Zöldség-Gyümölcs

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

Agrofórum Online

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

Mint mindig az egyedi innovációk esetében, itt is voltak gyermekbetegségek. Az érintettek mégis elégedetten nyilatkoztak, amikor október végén megvitatták az eredményeket. A fejlesztők és a rendszerrel ismerkedő termesztők egyaránt látták a rendszerben rejlő potenciált, amelyet Izraelben már most is használnak, és ezzel legalább 30%-os munkaerő-megtakarítást érnek el.

Az Innova Connect munkatársa, Clemens Stolk egy miniszimpóziumot tartott a végeredmények megvitatása érdekében, amelyen az eredményeket ahhoz hasonlította, mint amikor annak idején kidolgozták a csősínes rendszert, hiszen az is a munkaerő-megtakarítás érdekében történt.

Lógás” az üvegházban
A World Horti Centerben a Hagelunie Innovációs Alap által támogatott kísérletben az elsődleges cél az volt, hogy kiderüljön, okoz-e terméskiesést ez a szokatlan, fejjel lefelé történő termesztési módszer. A kísérlethez egy csúcstechnológiás holland üvegházat szereltek fel ezzel a szokatlan termesztési rendszerrel. A BiomicAgritech eddig csak Izraelben szerzett tapasztalatokat független, függőlegesen elhelyezett rendszerrel. A World Horti Centerben a termesztő rendszert az üvegház szerkezetére függesztették fel.

Paradicsom csövekben
Ezt a rendszert közel tíz hónapig használták. Az átültetést 2023. január 3-án végezték el. A Biomic Agritech rendszerbe a kifejezetten erre a célra szánt, gyökérzet nélküli, kerek kőzetgyapot tömbökben nevelt növényeket helyezték. Hat csövet – az ereszcsatornákhoz hasonló, de a növényt befogadó, feltekerhető csöveket – akasztottak a 86 m2-es üvegházi részbe.

Fajtaválasztás
Ezek a csövek beépített csepegtetővel rendelkeztek, és kőzetgyapotot tartalmaztak. A kísérlet paradicsom fajtájának a Rijk Zwaan Amelioso fajtáját választották. Ez a fajta erőteljes növekedésű és ToBRFV-rezisztens.

Utólag visszatekintve nem volt igazán ideális választás – mondta elgondolkodva Jeroen Sanders, a Vertify munkatársa. – Azok ugyanis gyorsan 2,8 szár/m2-ről 3,1 szár/m2 sűrűségűre nőttek, és sok hajtást fejlesztettek.

Fordulat
A 24. héten úgy döntöttek, hogy a három paradicsomcsövet két uborkára és egy másik paradicsomfajtára, a Mecano fajtára cserélik, amely szintén a Rujk Zwaantól származik. Az egyik referencia csatornát szintén Mecanóval ültették be.

Az üvegházban a 12. és a 40. hét között a szokásos csatornákat használták referenciaként, és a betakarításra a 12. és a 40. hét között került sor. A termesztők észrevették, hogy a növény milyen gyorsan alkalmazkodott az új körülményekhez. A növények teteje gyorsan megfordult, így a virágok mindig a nap felé néztek – magyarázta Jeroen.

Hibák nélkül nincs újítás
A speciális BiomicAgritech rendszerű növény termesztése végül is kiválóan tartotta a lépést a hagyományos termesztéssel. Akadt azonban egy probléma a kísérlet elején. Mint említettük, a rendszert első alkalommal nem önállóan, hanem az üvegházra függesztve telepítették. A Kínából érkező láncokkal gond volt, így a gumicsöveket az első két hónapban nem lehetett feltekerni.

Az eredmény? Az üvegház padlóját elérő növények megsérültek, a száruk letöredezett. Eliezer Edelstein, a BiomicAgritech alapítója, aki maga is igazi műszaki szakember, visszagondolva csak nevet a kezdeti problémákon.

Ez is azt bizonyítja, hogy innovatívak vagyunk – mondta. – Amint a csövek mozgathatóvá váltak, a terméshozam megegyezett a referencia terméssel. A nyár közepén ültetett uborka palánta terméshozama is összhangban volt a hagyományos uborkaterméssel.”

Ezt láthatta az a mintegy 20 vendég is, akik október 25-én, az utolsó napon, amikor a termesztés véget ért, ellátogattak a World Horti Centerbe. Kérdéseik között szerepelt a megfelelő világítás (talán jobb lenne alulról?), a fűtés (a közelsége a csőhöz), a megtérülés (Eliezer szerint négy év) és a rendszer elhelyezése az üvegházban. Ez eddig merőleges volt a fűtőcsövekhez képest, de a termesztők és más érdeklődők úgy gondolják, hogy a további kísérletek során inkább a fűtőcsövekkel párhuzamos hengerekben fognak kísérletezni.

A BiomicAgritech azt reméli, hogy ezt a kísérletet 2024-ben Hollandiában végzik el. Olyan termesztőket is keresnek, akik nagyobb léptékben – 500 m2-en – saját üvegházukban tesztelhetnék a rendszerüket.

Két-három éven belül szeretnénk ténylegesen a piacra lépni. A végső célunk egy teljes mértékben robotok által vezérelt üvegház. A már működő növénykultúrákkal ellentétben a mi rendszerünk lehetővé teszi, hogy minden termesztési művelet robotizálható legyen – zárta szavait Eliezer.

(Fotó: dominikakarkesova/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Őszi teendők a magaságyásokban

2024. szeptember 11. 08:10

Ki kell húzni, ki kell dobni minden elszáradt növényt még a tél beállta előtt, főleg, ha akadtak köztük beteg vagy fertőzött példányok.

Túl nagy a magyar dió, nem ideális az áruházak számára

2024. szeptember 11. 07:10

A termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan.

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

2024. április 9. 07:10

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

Egy paradicsom lett a legjobb biotermék

2021. május 16. 11:09

A World Food Innovation Awards a spanyol Monterosa paradicsomot találta a legjobb természetes és bioterméknek.