25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Zöldség-Gyümölcs

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

Agrofórum Online

A Granadai Egyetem (UGR) kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. A kutatást a paprikákon hajtották végre, melyek vastag falukról ismertek. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Az új eljárást az UGR Color Imaging Lab kutatócsoportja fejlesztette ki az Analitikai Kémia Tanszék és az almeriai Mabe Gyümölcs- és Zöldségipari Szövetkezet közreműködésével, annak érdekében, hogy megelőzzék a túlérett paprika csomagolásából adódó problémákat.

Ehhez hiperspektrális képeket használtak, egy nem invazív technikát, amelyet a gyümölcsök és zöldségek minőségi jellemzőinek kimutatására és vizualizálására alkalmaznak.

A tudósok a paprika spektrális visszaverődését elemezték a látható és a közeli infravörös tartományban, hogy három különböző termésből származó paprika érettségét meghatározzák, azonosítva azokat a spektrális sávokat, amelyek a legjobban jellemzik a paprika érettségi fokát.

A kutatók egy futószalagos rendszerhez hasonló, valósághű helyzetet teremtettek, ahol a paprikákat négy válogató algoritmussal értékelik, hogy megjósolják érettségüket.

Az osztályozáshoz használt algoritmus sikerességi aránya 90% feletti volt. Ez a rendszer javítja a paprikák eltarthatósági idejének megítélését, és segíthet garantálni, hogy a termék minősége kedvezőbb legyen a vásárlók számára.

Az UGR szerint a rendszer hatékony és praktikus megoldást kínál a paprika érettségének meghatározására, és lehetővé teszi a zöldségtermesztők és a csomagolóüzemek számára, hogy javítsák a betakarítás irányítását és csökkentsék a termékpazarlást. Emellett a rendszer rugalmassága lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a spektrális sávok számát a költségvetésükhöz és az elemezni kívánt terméktípushoz igazítsák.

(Fotó: drvivasayam/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Miért penészes a paprikák magháza?

B. Pál kérdése: Pritamin paprika termelőként sok a problémám a magházpenészedéssel, mit tudnék tenni ellen?

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Mit ronthattam el tavaly, hogy nem csíráztak ki a paprikamagok?

2025. február 8. 04:36

A tavalyi évben az elvetett paprikamagok közül alig csírázott ki pár darab. Mit ronthattam el?

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.