A fiatal növények körül gyakran megjelennek gyomok, amelyek elnyomhatják a fejlődő sóskát. Érdemes kézzel vagy sekély kapálással rendszeresen eltávolítani ezeket, különösen a növekedés első heteiben. Ügyeljen arra, hogy a gyomlálást óvatosan végezze, nehogy megsértse a sóska sekélyen futó gyökérzetét! A gyommentesítés a sóska egészséges fejlődésének egyik alapfeltétele.

Virágzás visszaszorítása a sóska jobb ízéért

Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni. Ez serkenti a levélképződést és javítja az ízminőséget, mivel a virágzás után a sóska levelei gyakran kesernyéssé válnak.

Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni
Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni

Tápanyagpótlás

Tavasszal komposzttal vagy enyhe, természetes eredetű trágyával javíthatja a növények kondícióját. A sóska különösen meghálálja az enyhén humuszos, tápanyagdús talajt.

Mikor érett a betakarításra?

A sóskát akkor érdemes betakarítani, amikor levelei 10-15 cm hosszúak, élénkzöldek és még zsengék – ekkor a legkellemesebb az enyhén savanykás ízük. A legjobb, ha a reggeli órákban, a harmat felszáradása után gyűjti be őket, amikor a növény még friss és lédús. A túl nagy vagy öreg levelek már savasabbak, rostosabbak lehetnek.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

Tiltólistás ételek, amelyeket soha ne adjunk a kutyánknak

2024. augusztus 16. 11:10

Előző cikkünkben a kutyáknak javasolt zöldség-gyümölcs csemegéket mutattuk be. Most következzenek azok, amelyek kifejezetten mérgezőek.

Hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket?

2023. február 27. 04:36

Kérem segítségüket abban, hogy hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket? Mire kell figyelnünk a tervezés során?