16℃ 12℃
szeptember 26. Jusztina, Kozma, Damján
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsom helyett mangót termeszteni?

Agrofórum Online

Mindannyiunknak gyorsan át kell állnunk a trópusi gyümölcsök üvegházi termesztésére?

Az antalyai Kumluca körzetében egy termesztő mangó üvegházat hozott létre úgy, hogy eltávolította a paradicsomot az üvegházából.

A török gazda, aki 300 mangót ültetett egy 4000 m2-es területre, jelenleg 15 kilogramm gyümölcsöt takarít be egy-egy fáról, azután, hogy a növényei elérték a 3 éves kort. A termesztő, aki a mangóját pillanatnyilag kilogrammonként 7 USD-ért (2400 Ft) adja el, úgy véli, hogy egy jól működő mangó üvegház felállításához befektetésre és rendkívül nagy türelemre van szükség.

Ertan Partoglu a paradicsomtermesztő üvegházát mangóházzá alakította át, hogy növelje a vállalkozása jövedelmezőségét:

A palánták ültetésének költségei magasak. Egy oltott palánta darabja körülbelül 30 USD-ba (11.000 Ft) kerül. Tavaly az újonnan beültetett 4000 m2-es terület 10 000 USD-ba (3,5 MFt) került, ebből 7 000 USD (247.000 Ft) a palántákra és 3000 USD (1,6 Mft) a műtrágyára ment el.

Legalább 5 évet kell várni arra, hogy ez a költség megtérüljön. Csak az engedheti meg magának a mangó ültetvényt, akinek van megtakarítása vagy más jövedelemforrása. Aki azonnal nyereségre számít, az csalódni fog.

A mangó 10 éves korában 50 kilogramm gyümölcsöt terem. A növény 10 és 150 éves kora között a legtermékenyebb. A türelem tehát elengedhetetlen a mangótermesztés során. Egy mangófa átlagos élettartama 300 év. A mangó csemeték 3 éves korukban válnak teljesen kifejletté. Én egy évvel ezelőtt ültettem el őket.

Tavaly körülbelül egy tonna gyümölcsöt szüretelt, idén pedig csak most kezdte el a betakarítást.

Idén valószínűleg 1-1,5 tonna gyümölcsöt fogunk betakarítani. Szeptember végén kezdjük a szüretet, és november elejéig folytatjuk. Most éppen szüretelek, de folyamatosan terem a gyümölcs. A mangó nem minden környezetben termeszthető, ezért az üvegházat magasan fekvő területen kell létrehozni.

„Az üvegházban reggeltől estig süt a nap. Automata kályháim vannak. Télen, amikor a hőmérséklet 5 fokra csökken, a kályháim bekapcsolnak. Gondoskodom róla, hogy az üvegházban a hőmérséklet ne csökkenjen 5 fok alá. Ebben a régióban termesztőként mindenkinek át kell állnia a trópusi gyümölcstermesztésre.

A mangó eladási ára kitűnő, ráadásul nem kerül olyan sokba a termesztése, mint a zöldségeknek, ha egyszer megfelelően beállítjuk az üvegházban az optimális termesztési körülményeket. Csak az induláskor és az ültetési időszakban kerül egy kis többletköltségbe – folytatta. – De ahhoz, hogy ezekből a gyümölcsből pénzt keressünk, legalább 5 évig türelmesen kell várnunk.

Az exportőrök 4 USD/kg áron akarták felvásárolni az üvegházamból a gyümölcsöt, de én elutasítottam az ajánlataikat, és inkább közvetlenül a kiskereskedőknek adom el a gyümölcsöt – magasabb áron.

(Fotó: Thaizeal/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Hogyan ismerjük fel az érett kökényt? Íme a jelek

2025. szeptember 23. 14:10

A kökény igazi ízét csak éretten adja – mutatjuk, mikor és hogyan érdemes szedni a tüskés bokrok kék bogyóit.

Őszibarack fagyasztása: így kerülhető el a barnulás

2025. szeptember 22. 16:10

Fagyasszon barackot, és élvezze a nyár ízét télen is – egyszerű praktikákkal megőrzi a gyümölcs zamatos frissességét.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4. 11:10

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?

Mi a tűzdelés (pikírozás) trükkje?

2025. március 13. 05:40

A tűzdelés (vagy pikírozás) egy kertészeti eljárás, amely során a zsúfoltan fejlődő palántákat külön ültetik tágasabb helyre.

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

2018. április 9. 07:42

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.