Növénytermesztés

A tavalyi magyar mezőgazdasági termés rekordjait adta közre a KSH jelentése

Agrofórum Online

Hazánkban tavaly 1,893 millió tonnás rekordtermést takarítottak be napraforgóból, 882 ezer tonnás csúcsmennyiség termett repcéből és rekordot döntött a kukorica termésátlaga is, amely meghaladta a hektáronkénti 8,6 tonnát (az összes termés 8,8 millió tonna volt) - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

Napraforgóból 642 ezer hektárról (a 2015-ös évhez viszonyítva  4,9 százalékkal nagyobb területről) 1,9 millió tonna termést takarítottak be a gazdák, 22 százalékkal többet, mint 2015-ben. A termésátlag hektáronként 2950 kilogrammra nőt, ami 16 százalékkal jobb eredmény az előző évhez viszonyítva.

Kukoricát 2016-ban 1023 ezer hektárról takarítottak be hazánkban, ez a kukoricatermő területek arányát tekintve 11 százalékos csökkenés, kimagasló lett azonban termésátlag (hektáronként 8610 kilogramm ), hiszen tavaly hektáronként 49 százalékkal több kukorica termett, mint 2015-ben, a kiváló eredményben szerepet játszottak a  kedvező időjárási viszonyok is.

Búzát a 2015-ös évhez viszonyítva tavaly 1,1 százalékkal nagyobb területen (1040 ezer hektár) vetettek, hektáronként 5380 kilogramm termésátlag mellett végül 5,592 millió tonna termett.

Repcéből 16 százalékkal nagyobb területen közel felével több, 882 ezer tonna termést arattak le, a termésátlag tehát összességében 28,4 százalékkal, hektáronként 3440 kilogrammra nőtt –olvasható ki a KSH által közzétett adatokból.

A cukorrépa mennyisége 1,1 millió tonna volt, 18 százalékos növekedést mutatva, miközben a cukorrépa termesztés 16 ezer hektárnyi területe 2,8 százalékkal nőtt. A termésátlag 15 százalékkal volt magasabb a 2015. évinél hektáronként 67,5 tonna eredménynek köszönhetően.

A lucerna termésátlaga 14 százalékkal nőtt, hektáronként 5040 kilogrammra.

A burgonya – melynek betakarított területe 13 százalékkal (16 ezer hektárra) terménymennyisége 11 százalékkal (403 ezer tonnára) csökkent – kivételével a megfigyelt őszi betakarítású növények termésmennyiségéről az mondható el Magyarországon, hogy azok a 2016. évben egyértelműen magasabbak voltak az előző évihez képest – közölte a KSH.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A mikroműanyagok a talajtulajdonságokra is hatással vannak

2024. november 21. 06:40

Honnan jut a legtöbb mikroműanyag a talajba? Nem, nem az eldobált szemét a fő forrás. Érdekes kutatási eredmények a mikroműanyagokról.

Beszéljünk az ureázinhibitorokról úgy, hogy mindenki értse!

2024. november 20. 13:40

Bár sokat hallunk róluk, mégsem teljesen világos, hogyan „tartósítják” az ureázinhibitorok a nitrogént. Ebből a videóból Ön is meg fogja érteni.

Megnövekedett kukorica-vetésterület, kisebb termés az EU-ban

2024. november 18. 11:10

Az Európai Bizottság arra számít, hogy 2024-re jelentősen visszaesik a kukoricatermés az Európai Unióban, különösen a keleti tagállamokban.

Elkeserítő: 3,3 tonnás kukoricák is születtek idén Magyarországon

2024. november 15. 16:10

Az idei aszály a kukorica esetében is okozott terméskiesést, a hektáronkénti hozamok csökkentek a korábbi évekkel összevetve.

Érdemes burgonyát termeszteni

2018. szeptember 4. 14:00

A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

2024. augusztus 24. 08:10

vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség?

Nagymértékű volt hazánkban tavaly a burgonya barna gumórothadása

2020. március 18. 13:33

A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt a felelős hatóság az idei évtől fokozott ellenőrzéseket végez.

Tényleg mérgező a zöld burgonya?

2023. december 1. 04:39

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?