Zöldségtermesztésben a ként mint növényvédő szert ismerik, növénytáplálási jelentőségéről inkább az intenzív termesztést, a tápoldatos és talajnélküli hajtatást végző kertészek tájékozottak.
Szükséges lenne a növénytermesztés szélesebb körében is a kéntrágyázás tudatos alkalmazása, noha a kénhiány nem gyakori jelenség, de néhány igényes növény esetében előfordul.
Növényélettani szerepét német és amerikai kutatók már a 40-es években több vonatkozásban tisztázták, így napjainkban a növényi táplálkozásban betöltött szerepe már ismert. Hiányával, a hiánya által kiváltott tünetekkel és az ebből származó terméskieséssel csak jóval később foglalkoztak abból adódóan, hogy Európában nagyobb felületen csak a 80-as évek végén, a 90-es évek elején jelentkezett gyümölcsfákon, keresztesvirágúakon, és más olajos növények termesztése során.
Felvetődhet a kérdés: miért csak ilyen későn, mi az oka, hogy csupán napjainkban, és miért nem korábban jelentkeztek a kénhiánnyal összefüggésbe hozható fejlődési rendellenességek? Erre amerikai kutatók okfejtése tűnik leginkább elfogadhatónak, amely szerint:
- a tüzelési és fűtési módszerek változása miatt kevesebb kénvegyület (kéndioxid) kerül a levegőbe,
- terméseredmények jelentős növekedése mellett maradt az egyoldalú (kénmentes, illetve kénszegény) NPK műtrágyázás gyakorlata és
- bizonyos növények esetében megszűnt vagy csökkent a kéntartalmú növényvédő szerek használata.
A növényi szövetekben felhalmozott tömege alapján (szárazanyagra számítva 0,2-0,7%) a makroelemek közé lehetne sorolni, a növényben található mennyisége közel azonos a foszforéval, ennek ellenére gyakran a magnéziummal és a vassal egy kategóriával lejjebb, a mezoelemek között tartjuk számon.
Kénhiány tünetek
A kénhiányos növény fejletlenebb, tekintettel arra, hogy gátolt a sejtosztódása és lassúbb a fehérje szintézise. A korlátozott növekedés elsősorban a lombozatra érvényes, a gyökérzeten ilyen vonatkozású tünetek nem tapasztalhatók, ellentétben például a foszforral.
Mivel a kén gyorsan lokalizálódik a növény szöveteiben, hiány esetén nem mobilizálódik, nem épül át a hajtásokba és a fiatal növényi részekbe. A klorotikus tüneteket látva nehéz az egyenletesen sárguló levélről megállapítani, hogy nitrogén, vagy a szóban forgó kénellátás hiányát mutatja, de az eligazodásban biztos támpontot nyújt a sárgulás helye (1. kép).
A nitrogénhiány – a nitrogén mozgásából adódóan – mindig az idősebb, alsó leveken jelentkezik először, míg a kénhiány a kén lokalizációja miatt a hajtáson, a fiatalabb leveleken alakul ki.
Kénhiány hatására a levéllemez megközelítőleg egyenletesen sárgul, valamivel korábban az erek közötti szövetek mutatnak világosabb elszíneződést. Az interkosztális szövetek klorózisa után a vékonyabb erek is megsárgulnak, és csak a főér, valamint annak közvetlen környéke marad zöld. Olyan éles határ a főerek zöld színe és a levéllemez szövetének színe között, mint a kálium vagy a magnézium esetében, nem alakul ki.
Idővel a hajtásnövekedés lelassul, leáll. Maga a növény durva, kemény tapintású, súlyos hiány esetén egyes zöldségfajoknál a fonáki oldalon enyhén vöröses elszíneződést is mutat. A fiatal levelekre a merevtartás és a kanalasodás, a levélszélek pödrődése jellemző.
Súlyos kénhiány esetén a klorózist nekrózis követi, a vastagabb erek között nagy, összefüggő, beszáradt foltok képződhetnek.
Ez utóbbi kénhiány tünet a termesztési gyakorlatban ritkán fordul elő – szemben a nitrogénhiányos növényeken tapasztalható levélelhalásokkal – csak tenyészedényes kísérletekben, talajnélküli tápoldatos termesztésben találkozhatunk vele.
Kén a növényben
A szakirodalom a ként hatodik legfontosabb tápelemként, jelentőségéből adódóan a három fő makroelem, valamint a kalcium és a magnézium után tárgyalja. Legnagyobb koncentrációban a levelekben található, ezt követően a magban és a termésben.
Fontos szerepet játszik az enzimatikus reakciókban, fehérje és egyes vitaminok képzésben, a redukciós-oxidációs rendszerek működésében. Fontos elem a zsírsav-szintézisnek, és számos fontos gazdasági növény (zöldségek, fűszerek) illóanyagának is.
A ként leginkább szulfát formában tartalékolja a növény (ez elérheti az összes kén 60%-át), amit utánpótlás hiánya esetén könnyen képes a fiatalabb levelekből mobilizálni, de idősebb növényi részekből nem, nagyon nehezen tud a kén a hajtásokba átépülni.
Vannak kifejezetten kénigényes növények, ilyenek a zöldségfélék közül a keresztesvirágúak és a hagymafélék, továbbá a szántóföldi növények közül a lucerna, a káposztarepce és a dohány. A repce levelének kéntartalma 3-4-szer magasabb, mint a gabonafélék leveléé (2. kép).
Mint érdekességet érdemes megjegyezni, hogy a növénytermesztéssel és agrokémiával foglalkozó kutatók legnagyobb kénigényű növénynek a teát jelölik meg, ismert, és évről-évre nagy kárt okozó betegségét a „sárga levelűséget”, a kénhiányra vezetik vissza.
Az egészséges növényeknél szárazanyagra vetített kéntartalom (S) 0,2-0,7%, de kénigényes fajoknál elérheti az 1%-ot is. Zöldségfélék esetében a kénhiány-tünetek megjelenését 0,03% alatt tapasztalták.
Fontos növényen belül a nitrogén és a kén aránya. Optimális esetben a N:S aránya 30-40:1-hez, beteg, kénhiányos növényeknél sok esetben az arány meghaladja a 70-80:1-et.
A biológiai értelemben vett termésekben a kén szerves formában van jelen, mennyiségbeli különbség a kénnel jól ellátott és kénhiányos növény termésének kéntartalma között alig van, ezzel szemben a vegetatív részekben, főleg a levelekben igen jelentős eltérés mérhető.
Kén a talajban és a levegőben
A kén szerves és szervetlen formában fordul elő a talajban. A magas humusztartalmú talajok (podzolos talajok, csernozjomok, láptalajok) jelentős kéntartalékkal rendelkeznek. A humuszszegény, lazább szerkezetű, durva szövetű talajok kénben szegényebbek, ezekben a szervetlen kénformák dominálnak (szulfátok: gipsz, nátriumszulfát, magnéziumszulfát és szulfitok, pl. vas-, mangánszulfitok stb.), amelyek esetében fennáll a kimosódás veszélye.
A ként a növény szulfátion formában hasznosítja, a szerves anyagokban található kén a talajban mineralizálódik, előbb kénhidrogén, majd elemi kén képződik, ami a növények számára hasznosítható szulfáttá, szulfátsókká oxidálódik. Tömörödött, levegőtlen talajon a szulfátból a növényekre nézve mérgező kénhidrogén képződhet, illetve fémekkel oldhatatlan (nem felvehető) szulfidok alakulnak ki.
Nem elhanyagolható növénytáplálkozási szempontból a levegő kéntartalma, de az utóbbi évtizedekben a széntüzelés visszaszorulásával a jelentősége csökkent. Míg korábban az ipartelepek közelében a talajba mosódó kén mennyisége 30-50 kg/ha-t is elérte, ez napjainkra 6-12 kg/ha-ra csökkent.
(Nem véletlenül Nyugat-Európában, így Németországban, Dániában és Ausztriában a repcén tapasztalt súlyos kénhiány megjelenés megközelítőleg egybeesett a tüzelési formák változásával, a levegő tisztaságára vonatkozó környezetvédelmi előírások bevezetésével és megszigorításával.)
Kénpótlás és kéntrágyázás lehetőségei
A kertészeti és a szántóföldi növénytermesztő üzemek sokáig nem foglalkoztak a kénnek, mint növényi tápanyagnak a visszapótlásával. A fentiekben említett okok miatt napjainkra a kénforrások megfogyatkoztak.
Sok esetben a növekvő termésátlagokkal a talajból kivont ként – szerves trágyák hiányából adódóan is – a hagyományos (kénmentes) műtrágyák nem tudták pótolni, továbbá a kéntartalmú növényvédő szerek használata is visszaszorult.
Kénhiány hazai viszonyok között, szántóföldi növények esetében ritkán, csak néhány növényfaj esetében figyelhető meg. Talajainkban általában elegendő kén van, és a hagyományos, talajon történő zöldséghajtatásban, ahol magas a humusztartalom, a nagy termésátlagok ellenére is csak ritkán fordul elő kénhiány.
Viszont a kénigényes szántóföldi növények esetében (mustár, repce), tápoldatos zöldségtermesztésben, de intenzív talajos termesztésben is, ahol kevés szerves trágyát használnak és mellőzik a kéntartalmú műtrágyákat (pl. szuperfoszfát, kénsavas káli), néhány növény esetében már megállapítható volt.
Magában tiszta ként trágyának nem használunk, a növények kénszükségletének megfelelő mennyiséget más tápelemek (műtrágyák) kísérőanyagaként visszük a talajba, illetve a tápoldatba. Ként nagyobb mennyiségben tartalmazó műtrágyák a káliumtrágyák (pl. Kénsavas káli, Káliumszulfát, Patentkáli), a szuperfoszfát, az ammóniumszulfát, ez utóbbi – erősen savanyító hatása miatt – csak mészben gazdag talajokon javasolható.
Kevés ként (0,5-1,5%) a klorid tartalmú káliumműtrágyák is tartalmazhatnak, azonban kén pótlására egyes kertészeti növények klórérzékenysége miatt kevésbé alkalmasak.
Jelentős mennyiségű és könnyen felvehető ként tartalmaznak a magnézium utánpótlására használt keserűsó alapú lombtrágyák (pl. EpsoTop termékcsalád)).