31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Életmód, gasztronómia

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

Agrofórum Online

Újra felfedezett zöldségnövény a batáta, és egyre elterjedtebb hazánkban is: mind a termesztése, mind a fogyasztása. Az édesburgonya neve ellenére nem a burgonyafélék közé tartozik, így a burgonyafélékre allergiások is bátran fogyaszthatják.

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Díszváltozatai élénk lila vagy vakítóan sárgás-zöld leveleikkel élénk színfoltjai a kertnek.

Honnan származik a batáta?

Az édesburgonya Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették; Európába Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el, eleinte mint kerti dísznövény, majd, mint haszonnövény. Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először, hazánkban főleg az utóbbi évtizedekben kezdte el hódító útját úgy igazán, ahogy a reformkonyha felkapta, mint köret-, illetve levesalapanyagot.

Termesztésben származásához hűen a melegebb fekvésű kertekben fejlődik a legjobban. A világ összes édesburgonyájának több, mint 50%-a Kínában terem.

Két fontos, ismert változata van:

  • Ipomoea batatas var. apiculata (M. Martens & Galeotti) J. A. McDonald & D. F. Austin;
  • Ipomoea batatas var. batatas.
Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket

Miért fogyasszunk batátát?

A batátát a diétás étrendeknél a rezisztens keményítő tartalma miatt kezdték el felkapni. Az édesburgonya a fejlődő országokban már igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma. Gazdag olyan ásványi anyagokban is, mint a kálium, a réz és a mangán, ráadásul alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják (a rezisztens keményítő miatt). A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. A fehér húsúnak szinte a krumplival megegyező az íze, míg a sárga belű inkább a sütőtökhöz hasonlít ízvilágra. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

Ünnepek alatt ráadásul a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a testet, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

A lila belű batátát ételek színezésére is használhatjuk, mert élénk lila színét hamar átveszik az ételek: lila zsemlét, kenyeret is készíthetünk belőle, ami feldobja a szürke hétköznapok adta konyhai színeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

Az ólomtartalom uniós szabályozása

2021. szeptember 12. 08:36

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére.

Hajtatott padlizsán palántázása és nevelése

2020. február 18. 04:37

A padlizsán termesztésének egyik akadálya a környezettel szemben támasztott magas igénye. Ilyen tekintetben leginkább a paprikához hasonlít, de még annál is több meleget kíván.