Zöldség-Gyümölcs

Szedd magad akciók még mindig vannak, itt a lista

NAK

Még nem késő szüretelni! A Szedd magad akciók keretében garantáltan friss gyümölcsökkel tölthetjük fel az éléskamránkat!

Bár már őszbe hajlik az idő, még mindig nem késő, hogy az ország számos pontján elérhető Szedd magad akciók keretében saját magunk szüretelte gyümölccsel töltsük fel az éléskamránkat – javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is.

A körképük szerint szinte minden vármegyében vannak gazdaságok, amelyek úgynevezett Szedd magad akciót hirdetnek. A legtöbb helyen a szezonnak megfelelően almát és körtét lehet szedni, de számos szilva, szőlő- és dióültetvény is várja a szüretelőket. Emellett az olyan különlegesebb gyümölcsök, mint a birs, a datolyaszilva, a füge, sőt a kivi esetében is találni az országban egy-egy gazdaságot, ahol szedd magad akciót hirdetnek.

A Szedd magad akciók legnagyobb előnye, hogy mivel saját magunk szüreteljük a termést, a legszebb gyümölcsökkel rakhatjuk tele a ládákat, kosarakat, ráadásul így jóval a piaci árnál olcsóbban juthatunk friss gyümölcsökhöz. A szüret pedig a jó levegőn végzett testmozgásnak is betudható, így rekreációs szerepe sem megkérdőjelezhető.

A Szedd magad mozgalom a rövid értékesítési lánc egyik fontos szegmense, ez az a forma, amely a legkisebb környezeti lábnyommal rendelkezik. Egyre népszerűbb a Szedd, vedd magad típusú értékesítés is. Ebben az esetben az ültetvényeken nem csak a magunk által szüretelt gyümölcsöt vásárolható, hanem a termelő által előre leszedett friss gyümölcsöt is.

A szezon minden évben a szamócával indul, ez az a gyümölcs, amelynél az elmúlt években a legtöbb szedd magad akció indult.  A gyümölcsökön kívül az utóbbi időben már számos zöldség, sőt, virág is beszerezhető ebben a formában.

Egy viszonylag teljes lista ITT TALÁLHATÓ a helyszínekről. KATTINTSON!

(Fotó: Dancsi Kertészet/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szükséghelyzeti engedélyek zöldségtermesztőknek

2020. március 16. 11:01

A levél- és gyökérzöldséget termesztőknek egyre nehezebb (szinte lehetetlen) a csökkenő szerpaletta mellett megoldani a gyomirtást, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. március 03. napján kelt határozataiban engedélyezte az alábbi növényvédő szerek alkalmazását.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.