Az almaecet egy sokkal lágyabb ízvilágú ecet, mint a kereskedelemben kapható 10-20%-os ecetek, mint háztartási ecetek. Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!
Egy kiló almához mintegy 20 dkg mézet, 2 g élesztőt és 4 dkg barnakenyeret javasol az a recept, amit már én is kipróbáltam és eredményes lett vele az almaecet készítése.
Megmostam az almát alaposan, kivágtam a magházat és lereszeltem. Felforraltam a liter vizet, hozzáadtam 8 deciliternyi almareszeléket, mindezt egy 3 literes nagy edénybe téve, majd hozzáadtam az élesztőt, a mézet és a barnakenyeret. Ezután vártam kb. 10 napot. Szobahőmérsékleten érleltem fedetlenül (ami amúgy rettenet büdös művelet volt, komoly élesztős szagot árasztott).
Ezt 10 nap múlva leszűrtem és újabb 10 dkg mézet kevertem hozzá. A kész keveréket befőttesüvegekbe téve jól elzártam és 1-2 hónapig érleltem. Volt, hogy zavaros lett, akkor újra átszűrtem. Sötét és hűvös helyen tárolandó.

Miért kedvelt az almaecet?
Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, a leírások alapján rengeteg jótékony hatása ismert: a szív- és érrendszeri gondokon is segít. Egyesek ízületi gyulladások kezelésének támogatására ajánlják. Emellett rengetegen a diéták mellett használják. Egyre több pozitív és bíztatónak tűnő jótékony hatást tudnak az almaecethez kötni.
Hazai piac és almaecet?
Termelői körökben is piaci rés lehet az almaecet, málnaecet és a többi gyümölcsecet, hiszen alig páran foglalkoznak vele, főleg professzionális szinten. Nem a legegyszerűbb területe a termékgyártásnak, de ha valaki profi lesz benne, akkor nagyszerű piaci lehetőségeket tud kiaknázni vele.