32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Zöldség

Sóska termesztése: teljes útmutató vetéstől a betakarításig

Agrofórum Online

A sóska egy sokoldalúan felhasználható, évelő zöld leveles növény. Különleges, savanykás ízével egyre népszerűbb nemcsak a hagyományos konyhában, hanem a modern gasztronómiában is. Leggyakrabban levesek, főzelékek és mártások alapanyagaként jelenik meg, de salátákban, vagy akár turmixokban is frissítően üde ízt ad.

Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően nemcsak ízletes, hanem tápláló is, ezért kiváló választás azoknak, akik természetes módon szeretnék erősíteni az immunrendszerüket.

A sóska különlegessége, hogy már a tavasz legelején megjelenik, amikor még kevés friss zöldség érhető el a kertből vagy a piacról – így értékes vitaminforrás lehet a tél végi időszakban.

Emellett dísznövényként is mutatós lehet az ágyásokban, mivel szép, élénkzöld levelei harmonikusan illeszkednek más konyhakerti növények közé. 

Vetés és ültetés ideje és módja

A sóska (Rumex acetosa) vetését kora tavasszal, közvetlenül a fagyok elmúltával érdemes megkezdeni. A magokat körülbelül 0,5-1 cm mélyre vessük el, egymástól 4-6 cm távolságra. A sorok között hagyjunk 30 cm távolságot, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek.

A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, és a jó vízelvezetésű, termékeny talajban érzi jól magát. A magok 7-14 nap alatt csíráznak ki, és a palántákat akkor ültessük ki végleges helyükre, amikor már elég erősek a kezeléshez.

Milyen öntözést igényel a sóska?

A sóska kedveli a nedves talajt, de nem tűri a pangó vizet. Különösen száraz, meleg időben fontos, hogy rendszeresen öntözze – a levelek így zsengék és ízletesek maradnak.

Sóska gyomirtása: óvatosan a gyökerekkel!

A fiatal növények körül gyakran megjelennek gyomok, amelyek elnyomhatják a fejlődő sóskát. Érdemes kézzel vagy sekély kapálással rendszeresen eltávolítani ezeket, különösen a növekedés első heteiben. Ügyeljen arra, hogy a gyomlálást óvatosan végezze, nehogy megsértse a sóska sekélyen futó gyökérzetét! A gyommentesítés a sóska egészséges fejlődésének egyik alapfeltétele.

Virágzás visszaszorítása a sóska jobb ízéért

Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni. Ez serkenti a levélképződést és javítja az ízminőséget, mivel a virágzás után a sóska levelei gyakran kesernyéssé válnak.

Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni
Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni

Tápanyagpótlás

Tavasszal komposzttal vagy enyhe, természetes eredetű trágyával javíthatja a növények kondícióját. A sóska különösen meghálálja az enyhén humuszos, tápanyagdús talajt.

Mikor érett a betakarításra?

A sóskát akkor érdemes betakarítani, amikor levelei 10-15 cm hosszúak, élénkzöldek és még zsengék – ekkor a legkellemesebb az enyhén savanykás ízük. A legjobb, ha a reggeli órákban, a harmat felszáradása után gyűjti be őket, amikor a növény még friss és lédús. A túl nagy vagy öreg levelek már savasabbak, rostosabbak lehetnek.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

2019. március 5. 14:02

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.