Növényvédelem

Imágók a fán – növényvédelemben is segít a NAK

Agrofórum Online

Idén is megkezdte működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi előrejelző-rendszere. Az első kártevők már meg is jelentek.

Idén is megkezdte működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi előrejelző-rendszere. Az első kártevők már meg is jelentek.

A NAK előrejelző rendszere keretében országszerte közel nyolcvan növényorvos hetente végez növényvédelmi megfigyeléseket, melynek eredményei a www.novenyvedelem.nak.hu weboldalon megyére illetve növénykultúrára bontva megtekinthetőek.

A legfrissebb hír alapján Kecskemét térségében – annak ellenére, hogy a lombfelület még kiterülés előtt áll –, már jelentős számban találkozhatunk lombosfa-fehérmoly imágókkal.  A kártevő korai megjelenésének oka az enyhe tél.

A lombosfa-fehérmoly lárvája aknát képez a gyümölcsfák levelén (alma, meggy, körte, birs, szilva, cseresznye, mandula, naspolya, őszibarack), amely súlyos esetben a nyár során akár lombhulláshoz is vezethet. Ezúton a kamara is felhívja a termelők figyelmét, hogy a lomb kiterülését követően a kártevő jelenléte esetén azonnal védekezni szükséges a tojások és a kikelő lárvák ellen. Az imágó jelenléte jól megfigyelhető fajspecifikus csapda segítségével.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közös munkájával kialakított növényvédelmi portál célja, hogy az aktuális károsítókra történő figyelemfelkeltéssel előmozdítsa a tudatos és okszerű szerhasználatot. A www.novenyvedelem.nak.hu weboldal az idei évben is segíti a gazdálkodók növényvédelmi tevékenységét, javasoljuk, hogy használja Ön is rendszeresen az oldalt!

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Az ázsiai márványospoloska

2019. január 24. 04:36

Hazánkból az eredetileg kelet-ázsiai elterjedésű ázsiai márványospoloska első egyedei 2013 őszén kerültek elő. A Magyarországon is általánosan elterjedt bencepoloskával téveszthető össze. E szélsőségesen polifág faj elleni védekezés során a fő hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni.

A tavaszi repceszezonról

2022. május 12. 06:38

Alighanem egyetértenek velünk abban a repcetermesztők, hogy egyáltalán nem volt egyszerű a tavaszi szezon.

Fontos információk a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról!

2019. augusztus 2. 08:11

A növényvédelmi hatóság ellenőrzései során figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges.

5 eset, amikor hasznos lehet a monitoring drónok alkalmazása

2023. január 12. 10:46

Az agrárium azon szereplői, akikben megvan a nyitottság a folyamatos innovációra, jobb esélyekkel vészelhetik át a nehezebb időszakokat.