30℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Zöldség-Gyümölcs

Szedd magad akciók még mindig vannak, itt a lista

NAK

Még nem késő szüretelni! A Szedd magad akciók keretében garantáltan friss gyümölcsökkel tölthetjük fel az éléskamránkat!

Bár már őszbe hajlik az idő, még mindig nem késő, hogy az ország számos pontján elérhető Szedd magad akciók keretében saját magunk szüretelte gyümölccsel töltsük fel az éléskamránkat – javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is.

A körképük szerint szinte minden vármegyében vannak gazdaságok, amelyek úgynevezett Szedd magad akciót hirdetnek. A legtöbb helyen a szezonnak megfelelően almát és körtét lehet szedni, de számos szilva, szőlő- és dióültetvény is várja a szüretelőket. Emellett az olyan különlegesebb gyümölcsök, mint a birs, a datolyaszilva, a füge, sőt a kivi esetében is találni az országban egy-egy gazdaságot, ahol szedd magad akciót hirdetnek.

A Szedd magad akciók legnagyobb előnye, hogy mivel saját magunk szüreteljük a termést, a legszebb gyümölcsökkel rakhatjuk tele a ládákat, kosarakat, ráadásul így jóval a piaci árnál olcsóbban juthatunk friss gyümölcsökhöz. A szüret pedig a jó levegőn végzett testmozgásnak is betudható, így rekreációs szerepe sem megkérdőjelezhető.

A Szedd magad mozgalom a rövid értékesítési lánc egyik fontos szegmense, ez az a forma, amely a legkisebb környezeti lábnyommal rendelkezik. Egyre népszerűbb a Szedd, vedd magad típusú értékesítés is. Ebben az esetben az ültetvényeken nem csak a magunk által szüretelt gyümölcsöt vásárolható, hanem a termelő által előre leszedett friss gyümölcsöt is.

A szezon minden évben a szamócával indul, ez az a gyümölcs, amelynél az elmúlt években a legtöbb szedd magad akció indult.  A gyümölcsökön kívül az utóbbi időben már számos zöldség, sőt, virág is beszerezhető ebben a formában.

Egy viszonylag teljes lista ITT TALÁLHATÓ a helyszínekről. KATTINTSON!

(Fotó: Dancsi Kertészet/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.

Hogyan válasszunk a fajták közül, ha zöldségeket termesztenénk?

2025. február 10. 04:37

Szeretnék palántát nevelni, de minden zöldségfaj esetében rengeteg fajta kapható. Hogyan válasszak a fajták közül?

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.