31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás
Növénytermesztés

Hamarosan hozzá kell szoknunk az új kávéfajtákhoz

Agrofórum Online

Világszerte a kávét két fajból főzik: Coffea arabicából és a Coffea canephorából. Az előrejelzések szerint 2050-re az éghajlatváltozás miatt az arabica termesztése mintegy 80%-kal visszaesik. A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen fajtákkal lehet az arabicát helyettesíteni.

Ön is kávéval indítja a reggelt? Világszerte 2,2 milliárd csészényi kávé fogy naponta, és ezt az irtózatos mennyiséget 100 millió gazdálkodó termeszti. A kávéfogyasztók az arabica kávébabot részesítik előnyben különleges íze és enyhébb savassága miatt, mondta Felipe Ferrao, a Floridai Egyetem kertészettudományi kutatóasszisztense.

2050-re azonban az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás miatt az arabica termesztése mintegy 80%-kal visszaesik. Ezért Ferrao és francia, valamint brazil kollégái azt vizsgálják, hogy találnak-e az arabicát helyettesítő kávéfajtákat.

A robusta lesz az új tömegkávé

A tudósok két alternatívát látnak az arabica pótlására: az egyik, hogy a kávétermesztés módját az új, megváltozott környezethez igazítják, a másik, hogy megpróbálnak ellenállóbb fajtákat találni. A kutatások szerint a robusta kávé jó jelölt lehet az arabica helyettesítésére. „Világszerte a kereskedelmi forgalomba kerülő kávébabok mintegy 60%-a arabica fajtából származik, ezért a kávéipar alternatívák után kutat – mondta Ferrao, az új tanulmány vezető szerzője. – Ebben jó jelöltnek mutatkozik a robusta kávé.”

Az elmúlt évtizedekben a robusta kávé termelése mintegy 30%-kal nőtt, ami jelentős előrelépés. Ugyanis a robusta nagyobb termést ad, mint az arabica, kevesebb ráfordítással, beleérte a műtrágyát és a vizet. Ahogy a neve is mutatja, a növény „robusztusabb”. Ebben a helyzetben a tudósok szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a kávéellátási lánc által megkövetelt minőségi és termelékenységi igényeket a termesztők ki tudják elégíteni.

Bírják az új klímát

Ferrao és kollégái a robusta és az arabica fajtákat vizsgálták több tulajdonság tekintetében Brazília három magasan fekvő helyszínén, öt éven keresztül. Azt akarták kideríteni, hogy a robusta fajták jó terméshozamot biztosítanak-e, ha számukra szokatlan éghajlaton termesztik őket, és hogy megfelelő-e az ízük.

A tanulmány szerint a robusta jól alkalmazkodik a számára új körülményekhez is, és a magasan fekvő, eddig arabica termesztésére használt területeken is megterem. Ebben a helyzetben is megfelelő termésmennyiséget ad, és nem utolsósorban a belőle főzött kávé íze is megfelelő. „A robusta rugalmasan alkalmazkodik, mert nagy a variabilitása, ezért az időjárási viszonyoktól függően lehet megválasztani, hogy mely fajtákat használjuk – mondta Ferrao. – Ezzel megoldhatjuk a jövő kávéjának alapvető problémáját – és kézhez kapjuk az éghajlathoz alkalmazkodó kávét.”

A kutatók szerint a robusta három alaptulajdonságot egyesít, amelyek a termesztők számára kedvezőek:

  • fenntarthatóság – kevesebb ráfordítással többet terem;
  • minőség – jó íz, amelyet a fogyasztók is jól fogadnak;
  • alkalmazkodóképesség az új termelési rendszerekhez.

Most, hogy Brazíliában jó eredményeket értek el a robusta fajtával, a tudósok megpróbálják kideríteni, hogy Floridában is megteremhet-e, ahol nagyon különböznek a körülmények – talaj, csapadék eloszlása, hőmérséklet és időjárás – attól, amelyek a brazíliai kísérleteket jellemezték.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Holdtalajban termesztett mustárnövények hoztak életképes magokat

2024. november 1. 14:10

Szenzáció a MATE kutatóitól: nemcsak egészséges mustárnövényt, hanem egészséges magokat is termesztettek a Holdról származó talajban.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.