Zöldség-Gyümölcs

Paradicsom helyett mangót termeszteni?

Agrofórum Online

Mindannyiunknak gyorsan át kell állnunk a trópusi gyümölcsök üvegházi termesztésére?

Az antalyai Kumluca körzetében egy termesztő mangó üvegházat hozott létre úgy, hogy eltávolította a paradicsomot az üvegházából.

A török gazda, aki 300 mangót ültetett egy 4000 m2-es területre, jelenleg 15 kilogramm gyümölcsöt takarít be egy-egy fáról, azután, hogy a növényei elérték a 3 éves kort. A termesztő, aki a mangóját pillanatnyilag kilogrammonként 7 USD-ért (2400 Ft) adja el, úgy véli, hogy egy jól működő mangó üvegház felállításához befektetésre és rendkívül nagy türelemre van szükség.

Ertan Partoglu a paradicsomtermesztő üvegházát mangóházzá alakította át, hogy növelje a vállalkozása jövedelmezőségét:

A palánták ültetésének költségei magasak. Egy oltott palánta darabja körülbelül 30 USD-ba (11.000 Ft) kerül. Tavaly az újonnan beültetett 4000 m2-es terület 10 000 USD-ba (3,5 MFt) került, ebből 7 000 USD (247.000 Ft) a palántákra és 3000 USD (1,6 Mft) a műtrágyára ment el.

Legalább 5 évet kell várni arra, hogy ez a költség megtérüljön. Csak az engedheti meg magának a mangó ültetvényt, akinek van megtakarítása vagy más jövedelemforrása. Aki azonnal nyereségre számít, az csalódni fog.

A mangó 10 éves korában 50 kilogramm gyümölcsöt terem. A növény 10 és 150 éves kora között a legtermékenyebb. A türelem tehát elengedhetetlen a mangótermesztés során. Egy mangófa átlagos élettartama 300 év. A mangó csemeték 3 éves korukban válnak teljesen kifejletté. Én egy évvel ezelőtt ültettem el őket.

Tavaly körülbelül egy tonna gyümölcsöt szüretelt, idén pedig csak most kezdte el a betakarítást.

Idén valószínűleg 1-1,5 tonna gyümölcsöt fogunk betakarítani. Szeptember végén kezdjük a szüretet, és november elejéig folytatjuk. Most éppen szüretelek, de folyamatosan terem a gyümölcs. A mangó nem minden környezetben termeszthető, ezért az üvegházat magasan fekvő területen kell létrehozni.

„Az üvegházban reggeltől estig süt a nap. Automata kályháim vannak. Télen, amikor a hőmérséklet 5 fokra csökken, a kályháim bekapcsolnak. Gondoskodom róla, hogy az üvegházban a hőmérséklet ne csökkenjen 5 fok alá. Ebben a régióban termesztőként mindenkinek át kell állnia a trópusi gyümölcstermesztésre.

A mangó eladási ára kitűnő, ráadásul nem kerül olyan sokba a termesztése, mint a zöldségeknek, ha egyszer megfelelően beállítjuk az üvegházban az optimális termesztési körülményeket. Csak az induláskor és az ültetési időszakban kerül egy kis többletköltségbe – folytatta. – De ahhoz, hogy ezekből a gyümölcsből pénzt keressünk, legalább 5 évig türelmesen kell várnunk.

Az exportőrök 4 USD/kg áron akarták felvásárolni az üvegházamból a gyümölcsöt, de én elutasítottam az ajánlataikat, és inkább közvetlenül a kiskereskedőknek adom el a gyümölcsöt – magasabb áron.

(Fotó: Thaizeal/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Paradicsom locsolása nyáron: reggel vagy este jobb?

2025. június 18. 14:10

A nyári hőség próbára teszi a paradicsomot – nem mindegy, mikor kap vizet. De vajon reggel vagy este a jobb időpont?

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29. 07:08

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?