Zöldség

Varga-kordon: így neveljük hatékonyan a paradicsomunkat!

Agrofórum Online

A paradicsom egy nagyon könnyen megnevelhető növény, de a minőségi terméshez több olyan dolgot is be kell tartani, amiket manapság ebben a változó klímában nem is olyan egyszerű. Nézzük, hogyan oldotta ezt meg a Varga-kordon!

A paradicsomnevelés nehézségei – mire figyeljünk, ha bő termést szeretnénk?

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnövény a házikertben, hiszen ízletes, sokoldalúan felhasználható, és viszonylag kis helyen is nevelhető.

Ugyanakkor a látszat csalóka: a paradicsomgondozásnak számos buktatója van. Egy-egy hiba vagy elhanyagolt részlet a termés rovására mehet, sőt, akár teljesen tönkre is teheti a növényt. Az alábbiakban a leggyakoribb nehézségeket gyűjtöttük össze, hogy felkészülten vághasson bele a sikeres paradicsomnevelésbe.

Talaj- és tápanyagproblémák

A paradicsom tápanyagigényes növény, különösen káliumra és kalciumra van nagy szüksége. Ha nem megfelelő az ültetőközeg, vagy nem pótoljuk időben a tápanyagot, a növény fejlődése lelassul, a termések torzulnak, a levelek sárgulni kezdenek. A kalciumhiány jellegzetes tünete a csúcsrothadás, amikor a termés alsó része barnul, majd rothadni kezd.

Helytelen öntözés

A túl kevés vagy túl sok víz egyaránt gondot okoz. A rendszertelen öntözés hajlamossá teszi a növényt a repedésre, a gyümölcsök héja megrepedhet. A pangó víz viszont gyökérrothadást és gombás betegségeket idézhet elő. A legjobb, ha mélyen, de ritkábban öntözünk, mindig a növény tövét, nem pedig a lombot érintve.

Kórokozók és betegségek

A paradicsom egyik legnagyobb ellensége a paradicsomvész (Phytophthora infestans), amely nedves időben gyorsan terjed, és napok alatt elpusztíthatja a teljes állományt. Ezen kívül gyakoriak a lisztharmat, a szürkepenész, a mozaikvírus vagy a baktériumos betegségek is. A betegségek megelőzése érdekében fontos a megfelelő tőtávolság, a jó szellőzés és a levelek rendszeres ellenőrzése.

Kártevők

Levéltetvek, molytetvek, bagolylepkelárvák – csak néhány példa a paradicsomot kedvelő kártevőkre. Ezek nemcsak közvetlenül károsítják a növényt, hanem különféle vírusok terjesztői is lehetnek. A rendszeres ellenőrzés, a természetes ellenségek támogatása (pl. katicabogarak, fürkészdarazsak), vagy biológiai növényvédelem segíthet a probléma kezelésében.

Túlzott lombnövekedés, kevés termés

Ha túl sok nitrogénnel tápláljuk a növényt, előfordulhat, hogy hatalmas lombozatot nevel, de alig hoz termést. A kiegyensúlyozott tápanyagellátás mellett fontos a hajtásválogatás: a kacsolás, azaz az oldalhajtások eltávolítása elősegíti a jobb termésképzést és a jobb szellőzést is.

Hőmérsékleti ingadozások

A paradicsom melegigényes növény. A hideg éjszakák, huzatos helyek, vagy a túl forró, tűző napsütés egyaránt gondot okozhat. A virághullás, a termékenyülési zavarok, a megállt növekedés mind visszavezethetők a nem megfelelő hőmérsékleti viszonyokra. Ezért fontos a védett, napos fekvés, valamint – fóliás termesztés esetén – a szellőzés biztosítása.

Mit tud a Varga-kordon?

A szabadföldi termesztésnél ritka a kordonra nevelése a paradicsomnak. Maximum karózni szokás, de rendezett, akár több emelet magas kordonra ritkán hoznak fel paradicsomot.

Varga-kordon
Varga-kordon (fotó: V. Topor Erika felvétele)

Mivel felénk gyakoriak a jégesők, rettenetesen tűz a nap, sok a poloska is, így kellett egy olyan módszer, ami hatékony.

A paradicsomot felvezetjük akár karó mentén kordonra, mint a szőlő esetében és az alsó leveleket leszedjük. A hajtást elfektetjük a kordon drótozatán és levelet csak itt hagyunk. A paradicsomtermések meg lefelé lógva növekednek. Folytonnövő és fürtös paradicsomokkal működik a legjobban.

Így a jégveréstől megvédi a sok meghagyott lomb a paradicsomot, a nap körbejárja, az eső vagy öntözés után hamar felszáradnak a termések – így elkerülhető a gombásodás, de mivel a terméseket süti a nap, így a kártevők sem szeretnek megbújni a fürtökön.

Kiemelt kép: V. Topor Erika felvétele

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Áprilistól vehetünk nagy mennyiségben hazai hajtatott zöldségeket

2021. március 17. 07:11

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek.