Zöldség-Gyümölcs

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

Agrofórum Online

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata egy víztározót alakított ki, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

A vállalkozás összesen több mint 75 hektáron termeszt paradicsomot. Az említett telephelyen lévő üvegházaik 45 hektárt tesznek ki, amiből 39 hektár megvilágítással is rendelkezik, Elsősorban különféle paradicsomfajtákat, valamint szezonális uborkát termesztenek.

Az elmúlt években a nyári hónapokban a létesítmény folyamatosan vízhiánnyal küzdött. Bár telepítettek néhány víztartályt, ezek nem tudtak elég vizet összegyűjteni az üvegházban termesztett paradicsom öntözéséhez a forró és néha igen száraz nyarak alatt. Ezért egy háromszög alakú víztározót telepítettek, amelynek két oldala több mint 200 méter hosszú.

Az NPI összesen 35 600 négyzetméter fóliával bélelte ki a medencét, amelyet 15 fólialapra osztva a helyszínen illesztettek össze. Elsőként azonban a medencét egy védőréteggel bélelték ki. Ennek a filcanyagnak az a célja, hogy megvédje a fóliát a talajban lévő éles tárgyaktól, például a gyökerektől és a kövektől.

A fólia lehelyezése után mintegy 800 méter geotextíliát is beépítettek a part védelme érdekében. A fóliák ballasztzsebeiben elhelyezett betonlapok tartják a geotextíliát a helyén. Az NPI szerint ez védi a fóliát a töltésen az UV-hatástól, a széltől és a gyomoktól.

A víztározó elsősorban az esővizet fogja összegyűjteni. A vizet a kifolyókon keresztül az öntözőrendszerbe vezetik majd, ami megkönnyíti az üvegházakban a paradicsompalánták öntözését. Az így termesztett paradicsomot a legnagyobb lengyelországi kiskereskedelmi láncokban lehet majd megvásárolni.

Így zajlik egy kisebb víztartály építése:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Rangos elismerés az ÖMKi tájfajta paradicsompalántáinak!

2021. március 1. 11:53

Az 5. helyen végeztünk az 55 Highlights of Hungary jelölt között

Beérhet még a zöld paradicsom ősszel a kertben?

2023. október 10. 04:39

Szeptember végén, október elején van még esély arra, hogy beérik a kertben a zöld színű paradicsom?

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

2024. február 12. 10:10

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.

Paradicsomdobálás: ehetetlen termékekkel támadják egymást az emberek Spanyolországban

2024. március 7. 08:10

Vörösbe borulnak az utcák – a spanyol paradicsomháború nem kíméli a résztvevőket.