A csótányokról valószínűleg nem a „minőségi fehérjeforrás” kifejezés jut először az eszünkbe. Pedig bármilyen hihetetlen, a csótányoknak hatalmas szerepük van az egyre növekvő rovarfehérje-előállítási trendben. Komoly előnyök szólnak mellettük, kereslet is van rájuk, és ez várhatóan csak növekedni fog a jövőben.
Az alábbiakban górcső alá vesszük mindazt, amit a csótányokról tudni érdemes, és azt, hogy ha valaki úgy dönt, hogy csótánytenyésztésre adja a fejét, milyen rovarfehérje-feldolgozó berendezéseket használhat a csótányfarmján!
A csótány mint fehérjeforrás
Miért érdemes foglalkozni ezzel a kérdéssel? Az ehető rovarok fogyasztása nem új keletű dolog, sőt, a világ számos részén régóta széles körben elfogadott, és egyre inkább tért hódít a nyugati világban is. Szigorú higiéniai normák mellett már Európában és Észak-Amerikában is működnek rovarfarmok, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.
A csótányfarmok és a rovarfehérje fogyasztásának jelentősége azért növekszik folyamatosan, mert a húsipar óriási terhelést ró a környezetünkre. Az állattenyésztés elképesztő környezeti károkat okoz, a növekvő takarmányigény pedig a természetes erdőállomány folyamatos csökkenéséhez vezet.
A csótányok feldolgozása gazdaságos
Az ehető csótányok tenyésztése nemcsak a bolygónk környezeti terhelésének csökkentésében segít, hanem sok ember számára win-win megoldást jelent. A mezőgazdaságban dolgozók újfajta „állatokat” nevelhetnek ezáltal, amelyek sokkal könnyebben kezelhetők, több „húst” adnak, és kevesebb takarmányra van szükségük, mint a hagyományos állatoknak.
Mivel paraziták és betegségek nem károsítják őket, a gazdák a tenyésztésükkel 100%-os hozamot érhetnek el. Az ehető csótányok emellett nagyon jól hasznosítják a hulladékot: egy-egy kínai farmon egy milliárd csótány naponta körülbelül 50 tonna hulladékot fogyaszt el!
Mindazonáltal a nyereséges üzlet alapja is adott, mivel már létezik a keresleti oldal – közéjük tartoznak az éttermek, a tudatos fogyasztók, a sportolók, és egyre több háziállat-tulajdonos, természet- és állatbarát, akik csökkenteni szeretnék az ökológiai lábnyomukat.
Feldolgozó berendezés: hogyan működik?
Ha maximálisan ki szeretnénk használni az ehető rovarok, például a csótányok magas fehérjetartalmának előnyeit, és megfelelni azok igényeinek, akik az alternatív fehérjeforrásokért hajlandóak fizetni, a technológia már rendelkezésre áll.
Az olyan minőségi termékek előállításához, mint a csótányfehérje por, olyan gépre van szükség, amely megőrzi a rovarok kiváló tápértékeit. Itt jön a képbe a Celitron rovarfehérje-feldolgozó berendezése.
Íme a csótányok és más rovarfehérjék kinyerésére szolgáló gép használatának előnyei:
- Felhasználóbarát tervezés és működtetés
A csótányfehérje-feldolgozás az ISS AGRI-vel úgy van megtervezve, hogy a lehető legegyszerűbb legyen, anélkül hogy a folyamat biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetné. Ez a csúcstechnológiájú berendezés könnyen telepíthető közvetlenül a csótányfarm helyszínén, és teljesen automatizált, így maximálisan felhasználóbarát. Maga a procedúra mindössze fél óráig tart, és ezt követően máris rendelkezésre áll a magas minőségű, száraz fehérjét és zsírt tartalmazó végtermék! - Kompatibilis csótányokkal és más ehető rovarokkal
A Celitron ISS AGRI használatának további előnye, hogy nem számít, milyen típusú rovarfarmot működtetünk. Legyen szó csótányokról, fekete katona légy lárvákról, hangyákról vagy sáskákról, ez a gép mindegyiket ugyanúgy képes feldolgozni. - Orvosi szintű hatékonyság
Az ISS AGRI hatékonysága három fő lépésből áll: sterilizálás, aprítás és szétválasztás. Az orvosi szintű sterilizálás nemcsak a potenciálisan káros baktériumok elpusztításáról szól. A cél a minőség biztosítása is, mivel a 100 Celsius-fok feletti hőmérséklet segít megőrizni a csótányfehérje tápértékét, így semmi sem vész el a kinyerési folyamat során.
Az ehető rovarok aprítása lehetővé teszi, hogy a sterilizálás még hatékonyabban működjön, mivel a gép tartályában lévő minden egyes részecske hőkezelhető. Az aprítási folyamat biztosítja, hogy a végtermék „felismerhetetlen” legyen. Magyarán, ne legyen az az érzésünk, hogy csótányokat eszünk, dacára annak, hogy végső soron erről van szó.
Végül egy szeparátor, dekantáló és szárító segítségével könnyen begyűjthetjük a fenti folyamatok végeredményét! - Biztonságos
A folyamat automatizálása nemcsak a gép használatát könnyíti meg, hanem a biztonságot is garantálja. A rovarfehérje-feldolgozó berendezés ugyanis automatikus korlátozási eljárásokkal van bebiztosítva, hogy a sterilizálási és aprítási folyamatokba senki ne tudjon beavatkozni, vagy azokat módosítani. - Fenntartható és költséghatékony működés
A környezet igényeit a vállalkozás igényeivel is össze lehet egyeztetni. A csótányfehérje-farmok is zöldek maradhatnak, mivel nem bocsátanak ki káros anyagokat vagy kellemetlen szagokat. A gép alacsony energiafogyasztása lehetővé teszi, hogy vállalkozás működése jövedelmezőbb legyen az alacsony működési költségeknek köszönhetően.
A csótányok tenyésztése tehát ma egy olyan üzleti lehetőség, amit a mezőgazdasági iparban dolgozóknak érdemes megfontolniuk, mivel a rovarfehérje-feldolgozás már létező – és egyre növekvő – keresletet elégít ki a piacon.