29℃ 17℃
szeptember 21. Máté, Mirella, Jónás
Zöldség

Sóska termesztése: teljes útmutató vetéstől a betakarításig

Agrofórum Online

A sóska egy sokoldalúan felhasználható, évelő zöld leveles növény. Különleges, savanykás ízével egyre népszerűbb nemcsak a hagyományos konyhában, hanem a modern gasztronómiában is. Leggyakrabban levesek, főzelékek és mártások alapanyagaként jelenik meg, de salátákban, vagy akár turmixokban is frissítően üde ízt ad.

Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően nemcsak ízletes, hanem tápláló is, ezért kiváló választás azoknak, akik természetes módon szeretnék erősíteni az immunrendszerüket.

A sóska különlegessége, hogy már a tavasz legelején megjelenik, amikor még kevés friss zöldség érhető el a kertből vagy a piacról – így értékes vitaminforrás lehet a tél végi időszakban.

Emellett dísznövényként is mutatós lehet az ágyásokban, mivel szép, élénkzöld levelei harmonikusan illeszkednek más konyhakerti növények közé. 

Vetés és ültetés ideje és módja

A sóska (Rumex acetosa) vetését kora tavasszal, közvetlenül a fagyok elmúltával érdemes megkezdeni. A magokat körülbelül 0,5-1 cm mélyre vessük el, egymástól 4-6 cm távolságra. A sorok között hagyjunk 30 cm távolságot, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek.

A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, és a jó vízelvezetésű, termékeny talajban érzi jól magát. A magok 7-14 nap alatt csíráznak ki, és a palántákat akkor ültessük ki végleges helyükre, amikor már elég erősek a kezeléshez.

Milyen öntözést igényel a sóska?

A sóska kedveli a nedves talajt, de nem tűri a pangó vizet. Különösen száraz, meleg időben fontos, hogy rendszeresen öntözze – a levelek így zsengék és ízletesek maradnak.

Sóska gyomirtása: óvatosan a gyökerekkel!

A fiatal növények körül gyakran megjelennek gyomok, amelyek elnyomhatják a fejlődő sóskát. Érdemes kézzel vagy sekély kapálással rendszeresen eltávolítani ezeket, különösen a növekedés első heteiben. Ügyeljen arra, hogy a gyomlálást óvatosan végezze, nehogy megsértse a sóska sekélyen futó gyökérzetét! A gyommentesítés a sóska egészséges fejlődésének egyik alapfeltétele.

Virágzás visszaszorítása a sóska jobb ízéért

Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni. Ez serkenti a levélképződést és javítja az ízminőséget, mivel a virágzás után a sóska levelei gyakran kesernyéssé válnak.

Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni
Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni

Tápanyagpótlás

Tavasszal komposzttal vagy enyhe, természetes eredetű trágyával javíthatja a növények kondícióját. A sóska különösen meghálálja az enyhén humuszos, tápanyagdús talajt.

Mikor érett a betakarításra?

A sóskát akkor érdemes betakarítani, amikor levelei 10-15 cm hosszúak, élénkzöldek és még zsengék – ekkor a legkellemesebb az enyhén savanykás ízük. A legjobb, ha a reggeli órákban, a harmat felszáradása után gyűjti be őket, amikor a növény még friss és lédús. A túl nagy vagy öreg levelek már savasabbak, rostosabbak lehetnek.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Télálló burgonyafajták – fajtaválasztási tippek

2025. szeptember 8. 16:10

A télálló burgonyafajták előnye, hogy jól tárolhatók és lassabban csíráznak, így a téli hónapokban is biztosítják a konyha ellátását.

Mi lehet az oka, hogy foltosodnak a paradicsombogyók?

2023. július 8. 04:38

Valamiért foltosodnak a paradicsombogyók, mi lehet az oka? Büdös bogár vagy esetleg valami betegség? A levelek zöme szinte mindegyik egyszínű, nem nagyon látszik rajta foltosodás, pár levél kicsit bepöndörödött. Inkább a termésen látszik ez a fajta elváltozás.

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

2024. augusztus 24. 11:10

A vetésforgó lényege, hogy a zöldségfélék meghatározott csoportjait minden évben a konyhakert más-más részén termesztjük. De mire is jó ez?

Komoly bajban az afrikai kertészek a világjárvány miatt

2020. október 31. 12:18

Számos kertészeti termelő fontolóra vette a kevésbé kockázatos növények termesztését az afrikai országokban.

Franciaország szégyenteljesnek tartja a gyümölcs- és zöldségimportot

2023. augusztus 24. 07:10

Franciaország jelenleg a gyümölcs- és zöldségfélék felét importból szerzi be, amit kínosnak tartanak egy olyan országban, amely büszke mezőgazdasági hagyományaira – nyilatkozta Martijn Weijtens, a párizsi holland nagykövetség mezőgazdasági képviselője a Reutersnek.