Életmód, gasztronómia

5 gyógynövény a jobb látásért

Agrofórum Online

A szem egészségének megóvása létfontosságú, pláne a mai világban, ahol a legtöbb ember képernyő előtt tölti a napjait. Az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás rengeteget segíthet az egészséges látás megőrzésében.

Mi az, ami árthat a szem egészségének?

Akadnak olyan tényezők, amelyek miatt egyeseknél nagyobb a kockázata a szemproblémák kialakulásának, mint másoknál. Azért fontos ezeket a tényezőket megemlíteni, mert a szem egészségének javítására irányuló minden erőfeszítés középpontjában ezek kezelésének kell állna.

A szemet érintő különböző kockázati tényezők közé tartoznak:

  • Életkor: Az már nem újdonság, hogy az idős kornak megvannak a maga hátrányai. Ilyen például a szemizmok gyengülése, ami a látás minőségének romlásához vezethet. Szintén idősebb korban egyre gyakrabban jelentkezik a szürkehályog.
  • Magas vérnyomás: A magas vérnyomás szintén kockázati tényező, mert növelheti a szemproblémákat. Emellett problémákat okozhat a szemet ellátó erekben, így a betegek könnyebben elkaphatják a különféle szemfertőzéseket.
  • Magas vércukorszint: Ha valakinél magas vércukorszintet diagnosztizálnak, fontos, hogy a szemét is megvizsgálják. Ez azért fontos, mert az emelkedett vércukorszint növeli a szem fertőzésekkel és látásvesztéssel szembeni kockázatot.
  • Családi előzmények: Azoknál az embereknél, akiknek a családjában már előfordultak látással kapcsolatos problémák, nagyobb a betegségek kockázata, mint másoknál.

Gyógynövények, amelyek segíthetnek:

  • Kurkuma: A kurkuma a gasztronómia fontos része, de a szemünk ápolásában is nélkülözhetetlen gyógynövény. Hatóanyaga, a kurkumin fontos szerepet játszik abban, hogy csökkentse az öregedéssel kapcsolatos problémákra való hajlamot. Ez azzal jár, hogy a kurkumában található kurkumin elengedhetetlen az idősödő emberek számára az egészséges állapot fenntartásához, beleértve a megfelelő látást is. 
  • Szemvidítófű: A szemvidítófű egy olyan gyógynövény, amelyet évtizedekkel ezelőtt felvették a szemre való gyógynövények listájára, mivel hasznosnak bizonyult a szemproblémákkal küzdő emberek számára. A szemvidítófű használata jelentősen csökkenti az irritációt a szem minden részén, különösen a szaruhártyán. Ennek a gyógynövénynek a gyökeréből, szárából és leveleiből teát főzhetünk. 
  • Édeskömény: Ez a zöld-fehér növény számos egészségügyi előnnyel jár. Tele van tápanyagokkal, antimikrobiális és antioxidáns hatást fejt ki a szervezetre. Ezek közé a tápanyagok közé tartozik a C-vitamin, amely csökkenti a sejtekben a gyulladást.
    Az édeskömény növény és magjai, mint az egyik szemvédő gyógynövény, rengeteg növényi vegyületet tartalmaznak az antioxidáns tulajdonságok mellett. Ezek biztosítják a szemproblémák kockázati tényezőinek csökkenését.
  • Áfonya: Az áfonya hasznos a szemproblémák, például a szemlencse elhomályosodás, valamint a farkasvakság ellensúlyozására. Az áfonya antioxidáns tulajdonságai, valamint a szemmel kapcsolatos problémákra nyújtott enyhülése miatt is hasznos. Ez az egyik legszélesebb körben használt gyógynövény a szem számára, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Ginkgo: A ginkgo egy Kínában őshonos növény, amelyet már több ezer éve termesztenek. Magjai és levelei alternatív gyógynövényként hasznosak, kivonataikat pedig a boltokban árulják, hogy segítsenek a szemproblémák kezelésében. A ginkgo a szem vérellátására gyakorolt hatása miatt a szem egyik gyógynövényének számít. Egyszerűen fogalmazva, a ginkgo segít növelni a szem véráramlását, ami jobb látáshoz és a szem egészségéhez vezet. Ami a fogyasztást illeti, a ginkgo kapszula, tabletta és folyékony kivonat formájában kapható. A leveleiből tea is főzhető.

(Fotó: bniique/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Nehézfémszennyezés a talajban: higany (Hg)

2022. november 1. 09:37

Az emberi felhasználásnak köszönhetően több százezer tonnányi higany került már a környezetbe.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.