Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Folytatódnak a megbeszélések a gabonaszállítási folyosóról

Folytatódnak a megbeszélések a gabonaszállítási folyosóról

Agrofórum Online

Folytatódnak a megbeszélések az ukrán fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő ENSZ-közvetítéssel kötött megállapodás meghosszabbításáról és kiterjesztéséről – mondta Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője, miután az ENSZ-tisztviselők "pozitív és konstruktív" megbeszéléseket folytattak Moszkvában a megállapodásról.

A júliusi megállapodás több mint 6 millió tonna gabona és egyéb élelmiszer exportját tette lehetővé, és a jövő hónapban lejárhat. Rebeca Grynspan, az ENSZ kereskedelmi tisztviselője és Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti vezetője találkozott Szergej Versinin orosz külügyminiszter-helyettessel – mondta Dujarric.

Grynspan megbeszéléseket folytatott Andrej Belousov orosz első miniszterelnök-helyettessel is az orosz gabona és műtrágya globális piacokra történő exportjának megkönnyítéséről, Griffiths pedig Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettessel tárgyalt a megállapodás hatékonyabb végrehajtásáról.

„A megbeszélések folytatódnak. Az Orosz Föderációból származó műtrágyák és a műtrágyák előállításához szükséges nyersanyagok – beleértve az ammóniát is – kulcsfontosságúak a világ mezőgazdasági termelésében” – mondta Dujarric. „Aggódunk a következő betakarítás és kialakuló válság miatt, gondokat okozhat ha a műtrágyákat nem teszik gyorsan és elfogadható áron elérhetővé a gazdálkodók számára szerte a világon vetési időszak kezdetére” – tette hozzá.

Fontos kérdés a műtrágyaexport

Oroszország azt mondta az ENSZ egyik vezető képviselőjének, hogy a mérföldkőnek számító fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítása attól függ, hogy a Nyugat enyhíti-e Oroszország saját mezőgazdasági és műtrágyaexportját – áll a védelmi minisztérium közleményében.

Új dunai terminál

A legnagyobb ukrán mezőgazdasági vállalat, a Nibulon befejezte új gabonaexport termináljának első ütemét Izmail dunai kikötőjében – közölte a cég vezetője, Andrij Vadaturszkij. Ukrajnának három viszonylag kis dunai kikötője van, amelyek elősegítik az ország gabonaexportjának folytatását.

Magyar konténerterminál

Európa legnagyobb szárazföldi konténerterminálja megkezdte működését Magyarország ukrajnai határa közelében, azzal a céllal, hogy növelje az ukrán gabona szállítását Magyarországon keresztül az adriai kikötőkbe. A mintegy 40 milliárd forintból megépült East-West Gate terminál lehetővé teszi a konténerek szállítását széles és normál nyomtávú vasúti vágányok, valamint vonatok és teherautók között – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. A terminál várhatóan havi 15-20 ezer tonna gabonát fog feldolgozni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

Ez várhat a magyar gazdákra is: a dánok hatalmas adóval sújtják a szén-dioxid-kibocsátást

2024. július 2. 13:10

A termelőknek 2030-tól 120 dán korona (16 euró, vagyis 6000 forint) adót kell fizetniük minden egyes tonna kibocsátott szén-dioxidért.

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

2024. július 2. 08:40

A KSH konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.

ENSZ-tisztviselő: Moszkva érdeke is a megállapodás meghosszabbítása

2023. július 10. 07:36

Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a július 17-én lejáró megállapodásból, mert több, saját gabona és műtrágya szállítására vonatkozó követelést nem teljesítettek.

Csökkentették az ukrán gabonaexport kilátásait

2020. december 10. 06:53

Ukrajna december 7-ig egyébként 15,5 millió hektárról 63,5 millió tonna gabonát takarított be, ami a bevetett terület 99 százalékát jelenti.

Az erős exportkereslet hatására drágult a szójabab

2023. augusztus 11. 07:11

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce árszintje emelkedett.

Tavaszi növényvédelem kalászosokban

2020. február 26. 08:02

Ahogy tavaly, úgy 2020-ban is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez.