A szabályozott deficitöntözés azon a módszeren alapszik, hogy a növény legkevésbé érzékeny fejlődési állapotában a lehető legkisebbre szorítják az öntözővíz mennyiségét, míg a kritikus fejlődési időszakokban, amikor a szárazságstressztűrő képesség alacsonyabb, biztosítják a nagyobb vízellátást.
Ez a eljárás tehát arra épít, hogy pontosan meg kell tudni határozni, hogy a növénynek az egyes fejlődési fázisaiban mennyi vízre van minimálisan szüksége, továbbá, hogy mi a kijuttatás megfelelő módja.
A Sevillai Egyetemen zajló szabályozott deficitöntözési kísérletek során koktélparadicsomot vizsgáltak. Arra a megállapításra jutottak, hogy amennyiben a koktélparadicsomot akár 50%-kal kevesebb vízzel látták el (a fejlődési fázisok igényeihez igazodva), a termés minősége nem romlott, sőt a karotinoid-tartalom növekedését tapasztalták.
Az ilyen módon előállított termény a fenntarthatósági kritériumoknak megfelel, kevesebb víz és energia felhasználásával termelhető meg, ugyanakkor a minőségi tulajdonságai is az előírtaknak megfelelő – olvasható az interneten.