6℃ 2℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

Agrofórum Online

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata egy víztározót alakított ki, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

A vállalkozás összesen több mint 75 hektáron termeszt paradicsomot. Az említett telephelyen lévő üvegházaik 45 hektárt tesznek ki, amiből 39 hektár megvilágítással is rendelkezik, Elsősorban különféle paradicsomfajtákat, valamint szezonális uborkát termesztenek.

Az elmúlt években a nyári hónapokban a létesítmény folyamatosan vízhiánnyal küzdött. Bár telepítettek néhány víztartályt, ezek nem tudtak elég vizet összegyűjteni az üvegházban termesztett paradicsom öntözéséhez a forró és néha igen száraz nyarak alatt. Ezért egy háromszög alakú víztározót telepítettek, amelynek két oldala több mint 200 méter hosszú.

Az NPI összesen 35 600 négyzetméter fóliával bélelte ki a medencét, amelyet 15 fólialapra osztva a helyszínen illesztettek össze. Elsőként azonban a medencét egy védőréteggel bélelték ki. Ennek a filcanyagnak az a célja, hogy megvédje a fóliát a talajban lévő éles tárgyaktól, például a gyökerektől és a kövektől.

A fólia lehelyezése után mintegy 800 méter geotextíliát is beépítettek a part védelme érdekében. A fóliák ballasztzsebeiben elhelyezett betonlapok tartják a geotextíliát a helyén. Az NPI szerint ez védi a fóliát a töltésen az UV-hatástól, a széltől és a gyomoktól.

A víztározó elsősorban az esővizet fogja összegyűjteni. A vizet a kifolyókon keresztül az öntözőrendszerbe vezetik majd, ami megkönnyíti az üvegházakban a paradicsompalánták öntözését. Az így termesztett paradicsomot a legnagyobb lengyelországi kiskereskedelmi láncokban lehet majd megvásárolni.

Így zajlik egy kisebb víztartály építése:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Hogyan lehet védekezni a paradicsombogyót károsító hernyók ellen?

2022. augusztus 29. 04:37

Évek óta sok paradicsombogyót tesznek tönkre a bennük élő hernyók, és a paprikában is gyakoriak. Mikor és hogyan lehet ellenük védekezni? Vegyszermentes megoldások érdekelnek, mivel vegyesen ültettem a zöldségféléket, nem tudom azokat elkülöníteni a kezeléseknél.

Paradicsom ápolása a vegyszermentes növényvédelem szem előtt tartásával

2024. május 31. 09:10

Sokkal könnyebb és egyszerűbb a szabadföldi növények gondozása, nem kell a fényhiány és a magas páratartalom miatt a betegségek fellépésével olyan mértékben számolni.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. - Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

2021. június 9. 04:38

Paradicsom esetén más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?