14℃ 7℃
október 6. Brúnó, Renáta, Renátó
Növénytermesztés

Hamarosan hozzá kell szoknunk az új kávéfajtákhoz

Agrofórum Online

Világszerte a kávét két fajból főzik: Coffea arabicából és a Coffea canephorából. Az előrejelzések szerint 2050-re az éghajlatváltozás miatt az arabica termesztése mintegy 80%-kal visszaesik. A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen fajtákkal lehet az arabicát helyettesíteni.

Ön is kávéval indítja a reggelt? Világszerte 2,2 milliárd csészényi kávé fogy naponta, és ezt az irtózatos mennyiséget 100 millió gazdálkodó termeszti. A kávéfogyasztók az arabica kávébabot részesítik előnyben különleges íze és enyhébb savassága miatt, mondta Felipe Ferrao, a Floridai Egyetem kertészettudományi kutatóasszisztense.

2050-re azonban az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás miatt az arabica termesztése mintegy 80%-kal visszaesik. Ezért Ferrao és francia, valamint brazil kollégái azt vizsgálják, hogy találnak-e az arabicát helyettesítő kávéfajtákat.

A robusta lesz az új tömegkávé

A tudósok két alternatívát látnak az arabica pótlására: az egyik, hogy a kávétermesztés módját az új, megváltozott környezethez igazítják, a másik, hogy megpróbálnak ellenállóbb fajtákat találni. A kutatások szerint a robusta kávé jó jelölt lehet az arabica helyettesítésére. „Világszerte a kereskedelmi forgalomba kerülő kávébabok mintegy 60%-a arabica fajtából származik, ezért a kávéipar alternatívák után kutat – mondta Ferrao, az új tanulmány vezető szerzője. – Ebben jó jelöltnek mutatkozik a robusta kávé.”

Az elmúlt évtizedekben a robusta kávé termelése mintegy 30%-kal nőtt, ami jelentős előrelépés. Ugyanis a robusta nagyobb termést ad, mint az arabica, kevesebb ráfordítással, beleérte a műtrágyát és a vizet. Ahogy a neve is mutatja, a növény „robusztusabb”. Ebben a helyzetben a tudósok szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a kávéellátási lánc által megkövetelt minőségi és termelékenységi igényeket a termesztők ki tudják elégíteni.

Bírják az új klímát

Ferrao és kollégái a robusta és az arabica fajtákat vizsgálták több tulajdonság tekintetében Brazília három magasan fekvő helyszínén, öt éven keresztül. Azt akarták kideríteni, hogy a robusta fajták jó terméshozamot biztosítanak-e, ha számukra szokatlan éghajlaton termesztik őket, és hogy megfelelő-e az ízük.

A tanulmány szerint a robusta jól alkalmazkodik a számára új körülményekhez is, és a magasan fekvő, eddig arabica termesztésére használt területeken is megterem. Ebben a helyzetben is megfelelő termésmennyiséget ad, és nem utolsósorban a belőle főzött kávé íze is megfelelő. „A robusta rugalmasan alkalmazkodik, mert nagy a variabilitása, ezért az időjárási viszonyoktól függően lehet megválasztani, hogy mely fajtákat használjuk – mondta Ferrao. – Ezzel megoldhatjuk a jövő kávéjának alapvető problémáját – és kézhez kapjuk az éghajlathoz alkalmazkodó kávét.”

A kutatók szerint a robusta három alaptulajdonságot egyesít, amelyek a termesztők számára kedvezőek:

  • fenntarthatóság – kevesebb ráfordítással többet terem;
  • minőség – jó íz, amelyet a fogyasztók is jól fogadnak;
  • alkalmazkodóképesség az új termelési rendszerekhez.

Most, hogy Brazíliában jó eredményeket értek el a robusta fajtával, a tudósok megpróbálják kideríteni, hogy Floridában is megteremhet-e, ahol nagyon különböznek a körülmények – talaj, csapadék eloszlása, hőmérséklet és időjárás – attól, amelyek a brazíliai kísérleteket jellemezték.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Furcsa anyag került a vetőgépbe Veszprém vármegyében, ezt juttatták a talajba

2025. október 5. 13:10

Ritka látványt örökített meg egy magyarországi gépforgalmazó, a direktvetőgépét a búzavetőmag mellett igen hasznos szervestrágya-pellettel töltötte fel. De mire jó ez?

35 ezer forintos kukoricaárakkal riogatják egymást a magyar gazdák, de az alacsony hozam inkább a baj

2025. október 4. 09:10

Az Alföld lassan alkalmatlanná válik kukoricatermesztésre, amit az egymás után sorjázó aszályos évek hatására egyre több magyar gazda lát be.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Luxustermék lett az eper Japánban

2024. május 6. 14:10

Egy japán termesztő hosszú évek kitartó munkájával érte el, hogy az eper minőségét elismerjék és luxustermékként vásárolják a fogyasztók.

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

2020. május 17. 07:53

A tanulmány szerint a kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.