Zöldség-Gyümölcs

A kertészeti ágazat a magyar mezőgazdaság fontos pillére

Agrofórum Online

Magyarország Kormányának alapvető célkitűzése, hogy a magyarlakta tájak, falvak és kistérségek versenyképessé váljanak.

Magyarország Kormányának alapvető célkitűzése, hogy a magyarlakta tájak, falvak és kistérségek versenyképessé váljanak, a vidék a nemzet motorja legyen – jelentette ki Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Zentán, a zentai kertészmérnök képzés 20 éves és a Kertészek Egyesülete 15 éves fennállásának jubileuma alkalmából szervezett központi ünnepségen.

Tóth Katalin elmondta, hogy Magyarország természeti adottságainak köszönhetően évszázadok óta jelentős, világszerte elismert mezőgazdasági termelést folytat, amelynek meghatározó hányadát a hazai élelmiszeripar dolgozza fel. A magyar mezőgazdaság növekedési pályára állt, ez jól megfigyelhető a termelési és a jövedelmi mutatókban egyaránt. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság még sok tartalékkal bír, adottságainak még megfelelőbb kihasználásával szerepe tovább nőhet az EU mezőgazdaságában a következő években.

Tóth Katalin szerint az egészséges életmódra való törekvés, a természetes és minőségi alapanyagok iránti kereslet, valamint az élhető, egészséges, zöld környezet iránti növekvő igény nagyban hozzájárul a kertészeti ágazat jövőbeni sikereihez. A gabona és húságazat mellett a kertészeti ágazat képezi a magyar mezőgazdaság harmadik pillérét. Az elmúlt húsz évben az ágazat nem tudta azt a lendületes fejlődést produkálni, amit az adottságai lehetővé tennének. Ennek hátterében az elhanyagolt kutatás-fejlesztési programok, a nem megfelelő szakképzett munkaerőképzés, a termőhelyi és célirányos fejlesztések elmaradásai álltak.

Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium szakpolitikai programot dolgozott ki a zöldség-gyümölcs ágazat helyzetének fejlesztésére. Ennek célja, hogy a zöldség-gyümölcs szektor olyan versenyképes, erős termelői összefogásban működő ágazattá fejlődjön, amely képes a hazai és külföldi piacok minőségi termékekkel történő ellátására.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Málnatermesztés agrárerdészeti módszerekkel?

2023. április 18. 10:41

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Milyen vízzel öntözzünk? - Az öntözővíz-minőség elméleti és gyakorlati kérdései a kertészeti termesztésben

2019. január 2. 09:36

Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.