Zöldség
Zöldség

Válasz az olvasói kérdésre – Megfőtt a paradicsom?

Válasz az olvasói kérdésre – Megfőtt a paradicsom?

Agrofórum Online

Sajnos, a rendkívüli meleg újabb és újabb káros jelenségek formájában hat a zöldségfélékre. A napégés jelenséget szinte mindenki ismeri, már nemcsak a babon, a paprikán és a paradicsomon fordult elő tömegesen, de a dinnyén, a spárgatökön, a káposztaféléken is jelentkezett, és előfordult a gyümölcsféléken, valamint a szőlőn is.

A paradicsombogyó csészelevele mentén jelentkező, a zöldtalpasság betegséghez hasonló barnás elszíneződése is egyre gyakoribb, ami a nagy melegben jelentkező, rossz színanyag-képződés következménye. A paprika (fehér termésű fajták, fűszerpaprika) esetében a kényszerérés, az idő előtti bepirosodást is a nagy meleg, az intenzív napsugárzás következménye.

Az idén gyakori volt a paradicsombogyó „megfövése”. A gyengébb, azaz ritkább lombozatú fajták, vagy erősebben levelezett tövek esetében jobban, de más fajták esetében is megfigyelhetően a bogyók összetöppedtek, megpuhultak a nagy meleg hatására. Az így kialakult ráncos, alaktalan termés piacképtelen, de ehetetlen is.

A jelenség ellen némi védelmet nyújt a raschelhálós takarás vagy árnyékolás, dupla, illetve háromszoros réteg alkalmazásával, de a 35 oC feletti hőmérséklet esetén ez sem segít.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

A talaj nélküli termesztésből származó paprikának valóban gyengébb a beltartalma? Most kiderült!

2024. június 10. 09:10

A fogyasztók nem találtak különbséget a két termesztőközegen termett paprikabogyók között, rácáfolva a közkeletű vélekedésre.

Zöldséges vetésforgóban másodnövényként jól termeszthető a cékla

2024. június 7. 14:10

A cékla fényigénye nagy, az árnyékos környezet (pl. köztestermesztés) kevésbé a termés tömegére, inkább minőségére van kedvezőtlen hatással.

Fejes saláta helyett nyáron a római, más néven kötözősaláta termesztése javasolt

2024. június 5. 16:10

A kötözősaláta egyéves, a fészkesvirágúak családjához tartozó levélzöldségféle. Gyökérzete nem hatol mélyen a talajba.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

2023. június 18. 04:38

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!

Miért fontos a kálium és a magnézium esetében a harmonikus tápanyagellátás?

2018. október 5. 06:01

A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.

Szedd magad akciók még mindig vannak, itt a lista

2023. október 6. 17:40

Még nem késő szüretelni! A Szedd magad akciók keretében garantáltan friss gyümölcsökkel tölthetjük fel az éléskamránkat!