Talajélet

Megdöbbentő: évente 80–110 millió köbméter talajt veszítünk el Magyarországon

ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

December 5-én ünnepeljük a talaj világnapját. A neves nap alkalmából szerte a világon eseményekkel és ismeretterjesztő kampányokkal hívják fel a figyelmet az egészséges termőtalaj fontosságára.

A talaj a földön élő fajok közel 60%-ának ad otthont, nagy mennyiségű szenet és vizet tárol, és élelmiszertermelésünk 95%-át biztosítja. Az ökológiai gazdálkodásban kiemelt szerepe van a talajban rejlő erőforrások fenntartható kezelésének, így az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a világnap alkalmából az egészséges talajok jelentőségére és a biogazdálkodás talajvédő szerepére hívja fel a figyelmet.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által támogatott Talaj Világnap (WSD -World Soil Day) nemcsak a termőtalaj jelentőségét ünnepli, hanem mindenkit annak megóvására ösztönöz. 2014 óta hivatalos világnapként ünnepelhetjük a jeles napot, ráirányítva a figyelmet erre a talpunk alatt rejlő, sokszor elhanyagolt, de mindannyiunk életét és élelmiszerellátását meghatározó témára.

A TALAJ JELENTŐSÉGE

Két-három centiméter termőtalaj kialakulása akár 1000 évig is eltarthat, ezért emberi léptékben számolva a talaj nem számít megújuló erőforrásnak. Mivel élelmiszertermelésünk 95%-a a talajhoz kötött, így az egészséges, termékeny talaj létfontosságú számunkra.

A talaj nemcsak közeg, amiben a növények nőnek, hanem A FÖLD LEGGAZDAGABB ÉLŐHELYE. A talajok adnak otthont az ismert élőlény fajok több mint felének. Egy közelmúltban megjelent átfogó tanulmány szerint eddig alábecsültük a benne rejlő fajgazdagságot: itt él a világ gombáinak 90%-a, a növények 85%-a és a baktériumok több mint fele.

Egy gramm talajban – ami mindössze negyed evőkanál -, akár 10 milliárd élőlény is megtalálható. Ez több, mint ahány ember él a bolygón! Ráadásul a mikroszkopikus élőlényeknek mindössze 1%-át sikerült eddig beazonosítani.

Sok mindent nem tudunk még a talajunkban élő mikroorganizmusok változatos életközösségéről, vagyis a talaj mikrobiomról, és az ezen a területén folytatott további kutatások fontos felfedezésekhez és fejlesztésekhez vezethetnek a mezőgazdaság, az orvostudomány és a klímakutatások területén egyaránt.

Ritkán hallunk róla, de a talaj TÖBB SZENET TÁROL, MINT A LÉGKÖR, VALAMINT A VILÁG ÖSSZES NÖVÉNYE EGYÜTTVÉVE (az erdőket is beleértve).

Az egészséges talaj segíthet megelőzni az árvizeket és enyhíteni az aszály hatásait: hektáronként akár másfél olimpiai úszómedencényi vizet képes tárolni. Erről az ÖMKi Talaj és klíma című kiadványában is olvashatunk bővebben. A talajnak így nemcsak az élelmiszer-ellátásunkban, de az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is kiemelt szerepe van.

VESZÉLYBEN A TERMŐTALAJ

Talajaink veszélyben vannak, többek között a terjeszkedő városok, az erdőirtás, az erózió, a szennyezés, a túllegeltetés, az éghajlatváltozás és az ebből következő extrém időjárási jelenségek miatt. A NEM FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLAT ÉS MEZŐGAZDÁLKODÁSI GYAKORLATOK KÖVETKEZTÉBEN A TERMŐTALAJT RIASZTÓ ÜTEMBEN VESZÍTJÜK EL: a FAO globális adatai szerint, míg a talajképződés nem haladja meg az átlag 1 t/ha/év mennyiséget, a talajerózió mértéke 30-100 t/ha/év.

Magyarországon csak a vízerózió a mezőgazdaságilag művelt területeink harmadát veszélyezteti, a szélerózió 1,4 millió hektárt érint, összesen pedig évente 80-110 millió köbméter talajt veszítünk el.

A talaj szervesanyag-tartalmának csökkenése (a túl intenzív talajművelés, a mezőgazdasági területeken keletkező szervesanyagok elhordása és vissza nem pótlása következtében), valamint a talajélet elszegényedése a talaj fizikai szerkezetének romlásához, porosodáshoz és a stabil talajmorzsák (aggregátumok) hiányához vezet.  a stabil talajmorzsák (aggregátumok) hiányához vezet.

Világszerte a talajok mintegy harmada már nem használható mezőgazdasági termelésre, mert a helytelen használat, az erózió, esetenként a szikesedés, a szerkezetromlás, a savanyodás, valamilyen szennyeződés vagy éppen a tápanyagok kimosódása miatt degradálódtak.

Becslések szerint a talajromlás gazdasági költsége az Európai Unió számára évente több tízmilliárd eurós nagyságrendű.

A TALAJROMLÁS ÉLELMISZERHIÁNYT, MAGASABB ÉLELMISZERÁRAKAT, HOSSZABB TÁVON PEDIG AZ ÉLETÜNK FENNMARADÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ÖKOSZISZTÉMÁK PUSZTULÁSÁT OKOZZA. Sem a Föld növekvő népessége és élelmiszerigénye, sem pedig a többi faj védelme miatt nem engedhetjük meg magunknak ezt a mértékű leromlást.

AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS MEGOLDÁSAI A TALAJ VÉDELMÉRE

Az ökológiai gazdálkodás alapvető célkitűzése a talajegészség megőrzése, a hosszútávú talajtermékenység fenntartása, amelynek eléréséhez a biogazdák többféle jó gyakorlatot alkalmaznak.

Míg a kémiai inputokra alapozott mezőgazdaság tápanyag-gazdálkodásának fókuszában a termesztett növény igényeinek kielégítése áll műtrágyákkal, a biogazdálkodásban a talajt természetes módszerekkel táplálják, hogy az biztosítson optimális feltételeket a növények fejlődése számára.

A lassabban feltáródó, szerves tápanyagokkal nemcsak a kiegyensúlyozottabb tápanyag-utánpótlást, hanem A TALAJ KEDVEZŐ SZERKEZETÉT ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGÉT IS TÁMOGATJÁK. A SZERVES TRÁGYA, A KOMPOSZT, A ZÖLDTRÁGYA ÉS TALAJTAKARÓ NÖVÉNYEK HASZNÁLATÁVAL, A NITROGÉNMEGKÖTŐ PILLANGÓS NÖVÉNYEK VETÉSFORGÓBA ILLESZTÉSÉVEL, AZ OKSZERŰ TALAJMŰVELÉSSEL ÉS A NÖVÉNYI DIVERZIFIKÁCIÓVAL a biogazdák természetes módon tartják fenn és javítják a talajtermékenységet és a biológiai aktivitást.

Mindezek a módszerek a konvencionális gazdálkodók számára is elérhetők, és bizonyos gazdálkodási gyakorlatokat használva megtapasztalják a talaj szerkezetében, tápanyagszolgáltató képességében, vízbefogadó képességében bekövetkező pozitív változásokat.

 „Kutatóintézetünkben évek óta folytatunk talajműveléssel kapcsolatos vizsgálatokat. A szári Csoroszlya Farm területén például agronómiai és talajművelési kísérleteket végzünk, 2021 óta. Első eredményeink megmutatják, hogy a talaj biológiai paraméterei, vagyis a talajélet gyorsan reagál a művelési mód megváltoztatására.

A sekély művelésű parcellák talajában például már két év elteltével jóval magasabb – mikrobiális aktivitásra utaló – enzim értékeket mértünk. A talaj szerkezetében és vízmegtartó képességében ennél jóval lassabban mutatkozik változás” – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

„A talajművelés hatásainak hatékonyabb mérése érdekében idén a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézettel és a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetével együttműködésben geofizikai vizsgálatokat indítottunk.

Az alapkőzet, a talaj, valamint a földfelszín adottságai közötti összefüggések feltárása akár más területeken is alkalmazható módszertanhoz vezethet, mellyel üzemi körülmények között is nyomon követhetőek a talajművelés-váltás hatásai. Az izgalmas együttműködésről egy videót is publikáltunk, melyben a geoelektromos, a talajellenállás, illetve a drónos mérések folyamatát mutatjuk be” – tette hozzá a szakember.

MŰVELD OKOSAN A TALAJT, ÓVD AZ ÖKOSZISZTÉMÁT!

5+1 alapelv a talaj egészséges működéséhez

1. A FOLYAMATOS TALAJTAKARÁS ÉLŐ VAGY HOLT NÖVÉNYZETTEL (pl. takarónövények, zöldtrágya, mulcs alkalmazása) megőrzi a nedvességet, csökkenti a talaj felmelegedését és az erózió negatív hatásait, hátráltatja a gyomok növekedését, és élőhelyet biztosít a talajban, talajon élő szervezetek számára.

2. A gyökérzónában élő talajmikrobák számára az élő gyökerek biztosítják – komplex vegyületek kiválasztásával – a szükséges táplálékforrást, ezért fontos, hogy lehetőség szerint AZ ÉV 365 NAPJÁN ÉLŐ GYÖKEREK LEGYENEK A TALAJBAN. Két kultúrnövény között is képezzünk, ahol csak tudunk, „zöld hidakat” takarónövényekkel, köztes termesztéssel.

3. A talajbolygatás valamennyi formája (pl. mechanikai művelés, növényvédőszerek használata, vagy túlzott taposás) a talaj élőlények mennyiségi és összetételük minőségi romlását eredményezi, ezért a talaj egészséges funkcióinak fenntartásához feltétlen szükséges az OKSZERŰ TALAJMŰVELÉS. Az ÖMKi idén megjelent kiadványában olvashatunk a CSÖKKENTETT TALAJMűvelés alkalmazásáról ökológiai gazdálkodásban.

4. A biológiai sokféleség minden élő rendszer stabilitásának kulcsa, így a mezőgazdaságban is fontos a BIODIVERZITÁS TÁMOGATÁSA. Elérhetjük ezt A KÉMIAI NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK HASZNÁLATÁNAK CSÖKKENTÉSÉVEL (gyomirtók, gomba- és rovarölő szerek mellőzésével), műtrágyák helyett SZERVES TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS ALKALMAZÁSÁVAL, A VETÉSFORGÓ BŐVÍTÉSÉVEL: takarónövények, pillangós növények alkalmazásával, állandó gyeptakaróval fedett területek, mezővédő erdősávok létesítésével, vizes élőhelyek, erdőfoltok megőrzésével és fenntartásával. Házikertészek számára a komposzthasználatról, az állandó ágyások kialakításáról és a bio talajművelésről szóló videót ajánljuk.

5. A NÖVÉNYTERMESZTÉS ÉS ÁLLATTARTÁS INTEGRÁLÁSÁVAL helyreállíthatjuk a megszakadt körforgást: a szántóföldnek kevésbé alkalmas területeken állandó vagy ideiglenes legelő alakítható ki az állatok számára, miközben az elhullajtott trágya és a mérsékelt taposás a biodiverzitást és a gazdagabb talajéletet serkenti.

+1. Ha nem gondozol földterületet, akkor is sokat tehetsz a talajokért! SZAVAZZ A PÉNZEDDEL, és vásárolj olyan termékeket, amik talajkímélő módszerekkel művelt gazdaságokból származnak.

Keresd a zöld alapon fehér csillagokból álló bio logót, hogy biztos lehess benne, ellenőrzött ökológiai terméket választasz!

TÁJÉKOZÓDJ A TALAJOKRÓL, ismerd meg a lenyűgöző élőlényeket, amelyek lábunk alatt élnek. Olvasd el az ÖMKi Földigiliszták, a termékeny talajok építészei c. kiadványát, vagy hallgasd meg a Hektár podcast földigilisztákról szóló adását, amiben Dr. Tóth Ferenc, az ÖMKi csoportvezető kutatója is elmondja jótanácsait.

Ha pedig inspirált téged, amit hallottál, akkor OSZD MEG MÁSOKKAL IS A TUDÁST, és kampányolj a talajvédelem mellett, ahol csak lehetőséged van rá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg növeli a pocokkártétel kockázatát és súlyosságát a talajbolygatás elhagyása?

2025. április 5. 08:10

A csökkentett mértékű talajbolygatás legnyilvánvalóbb előnyei mellett, a károsítók fennmaradásának megnövekedett kockázata mindig felmerül.

Tudományos érdekességek a növények és a mikrobák kapcsolatáról

2025. március 27. 16:10

Már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák, amik kulcsszerepet játszanak a csírázásban, a tápanyagfelvételben és a stressztűrésben.

A baktériumos talajoltásról

2025. március 4. 08:10

Egyes kutatások szerint a talajbaktériumok száma mintegy ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot.

A talajkímélő gazdálkodásról készült hasznos videósorozat, gyakorlati tapasztalatokkal

2025. február 26. 16:10

A fenntartható talajkezelési módszerek segítenek megőrizni a biodiverzitást, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és javítani a vízgazdálkodást.

Mit lehet tenni, ha nem terem a padlizsán?

2023. augusztus 6. 04:39

Padlizsánom gyönyörű, egészséges, számos virágot hoz, de termés egyáltalán nem képződik. (Már tavaly is így volt, nem ugyanoda van ültetve.) Mit lehet tenni?

Mire figyeljünk sziklakertünk kialakításakor?

2018. október 29. 09:07

A sziklakertek is alapos tervezést igényelnek, létrehozásuk komoly munkát jelent, erős fizikumot, és a terület méretétől függően több embert és napot kívánhat. Ám a befektetett munkát hosszú távon meghálálja egy semmihez sem fogható, természetes és üdítő látvány: egy kis hegyvidéki hangulat a közvetlen környezetünkben.

Palántanevelésben használatos takaróföldek: perlit, zeolit, vermikulit

2020. február 8. 06:36

A takaróföld kiváló víztartó képességénél fogva óvja a magot, majd a csíranövényt a kiszáradástól, amíg a csíragyök nem fejleszt vízfelvételre alkalmas gyökereket.

Tartsuk a vizet a tájban!

2024. március 22. 11:10

Országos vízigényfelmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. A felmérés célja a gazdálkodói hajlandóság megismerése a víz tájban tartására a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken.