Zöldség-Gyümölcs

A burgonya ágazat az elmúlt két évtized nagy vesztese Magyarországon

Agrofórum Online

A burgonyatermesztésben jelenleg az elsődleges feladatunk a gazdálkodók likviditásának biztosítása, a versenyképesség fenntartása, valamint az ágazat átfogó modernizációja – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető minderről Nyírteleken beszélt, a 35. Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozáson. Az ágazat valóban nem tartozik az elmúlt évtizedek nyertesei közé, elég, ha csak a termőterület nagyságának változását nézzük meg a KSH statisztikájában.

E szerint 2000-ben még 46 743 hektáron vetettek burgonyát Magyarországon, 2005-re azonban a termőterület 25 378 hektárra csökkent. Nagyjából egy évtizedig maradt ezen a szinten (vagy kissé alatta), 2015-ben azonban már bőven 20 ezer alá esett (18 735 hektárra). A mélyrepülés utána is folytatódott, és a 2022-es esztendő 7933 hektáros vetésterülete már egészen elszomorító.

A megyéket tekintve az ezredfordulón még Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vezetett (8785, illetve 6950 hektárral), de mára ezek a térségek is alaposan visszaestek. Pest megyében 1207 hektáron, a Nyírségben pedig 1143 hektáron vetettek krumplit a tavalyi évben.

Ráfér tehát az ágazatra az erősítés, és Nagy István ígérete szerint a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. A „Kertészeti üzemek korszerűsítése” című kiírás alapján a gazdálkodók lehetőséget kaptak zöldség- és burgonyatárolók, valamint a kapcsolódó létesítmények építésére, bővítésére, korszerűsítésére.

A tárcavezető az idei burgonyatermésről azt mondta, hogy az időjárás eddig kedvezett a növénynek. Jó időben eredményes kelés, kezdeti gyors fejlődés jellemezte. Az időben vetett, illetve a fólia alatt termesztett burgonya betakarítását már megkezdték. A szabadföldön termesztett nagy többség ugyanakkor még virágzási fázisban van. Az előzetes becslések szerint a megszokott terméshozam várható.

(Fotó: Marko Paakkanen/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Burgonyaellátási nehézségekre kell felkészülnünk

2024. július 3. 10:40

A 20. hét óta folyamatosan esik Nyugat-Európában, így eléggé megkéstek a vetések, sok helyen még a tervezett mennyiség felét sem ültették el.

Újra több burgonyát termelnek a britek

2019. március 22. 09:36

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.