Zöldség-Gyümölcs

Csökkentette számos zöldség és gyümölcs árát az Aldi Németországban

Agrofórum Online

Miközben az európai hőhullámok miatt visszaestek a zöldségek és gyümölcsök hozamai, a német Aldi diszkontlánc odahaza látványosan csökkentette jó néhány ilyen élelmiszertermék árát.

Elemzők már július végén arra figyelmeztettek, hogy az európai hőhullámok a zöldség- és gyümölcsárak megugrását eredményezhetik a kontinensen. Elsősorban Spanyolországban vált aggasztóvá a helyzet, amely évente 27 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt állít elő, és mivel ennek 60 százaléka exportra kerül, így az ottani fejlemények nyilvánvalóan kihatnak a nemzetközi piacokra is.

Az Egyesült Királyság sincs rózsás helyzetben a Brexit óta, hiszen a szigetországiak már csak akkor kapnak az EU-ban megtermelt mezőgazdasági termékekből, ha a tagországok igényeit már kielégítették az uniós termelésből.

Az időjárási gondokra alapozott előrejelzések már a Picota cseresznyénél is beigazolódtak, a Spanyolország Extremadura tájegységén termesztett gyümölcsnél előzetesen 4-5 millió kg hozamra számítottak, ám ebből csupán 2,5 millió valósult meg a forróság és aszály miatt.

Mindezeket figyelembe véve meglepő, hogy a Magyarországon is jelen lévő Aldi diszkonthálózat már július végén jelentősen csökkentette bizonyos zöldségek és gyümölcsök árát a németországi boltjaiban.

Első körben mindez 10 terméket érintett, és az áresés mértéke akár a 36 százalékot is elérte.

Olyan zöldségekről és gyümölcsökről van szó, mint az avokádó, a kaliforniai paprika, a főzni való csemegekukorica, a jégsaláta, a retek vagy a dinnye. Mindezek nyilvánvalóan a német vásárlóknak is jól jönnek az utóbbi időkben Európa-szerte elszabadult fogyasztói árak nyomása alatt.

Az Aldi a lépést hivatalosan azzal magyarázta, hogy a tápanyagokban gazdag, egészséges élelmiszereket az emberek minél szélesebb köréhez el akarják juttatni akkor, amikor a példátlan drágulás miatt sokan választásra kényszerülnek a boltokban, és gyakran éppen a zöldségek és gyümölcsök azok, amelyek már nem férnek bele a vásárlási keretbe.

(Fotó: Daniel Dan outsideclick/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Már tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni! Mit tegyek ezért ősszel?

2023. november 12. 04:39

Hogyan szaporítsam ősszel a vöröshagymát, ha már kora tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.