Terményárak

Az emelkedő kukorica-export húzta fel az árakat

Agrofórum Online

Emelkedtek a terményárak a hétfői kereskedés során. Chicagóban a búza 1,9 százalékkal, a kukorica 1,7 százalékkal, a szójabab pedig 1 százalékkal került többe, mint pénteken. A repce kivételt jelentett a maga 1 százalékos értékcsökkenésével. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Naomi Blohm, a Total Farm Marketing vezető piaci tanácsadója szerint a kukoricaexport ezen a héten emelkedhet, és a 2023-as export valamivel közelebb kerülhet a 2022-es szinthez. A szójababot illetően megjegyezte, hogy az amerikai Nemzeti Olajmag-feldolgozók Szövetségének adatai azt mutatják, hogy a szójabab márciusi feldolgozási aránya sokkal magasabb volt, mint amire a kereskedők számítottak.

Nick Tsiolis, a Farmer’s Keeper alapítója szerint a szójabab ára az argentin termés közelmúltbeli csökkentése miatt is emelkedett – számolt be a Succesful Farming agrároldal. Az Egyesült Államokban a közép-nyugati vetési kilátások fontos piaci impulzust jelentenek majd a következő hetekben.

Az előrejelzés egy kicsit kedvezőtlenebb a vetési ütemmel kapcsolatban, mint pénteken”

– tartalmazta egy jelentése.

A hétvégén heves csapadék hullott, néhány esetben a vártnál is több, Közép-Nyugat nagy részén, a legmagasabb összmennyiség Kansas keleti részétől és Nebraskától Iowa délnyugati részéig és Illinois déli részéig terjedt.

Az elkövetkező két hét előrejelzése szerint két fő csapadékkör várható Közép-Nyugaton, amelyek körül egyes területeken folytatódhat a vetés. Jelentős mennyiségű hó is hullott egyes területeken, amelynek azonban most el kell olvadnia. Mindent összevetve, míg egy héttel ezelőtt ilyenkor nagyon kedvezőek voltak a kilátások, jelenleg inkább egy tipikus, problémás április rajzolódik ki.

Európában a malmi búza 6 eurós plusz után 256 euróba, a kukorica 3 eurós áremelkedést követően 244,75 euróba, a repce 21,25 eurós megugrás hatására 460,5 euróba, a takarmánybúza pedig 4,1 angol fontos plusz után 201,55 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Beárazták a búzába a gabonaszállító hajót eltaláló orosz rakétát

2024. szeptember 13. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa viszont pluszban zárt.

A várható időjárás miatt módosulnak a terméskilátások

2021. június 8. 05:52

Európában emelkedést, az Egyesült Államokban csökkenést hozott a hét első kereskedési napja.

2022 tavaszának kulcskérdése a repce-fénybogár elleni védekezés

2022. február 24. 15:43

A tél múlásával lassan aktuálissá válnak a repce tavaszi növényvédelmi teendői; védekezni kell a szárormányosok, majd a virágbimbók megjelenésével a repce-fénybogár ellen.

Idén most a legolcsóbb a kukorica

2023. szeptember 17. 05:40

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárta a hetet, ám a kukorica és a repce vesztett értékéből.

Sokan lecsaptak a viszonylag alacsony árakra

2023. május 23. 06:36

Hétfőn emelkedtek a határidős amerikai búza-, szójabab- és kukoricapiaci jegyzésárak, a nyersanyagárakat alátámasztó akciós vásárlások kíséretében.