Zöldség

Zöldborsó – új trendek a világtermelésben

Agrofórum Online

A zöldborsó (Pisum sativum L.), bizonyos fagytűréssel is rendelkező, jellegzetes mérsékeltövi zöldségnövény, egyike a frissen legkorábban fogyaszthatóknak. Termelői tapasztalatok szerint „a meleg tavasz, hűvös nyár” növénye. Nem csak korai fogyaszthatósága, de tápértéke és gyógyhatása miatt is figyelmet érdemlő. Mateljan, a világ legegészségesebb tápanyagai (world’s healthiest foods, WHF) fogalom megalkotója a világ 100, legegészségesebbnek minősített élelmiszernövénye közé sorolta.

Termelés a világon és nálunk

Az elmúlt évtizedekben a világ zöldborsótermelése jelentős mértékben megnövekedett és területileg átrendeződött. Ma már Kína a világ legnagyobb zöldborsó termelője, ezt követi India, majd a harmadik helyet Franciaország foglalja el, a negyedik az Egyesült Államok. További jelentős termelő Kenya, Egyiptom, Algéria, az Egyesült Királyság, Marokkó, Peru.

A hüvelytermés tömegének mintegy fele (48-52 %-a) – zsengeség mértékétől függően – a mag. Minél zsengébb, annál kisebb arányt képvisel.

A termelés növekedése és területi átrendeződése új termékkínálatot is eredményezett. Az Egyesült Államokban megjelent, a kínai fagyasztott hüvelyes zöldborsó. Ugyancsak folyamatosan elérhető lett a friss és fagyasztott, hüvelyestől fogyasztható cukorborsó is (szintén kínai termelésből). A termékkereskedők a hüvelyes zöldborsót úgy hirdetik, hogy aki egyszer megkóstolta, az új ízvilágot fedezett fel, és a továbbiakban a kombájnnal a hüvelyből kifejtett konzervált, ill. fagyasztott zöldborsóhoz nem fog visszatérni.

A zöldborsó kevés kalóriát (81 kcal) tartalmaz, glikémiás indexe (GI) alacsony (40). Rendkívül gazdag egészségvédő fitokemikáliákban, ásványi agyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, sok oldható és oldhatatlan rost, továbbá fehérje található benne. A fitokemikáliák közül a béta-karotin, a quercetin, továbbá a gyomorrák kialakulásának kockázatát mérséklő coumestrol, valamint a béta-sitosterol érdemel említést.

Ez utóbbi segít alacsony szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét. Sok ásványi só, elsősorban mangán, foszfor, kálium, réz, cink, molibdén, magnézium és vas található benne. Számos vitamin (B1, B2, B9, C, K stb.) bőséges forrása. A legújabb klinikai vizsgálatok felhívták a figyelmet a szívműködést segítő, látásjavító, valamint a kettes típusú cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések megelőzésében játszott szerepére is.

Magyarországon a zöldségfélék között (a csemegekukorica után) a második legnagyobb felületet elfoglaló növény, a hazai zöldségtermő terület 20 %-ából részesedik. A felület több mint 90 %-ára kiterjedően géppel takarítják be, és a kifejtett zsenge magból dobozolt konzerv, ill. fagyasztott áru készül. Termőterülete Magyarországon – KSH adatok szerint – az utóbbi években 14-17 ezer hektár.

A velőborsó szögletes, ráncos felületű magja

Botanikája és környezeti igénye

A Fabaceae családba tartozó, egyéves, öntermékenyülő, dudvaszárú növény. Gyökérrendszere orsó alakú, az oldalgyökereken (a növénnyel szimbiózisban) a légköri nitrogént megkötő, a talajt évente mintegy 80-120 kg/ha nitrogén tiszta hatóanyaggal gazdagító, Rhizobium baktérium fajok élnek. A virágok 1-3-asával állnak, vagy fürtöt alkotnak, színük fehér v. lilásvörös. Általában a délelőtti órákban nyílnak, az egy növényen lévő virágok 10-20 nap alatt virágoznak el.

Hidegtűrő, a kifejtő borsó 2-3, a velő típus 5-6 oC hőmérsékleten már csírázik. Növekedésére, fejlődésére legkedvezőbb a 16-18 oC. A 24 oC feletti hőmérsékletet nehezen viseli el, ilyen körülmények között vegetációja abnormális mértékben felgyorsul, keveset terem és kényszerérés következik be.

Intenzív megvilágítást és hosszúnappalos körülményeket igényel. Gyenge fényerősség mellett a tenyészidő meghosszabbodik és a virágok rosszabbul termékenyülnek. Vízigény tekintetében két kritikus időszaka van, a csírázás és a virágzás ideje. A kifejtő borsó csírázáskor a magtömeg 105-110 %-ának, a velő típus 150-155 %-ának megfelelő mennyiségű vizet vesz fel. Vízigénye általában a tárolt őszi-téli csapadékból biztosított. Egy tonna termés előállításához 18,9 kg nitrogén, 5,6 kg foszfor, és 15,2 kg kálium tiszta hatóanyagra van szüksége.

Hüvelyből kifejtett, optimális érettségű konzervipari nyersanyag

Fajtatípusok

A zöldborsónak három típusa található meg a termesztésben: kifejtő, velő- és cukorborsó.

A kifejtő borsó a zöldborsó alaptípusa, igénytelen, hidegtűrő, de gyenge minőségű. A benne lévő cukor gyorsan átalakul keményítővé, eredeti zsengeségét 1-2 nap alatt elveszti. Magja éretten sima felületű, gömbölyded. Kisebb hőigényük miatt az idetartozó fajták korábban vethetők, ezért friss piaci és konzervipari szezonnyitók.

A velőborsó a kifejtő borsóból alakult ki a 16.-17. század tájékán. Hőigénye magasabb, mint a kifejtő típusé, és minden tekintetben igényesebb, de sokkal jobb minőségű változat. Cukortartalma lassabban alakul át keményítővé, ezért zsengeségét 3-4 napig megőrzi. Magja éretten ráncos felületű, szögletes alakú.

A cukorborsóhüvely falából hiányzik a belső rostos hártya, ezért az előző két típustól eltérően nem csak a zsenge mag, hanem az egész zsenge hüvely fogyasztható. Két változata van, az egyik típus hüvelyét nem töltik ki a magvak, de annak felületén jól kirajzolódnak (sugar típus). A másik hüvelyét teljesen kitöltik a magvak, ettől tömörré, a zöldbab hüvelyéhez hasonlóvá válik (snap típus).

Az egyes fajták hőösszeg-igénye 600-960 oC között, tenyészideje pedig 64-65, illetve 80-82 nap között változó.

Zsenge állagú hüvelyes zöldborsó, a magvak elérték végleges méretüket, de bennük a cukor keményítővé történő átalakulása még nem kezdődött meg

Konzervipari nyersanyag-termesztés technológiája

Konzervipari nyersanyag-termesztés, egymenetes gépi (kombájn) betakarítással történik.

A hidegtűrő borsó vetése korán, már február végén elkezdhető, és április elejéig folytatható. A gyakorlatban az állománybeállításra február 20. és április 10. között kerül sor. A vetés mindig a kifejtő borsóval kezdődik, és addig folytatódik evvel a változattal, amíg a talaj hőmérséklete el nem éri a sokkal jobb minőségű velőborsó csírázásához szükséges 5-6 oC hőmérsékletet. A vetés gabona sortávolságra (12 cm) történik, 150-250 kg/ha vetőmag felhasználással, hogy biztosított legyen az 1,1-1,5 millió/ha csíraszám.

A február 20. és április 10. között vetett zöldborsó június eleje és július eleje, közepe között takarítható be, 30-35 munkanap alatt. Az érés folyamatossága hőegység alapján számított, szakaszos vetéssel biztosítható. (Ennek lényege, hogy a vetés utáni napok maximum és minimum hőmérsékleteit átlagoljuk, és levonjuk belőle a növény fejlődési küszöbértékeként meghatározott 4,4 oC-ot. A maradékokat addig összegezzük, amíg azok el nem érik a 30 oC-ot. Amikor ez megtörtént, elérkezett a következő vetés ideje.)

A szakaszos vetés konkrét mérések helyett az adott termőhelyre vonatkozó átlag hőmérsékleti értékek alapján is elvégezhető, bár annak pontossága a klímaváltozás időjárási anomáliái miatt folyamatosan romlik. Fontos, hogy a betakarításra mindig optimális minőségben kerüljön sor akkor, amikor a magvak már kifejlődtek, kitöltik a hüvelyt, de a bennük lévő cukor keményítővé történő átalakulása még nem kezdődött meg.

A zöldborsó minősége műszerekkel pontosan mérhető. Erre a célra a finométer nevű berendezés áll rendelkezésre, amely a zsengeséget finométer fokban fejezi ki. Kiváló a nyersanyag 45 finométer fokig, első osztályú 45-55, másodosztályú 55-63 finométer fok között. A finométer fok a nemzetközi gyakorlatban mért tenderométer fokra átszámítható, 1 finométer fok kb. 3 tenderométer foknak felel meg. A hüvelyből kicsépelt zsenge zöldborsó „türelmetlen nyersanyag” minősége gyorsan romlik. A hőmérséklet függvényében néhány óra alatt 6-8 finométer fokot is öregedhet. Törekedni kell ezért a betakarított nyersanyag minél alacsonyabb hőmérsékleten tartására és a gyors feldolgozásra. A minőség megóvása érdekében érdemes a kicsépelt magvakat a betakarítás után azonnal jeges vízben átmosni.

Hüvelyes zöldborsó termesztés technológiái

Tavaszi vetés. Ez a technológiai változat adja a legmagasabb áron értékesíthető, legjobb minőségű árut, de jelentős a szedés kézimunkaerő-igénye. Ebben az esetben – a szedő utak biztosítása miatt – a hektáronkénti növényszám 20-30 %-kal kevesebb. A vetés általában 30 cm körüli sima, illetve 12+40 cm ikersoros elrendezésben történik február vége és március vége, április eleje között, a folyamatos áruellátás biztosítása érdekében hetenként megismételt, szakaszos vetéssel. A termés május vége és június vége között, 2-3 alkalommal elvégzett kézi szedéssel takarítható be. A hüvelyes zöldborsó termesztése sokkal jövedelmezőbb, mint a kombájnnal betakarított ipari nyersanyagé, és annál sokkal jobb minőségű árut is eredményez.

Áttelelő termesztés. Az ország enyhébb telű, dél-dunántúli részein, Siklós, Villány környékén kialakult termesztési változat. A magot október végén, november elején, ill. december első felében vetik el. A korábbi vetés még ősszel kicsírázik, ezért a téli fagyok ellen takarással védik. Decemberi vetés esetén a mag csak megduzzad, de nem csírázik ki. Az őszi vetés 2, a téli 1 héttel előbb szedhető, mint a legkorábbi tavaszi vetés. Ez azt jelenti, hogy a növények már május közepén szedhetővé válnak. Valószínűsíthető, hogy amennyiben a klímaváltozás miatti enyhébb telek állandósulnak nálunk, a módszer az ország más részein is alkalmazhatóvá válik. Áttelelő termesztésre csak a hidegtűrő kifejtő borsó fajták vehetők számításba.

Nyári termesztés. A vetésre a velőtípus felhasználásával (másodterményként) június végétől, de inkább július elejétől kerülhet sor. Akkor, amikor a nappalok már rövidülnek, és a kelés után nagy melegek már nem várhatók. A nyári vetésből származó növények fejlődése az igényeiknél magasabb hőmérsékleten felgyorsul, és a tavaszi vetéshez viszonyítva csak fél termést adnak. Még rendszeresen öntözött körülmények között is 30-40 %-os terméskiesésre kell számítani.

*

A zöldborsó egyike a legkorábban (már május közepétől, végétől) frissen fogyasztható zöldségféléknek. Legjobb minőségben, hüvelyes állapotban, optimális érettségben (45-50 finométer fok) a kézzel szedett a velőtípus áll rendelkezésre. Az időközben a világ legnagyobb termelőjévé előlépett Kína az utóbbi években hüvelyes zöldborsóval árasztotta el az Egyesült Államok a piacait (amelyet friss és fagyasztott állapotban kínál).

Ez jelentős kihívást jelentett a hagyományosan géppel betakarított, konzervált és fagyasztott árut forgalmazók számára, ugyanis a kombájnnal betakarított zöldborsó túl zsenge és túlérett magvakat egyaránt tartalmaz, ezért – minőség tekintetében – a homogén, optimális érettségi állapotban, kézzel szedettel nem képes versenyezni. Napjainkban a kézi szedés kikerülhetetlensége a cukorborsó reneszánszát és széleskörű elterjedését is eredményezheti. A jelenlegi friss piaci árak azt mutatják, hogy a hüvelyes zöldborsó szedésére fordított kiadások az árakban megtérülnek. Ez lehetőséget adhat nálunk is az ország leszakadó, hátrányos helyzetű térségeiben az értékteremtő, a központi költségvetést nem terhelő közfoglalkoztatásra.

Az AF szaklap átszerkesztett változata Dr. Hodossi Sándor: Zöldborsó – új trendek a világtermelésben (2016. 10. 132. old.) című írása alapján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

2025. június 28. 16:10

A paradicsom héjrepedése sok kiskertben előforduló gond. Nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a termés élettartamát is csökkenti.

Szaporítási módok a szabadföldi zöldségtermesztésben

2025. június 27. 14:10

A zöldségpalánták szaporításának módja alapvetően meghatározza a termesztés sikerét – tudatos választással hozam is nyerhető.

Megkóstolták, megmérték – ez a retek lett a győztes

2025. június 26. 08:10

A Nébih kísérletében nemcsak vetőmagként, hanem konyhakertben és laborban is vizsgálták a hónapos retkeket – meglepő eredmények születtek.

Karó nélkül nem terem? A paradicsom titka

2025. június 24. 11:10

A karózott paradicsom nemcsak szebben terem, de ellenállóbb is a betegségekkel szemben. Mutatjuk a legjobb támasztási módszereket és a leggyakoribb hibákat.

Mitől foltos a zöldborsó levele?

2020. október 5. 12:39

Érni kezdő zöldborsó növényeimen számomra ismeretlen tünetek láthatók: világoszöld foltok, vonalak a leveleken. Némelyiknél a hüvelyen is megjelentek hasonlóak. Korábban tetűk voltak a növényeken, most nem látok rajtuk. Mi lehet ez a betegség, hogyan védekezhetek?

A zöldborsó integrált növényvédelme, II. rész: kártevők elleni védekezés

2022. február 1. 09:37

Ahogy az első részben a gyomszabályozás kapcsán már kitértem rá, itt is nagyon fontos megemlíteni az integrált szemléletű növényvédelmet, mellyel a környezetre gyakorolt káros hatásokat és a költségeinket is hatékonyan csökkenthetjük.

Ezeket vethetjük még most a veteményesbe

2022. július 31. 15:36

Régen volt egy olyan szokás, hogy július 15. után már nincs vetés, csak betakarítás. De ahogy változik az időjárás, úgy lesz igaz az is, hogy érdemes lehet még most is magot vetni a kertbe, ha hosszú ősz végén szüretelni szeretnénk.

Figyeljünk a zöldborsó-levéltetűre!

2025. április 30. 08:10

A zöldborsó-levéltetű rejtőzködik – korai felismerés és védekezés nélkül komoly termésveszteséget okozhat a borsóültetvényekben.