Állattenyésztés
Állattenyésztés

Európai kampánnyal az afrikai sertéspestis megállításáért

Európai kampánnyal az afrikai sertéspestis megállításáért

Nébih

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority - EFSA) 2023-ban is európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet.

Az immár negyedik éve tartó #StopASF (#StopAfricanSwineFever – Állítsuk meg az afrikai sertéspestist) kampány tizennyolc európai országban, köztük Magyarországon is felhívja a gazdák, vadászok és az állatorvosok figyelmét erre a rendkívül fertőző betegségre, arra ösztönözve az érdekelteket, hogy lépéseket tegyenek a betegség terjedésének megállítására.

Az elmúlt évtizedben az afrikai sertéspestis drámai hatással volt az európai sertéstenyésztési ágazatra, a helyi és regionális gazdaságokra pedig a mai napig csapást mér. Bár a legfrissebb adatok biztató jeleket mutatnak arra vonatkozóan, hogy a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítések hatásosak, az európai kép korántsem mindenhol pozitív, és továbbra is ébernek kell maradnunk. A gazdáknak, vadászoknak és állatorvosoknak különösen fontos szerepük van a gyanús esetek jelentésében

– mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója.

A #StopASF kampány arra ösztönzi a kereskedelmi és háztáji gazdálkodókat, az állatorvosokat és a vadászokat, hogy „észleljék – előzzék meg – jelentsék” a sertések és vaddisznók ASP gyanús eseteit. Tizennyolc ország helyi hatóságaival partnerségben zajlik.

Az EFSA ma közzétett új jelentése szerint 2022-ben az ASP megjelenések száma a sertés- és vaddisznóállományokban jelentősen csökkent az előző évhez képest olyan országokban, mint Románia, Lengyelország és Bulgária. Az ASP azonban újra megjelent Görögországban és Csehországban, és továbbra is terjed az EU-val szomszédos országokban, például Szerbiában és Moldovában. Észak-Macedóniában 2022-ben jelentették be először. A magyarországi ASP-helyzetről a https://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis oldalon olvashatnak naprakész tájékoztatást az érintettek és az érdeklődők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

2024. május 7. 09:10

Olaszország világhírű terméke, a pármai sonka eltűnhet a boltok polcairól, ha nem állítják meg a sertéspestis (ASP) terjedését.

Kevesebbet szellentő tehenekkel lassítanák a klímaváltozást

2024. április 29. 14:10

A szarvasmarhák által termelt, éghajlatváltozást okozó metángáz mennyiségét öröklött tulajdonságok és a tartás, takarmányozás is csökkentheti.

Munkavédelem: Milyen veszélyek leselkednek az állattenyésztésben dolgozókra?

2019. január 17. 11:05

Az állattenyésztésben dolgozó munkavállalókat ki kell oktatni minden rájuk leselkedő kockázatról, illetve az azok elleni védekezési módokról, az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű alkalmazásáról, a munkaeszközök, gépek, kéziszerszámok helyes használatáról a kötelezően előírt munkavédelmi oktatások keretében.

AM: a kaszálási korlátozások feloldását kéri hazánk Brüsszeltől

2022. július 11. 10:07

Az aszályhelyzet miatt az Agrárminisztérium az Európai Bizottsághoz fordul az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők érdekében.

Újabb 80 milliárd forintra lehet pályázni

2020. május 28. 13:38

Az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett 2 milliárd forint lesz, a pályázatokat a Vidékfejlesztési Programból finanszírozzák.

A kisállattenyésztés támogatásán dolgoznak

2019. december 1. 10:47

Új állattenyésztési törvényt hoztak, amely előtérbe helyezi a tenyésztést, tavaly év végén pedig elindították a nemzeti húsgalamb programot.