Agrárközélet

A hazai vadhúsból készült ételek nemcsak ízletesek, de még egészségesek is

AM Sajtóiroda

A vadhúsok a tradicionális magyar konyha részét képezik, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetők belőlük, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is, mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 11. Vadkolbásztöltő Fesztiválon, Mikóházán.

Az államtitkár arról is beszélt, az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy vadhúsból készült termékek kerülhessenek a magyar családok asztalára. A szakhatóságokon keresztül arra is fokozott figyelmet fordítanak, hogy megbízható, nyomon követhető, rendezett eredetű, egészséges és tiszta hús jusson el a fogyasztókhoz, tette hozzá.

Nobilis Márton kitért arra is, hogy az emberek vadhúsról szerzett ismeretei elkoptak, ma a háztartásokban kevésbé készítenek vadhúst, alacsony a fogyasztása. Éppen ezért a kormány célja a vadhús népszerűsítése, hiszen természetes élelmiszer, fenntartható, bio jellegű terméknek minősül, hazai, valamint az új, konyhakész termékeknek köszönhetően a kényelmi trendeknek is megfelel. A kormány a vadhús népszerűsítése érdekében időről időre kampányokat indít. Az államtitkár megjegyezte, a vadhúst és az abból készült ételeket már gyermekkorban szükséges lenne népszerűsíteni, a közétkezésbe is bevezetni.

A Vadkolbásztöltő Fesztivál és az ehhez hasonló vadászati, vadgasztronómiai rendezvények azért bírnak nagy jelentőséggel, mert az érdeklődő közönség közvetlenül megkóstolhatja a különféle vadhúsból készített ételeket, hangsúlyozta Nobilis Márton. Ennek szellemében nyitotta meg az államtitkár Hörcsik Richárddal, a térség országgyűlési képviselőjével a „Vadhús, mint egészséges alternatíva: régi hagyományőrző vadászati módok – új, alternatív vadhúsfelhasználás a gasztronómiában” című konferenciát, melyet a fesztivál keretében rendeztek meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Megnyitotta kapuit a 79. OMÉK - középpontban a modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás

2019. szeptember 27. 04:36

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe.

Csallóközből Bodrogkeresztúrig - Bodó Judit, a Borászok Borásza

2022. február 1. 04:36

Bodó Juditnál, a Borászok Borászánál jártunk, a Tokaji borvidéken.

Kukorica főzés – tippek, idő és ízesítés

2024. július 30. 09:10

Az egészséges kukoricaszemek harsogó sárgák, feszesek, kerekek, az őket beborító levelek élénk zöldek, véletlenül sem szárazak!