Szőlő-Bor

A mag nélküli szőlő vizsgálata

Agrofórum Online

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?

A GMO (Genetically Modified Organism) a genetikailag módosított élőlény rövidítése – tehát egy olyan szervezet, amelynek génállományát biotechnológiai módszerekkel ( molekuláris genetikai eljárásokkal) módosították.

A GMO-élelmiszerekkel kapcsolatos legnagyobb félelem az emberek közében az, hogy ezek az új „termények” (pl. zöldségek, gyümölcsök esetén) „nem természetesek”, és ily módon megkérdőjelezhető a fogyasztásuk biztonságos volta is. Mindez pedig attól válik igazán érdekessé, hogy valójában az emberek több mint 100 éve fogyasztanak ilyen „nem természetes” terményeket (és élőlényeket), csak valószínűleg nem tudnak róla. 

A genetika atyjának tartott Johann Gregor Mendel (1822 – 1884) egy szudétanémet származású Ágoston-rendi szerzetes volt, a brünni Ágoston-rendi monostor apátja és egyben neves botanikus, aki első ízben az 1800-as évek közepén alkalmazott keresztezési technikát, mégpedig új borsóhibridek kifejlesztésére.

Ezzel szemben az „ősi” mag nélküli szőlő eredete a sokkal távolabbi múltba, a római korba nyúlik vissza, míg a „modern kori” mag nélküli szőlő William Thompson nevéhez köthető, aki az 1875 és 1900 közötti időszakban fejlesztette ki a ma is népszerű gyümölcs egyik ősét.

Akárhogy is nézzük, a mag nélküli szőlő „nem természetes”, hiszen ez a fajta nem fordul elő a természetben. A mag nélküli szőlő termesztése az úgynevezett ivartalan szaporodás egy formájával történik. Az új növény lényegében az anyanövény genetikai klónja, amelynek előállításához a növény genetikai anyagát „manuálisan” kell továbbvinni. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a növény GMO, ugyanakkor „természetesnek” sem mondható. 

Vajon a mag nélküli szőlő természetes úton is szaporodhatna? A kérdés csupán teoretikus, hiszen a szőlő természetes szaporodása a magokon keresztül történik. Ismét előkerül hát a természetesség kérdése…

Vajon az „igazi” GMO szőlők veszélyesek?

Mi van akkor, ha ez a génmódosítás az emberi szervezetre káros hatással van? Bár a GMO terményeket széleskörű kivizsgálásnak vetik alá világszerte, a kutatók szerint ezek allergén veszélyeket rejthetnek, de gátolhatják az antibiotikumok működését is, és toxikus anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek a génmódosítás során keletkeznek a növényekben.

Ezzel szemben a hagyományos szőlőfajták magjait kifejezetten egészségesnek tartják, de – nyilván ezt termelője válogatja – ez esetben meglehet, hogy sokkal magasabb a növényvédő szerek használatának aránya, mint a GMO-k esetében.

A kérdésre egyszerű válasz tehát nincs, hiszen sok érv szól a GMO és a hagyományos szőlő mellett és ellene egyaránt. A boltokban járva nehéz megmondani, hogy egy gyümölcs milyen termesztési módszerekkel került a polcokra, de a fentiek alapján úgy tűnik, hogy a mag nélküli szőlőfajtáktól feleslegesen rettegünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését Franciaországban

2023. augusztus 26. 11:10

A szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget.

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10. 14:43

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.