Mindannyiunknak gyorsan át kell állnunk a trópusi gyümölcsök üvegházi termesztésére?
Az antalyai Kumluca körzetében egy termesztő mangó üvegházat hozott létre úgy, hogy eltávolította a paradicsomot az üvegházából.
A török gazda, aki 300 mangót ültetett egy 4000 m2-es területre, jelenleg 15 kilogramm gyümölcsöt takarít be egy-egy fáról, azután, hogy a növényei elérték a 3 éves kort. A termesztő, aki a mangóját pillanatnyilag kilogrammonként 7 USD-ért (2400 Ft) adja el, úgy véli, hogy egy jól működő mangó üvegház felállításához befektetésre és rendkívül nagy türelemre van szükség.
Ertan Partoglu a paradicsomtermesztő üvegházát mangóházzá alakította át, hogy növelje a vállalkozása jövedelmezőségét:
„A palánták ültetésének költségei magasak. Egy oltott palánta darabja körülbelül 30 USD-ba (11.000 Ft) kerül. Tavaly az újonnan beültetett 4000 m2-es terület 10 000 USD-ba (3,5 MFt) került, ebből 7 000 USD (247.000 Ft) a palántákra és 3000 USD (1,6 Mft) a műtrágyára ment el.
Legalább 5 évet kell várni arra, hogy ez a költség megtérüljön. Csak az engedheti meg magának a mangó ültetvényt, akinek van megtakarítása vagy más jövedelemforrása. Aki azonnal nyereségre számít, az csalódni fog.
A mangó 10 éves korában 50 kilogramm gyümölcsöt terem. A növény 10 és 150 éves kora között a legtermékenyebb. A türelem tehát elengedhetetlen a mangótermesztés során. Egy mangófa átlagos élettartama 300 év. A mangó csemeték 3 éves korukban válnak teljesen kifejletté. Én egy évvel ezelőtt ültettem el őket.”
Tavaly körülbelül egy tonna gyümölcsöt szüretelt, idén pedig csak most kezdte el a betakarítást.
„Idén valószínűleg 1-1,5 tonna gyümölcsöt fogunk betakarítani. Szeptember végén kezdjük a szüretet, és november elejéig folytatjuk. Most éppen szüretelek, de folyamatosan terem a gyümölcs. A mangó nem minden környezetben termeszthető, ezért az üvegházat magasan fekvő területen kell létrehozni.”
„Az üvegházban reggeltől estig süt a nap. Automata kályháim vannak. Télen, amikor a hőmérséklet 5 fokra csökken, a kályháim bekapcsolnak. Gondoskodom róla, hogy az üvegházban a hőmérséklet ne csökkenjen 5 fok alá. Ebben a régióban termesztőként mindenkinek át kell állnia a trópusi gyümölcstermesztésre.
A mangó eladási ára kitűnő, ráadásul nem kerül olyan sokba a termesztése, mint a zöldségeknek, ha egyszer megfelelően beállítjuk az üvegházban az optimális termesztési körülményeket. Csak az induláskor és az ültetési időszakban kerül egy kis többletköltségbe – folytatta. – De ahhoz, hogy ezekből a gyümölcsből pénzt keressünk, legalább 5 évig türelmesen kell várnunk.
Az exportőrök 4 USD/kg áron akarták felvásárolni az üvegházamból a gyümölcsöt, de én elutasítottam az ajánlataikat, és inkább közvetlenül a kiskereskedőknek adom el a gyümölcsöt – magasabb áron.”
(Fotó: Thaizeal/Pixabay)