Növényvédelem

18 hónappal meghosszabbítják a glifozát hatóanyagú növényvédő szerek engedélyét

Agrofórum Online

Az Európai Unióban a glifozát használatának engedélye június 30-án járt volna le.

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos kedden bejelentette, hogy az Európai Bizottság további 18 hónappal meghosszabbítja a glifozáthatóanyag-tartalmú növényvédő szerek napokban lejáró engedélyét – olvasható az alfahir.hu portálon. Mint ismert, az Európai Unióban a glifozát használatának engedélye június 30-án járt volna le.

A portál szerint a glifozát vita azután tört ki, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül működő Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) nemrég A2, azaz az „emberben feltehetőleg rákkeltő” kategóriába sorolta a rendkívül széles körben használt szert, míg az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) nem tartotta indokoltnak a vegyszer „emberi karcinogénként” való besorolását.

(alfahir.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Az ízletes ribizli titka - Mit tegyünk, ha túl sok terem?

2022. július 1. 05:36

Az utóbbi időben rájár a rúd a bogyós gyümölcsökre, mert hol az időjárás a ludas a kevés csapadékkal, hol a kártevőktől való megmentésük nagy kihívás. De azt kell mondjam, hogy az elmúlt években megtanultunk ilyen kihívások mellett is bogyósokat termelni.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Mitől foltos az őszibarack levele?

2018. május 7. 07:24

Sz. Imréné kérdése: Az őszibarackfáim levelén apró, kerek, sárgás foltosodás figyelhető meg, hogyan előzhetném meg továbbterjedését?

Az almamoly elleni védekezés biológiai módszerrel

2020. március 26. 08:25

Napjainkba a megváltozott klimatikus viszonyok és az EU növényvédő szer szabályozása eredményeként az almát károsító molyfajok közül az almamoly (Cydia Pomonella) egyértelműen az első helyre került.