Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: kedvez az idő a lisztharmat és a varasodás számára

Agrofórum Online

Ha Medárd, akkor menetrendszerűen megérkezett az eső. Legalábbis az ország nyugati és északkeleti részére. Ilyen kettős az időjárás ma, mert a Dunától keletre meg süt a nap. Az elmúlt napokat is ez a kettősség jellemezte, mindenütt nyári meleg, fülledt, párás levegő a lehullott csapadéktól, helyenként záportól, zivatartól. Éjszakánként is 20 C0 körüli hőmérséklet, nappal közelít a 30 fokhoz. Gyakori a 8-10 órás nedvességborítás, ami kedvező a nedvességkedvelő kórokozók számára, de igen intenzív a kártevő rovarok szaporodása is.

Almásokban és körtésekben továbbra is erőteljesen szaporodik a levéltetű, a fertőzött hajtások aránya helyenként eléri az 50 %-ot is. Kórokozók közül a lisztharmat és a varasodás számára is kedvezőek az időjárási feltételek a terjedéshez. Házikertekben, körtén már megfigyelhetők a körterozsda első tünetei is. Rajzik az almamoly (16-20 lepke/hét/csapda), a fertőzött gyümölcsök aránya néhol meghaladja az 1 %-ot, elsősorban a nyári fajtákon. Újra emelkedik az almalevél aknázómoly imágók rajzása, valamint zavartalanul terjed az almafa vértetű a bezáródott lombkoronában.

Csonthéjasokban már most igen gyakori a sérült gyümölcsökön a moníliás termésrothadás terjedése, amit tovább fokoz a nagyobb nedvességborítás, ami kedvez a sztigminás-és blumeriellás levélfoltosságnak is. Rajzik ugyan a cseresznyelégy, de a kártevő a korábbi években megszokottnál kisebb létszámban. A keleti gyümölcsmoly ismét emelkedő létszámban repül a csapdákba, továbbá a szilvamoly folyamatosan rajzik, a fertőzött gyümölcsök aránya most 1-2 %-os.

A dió levelein egyre gyakoribb a tarka levéltetű kolóniája, a kis telepek egyelőre nem okoznak gondot, de mellettük sok a szemölcsös gubacsatka tünete is.

A jelenlegi időjárás ugyancsak kedvez a szőlő lisztharmat és a peronoszpóra első tüneteinek a megjelenéséhez, akárcsak a feketerothadásnak. A most virágzó szőlő különösen érzékeny a szürkerothadás fertőzésre, ezért a betegségek elleni preventív védelmet el kell kezdeni. Tömegesen rajzik az amerikai szőlőkabóca, a lárvák zöme most L1-L2 -es fejlettségű.

Az elmúlt héten elkezdte rajzását a selyemfényű puszpángmoly. A meleg időnek köszönhetően a rajzás koncentrált, nem úgy, mint más években. Az első hernyók kelése június 15-20 körül várható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Készülődhetünk az őszi lemosó permetezésekre – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 18. 13:10

A csonthéjas termésű meggy, cseresznye, kajszi, szilva, mandula lombhullását már az őszies idő is elősegíti.

Az őszi vetésekben garázdálkodnak a mezei pockok – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 17. 17:10

Folytassuk a mezeipocok-populáció nyomon követését, mert a kártevő táplálkozási területe folyamatosan növekszik!

Darazsak, hangyák, monília károsítják az érett termést – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 11. 10:10

A későn jött égi áldás már nem tudja helyrehozni az eddig okozott károkat, de sokat javíthat a később betakarításra kerülő növények állapotán.

A repcebolhák hamarosan áttelepülnek a kelő növényekre – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 10. 10:10

Azok a gazdák, akik az elmúlt napokban megkezdték a repce vetését, jól kalkuláltak, mert gyors kelésre számíthatnak.

Hatékony tavaszi rovarvédelem a repcében - különös tekintettel a piretroid-rezisztens repce-fénybogarakra

2018. február 26. 16:40

Az elmúlt évek zöldtrágya növényei és a repce vetésterületének növekedése magával hozták az állati kártevők felszaporodását.

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben: a megfigyelés módszerei

2022. augusztus 21. 07:32

Cikksorozatunk második részében a megfigyelés módszereiről és az előrejelzési modellek lehetőségeiről olvashatnak.

A szántóföld, mely beszél Önhöz!

2018. november 5. 11:59

LEMKEN meteorológiai állomás a növényvédelem optimális időzítéséért.