Zöldség-Gyümölcs

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

Agrofórum Online

A nappalok egyre rövidülnek, egyre korábban jön el az este, és reggelente a levegő is hűvösebb. A kert és a magaságyások azonban még nem „alszanak”, lehet mit ültetni, és így a következő időszakban is lesz mit betakarítani.

Nyilván nem mindegy, milyen növényeket választunk, hiszen a lassacskán beköszöntő, hűvös őszi napok nem minden zöldségnek kedveznek, ám akadnak olyanok, amelyek kifejezetten ezt a szezont kedvelik. Az őszi növények termesztése legalább olyan izgalmas, mint a nyáriaké, ráadásul így aktív marad a magaságyásunk, és mindig lesz friss terményünk, amire büszkék lehetünk. Lássuk csak, melyek a legalkalmasabbak erre a szezonra!

1. Zöld leveles zöldségek: Ezek, például a spenót és a sóska, az őszi kertészkedés alapnövényei. Gyorsan nőnek, könnyen termeszthetők, strapabírók. A zöld levelek sokrétűen felhasználhatók, egészségesek, akár le is fagyaszthatók. A spenótot négy hónapig lehet betakarítani. Érdemes lefedni a magaságyást átlátszó műanyaggal, hogy a spenótot télen is szedni tudjuk.

2. Salátafélék: Bár sokan nyári ételként gondolnak a salátára, télen még fontosabb lenne, hogy eleget fogyasszunk belőle. Ráadásul a salátafélék jobban kedvelik a hűvösebb időt, mint a nyári kánikulát, így gyönyörűen fognak fejlődni a magaságyásunkban. Ha jó fajtákat választunk, 30-40 naponta betakaríthatjuk őket. Remekül fejlődik mellettük a rukkola és a petrezselyem is.

A salátafélék kedvelik a hűvösebb időt
A salátafélék kedvelik a hűvösebb időt

3. Brokkoli: A brokkoli rendkívül jól fejlődik az őszi magaságyásokban. Valójában egyáltalán nem viseli jól a hőséget, ráadásul ebben az időszakban kevesebb kártevővel kell szembenéznünk, ami megtámadhatja a szépen fejlődő növényeinket.

4. Káposzta: Bár ebben az időszakban sok díszkáposztát látni az ablakokban díszelgő balkonládákban, a magaságyásban is érdemes káposztát termeszteni, mert jól tűri a hideget (sőt, a fagyot is), és ebben az időjárásban különösen finom íze lesz. Az 5-7 fokos hőmérséklet sem árt neki. Nekünk pedig folyamatosan finom és egészséges zöldség kerülhet az asztalunkra az év azon szakaszában, amikor a legjobban kell vigyáznunk magunkra az influenzaszezon kezdetén. A káposzta az egyik leglassabban növekvő növény, a teljes érettségig 80-180 napra van szüksége.

5. Karfiol: Sokak szerint nehéz karfiolt termeszteni – ám meglehet, a problémáik abból adódnak, hogy rossz szezonban állnak neki. A karfiol nem tolerálja a nagy hőséget (de a nagy hideget sem), ezért az a legjobb, ha az ősz elején kezdjük el termeszteni, és a kemény fagyok beállta előtt betakarítjuk. Ideális esetben a hőmérsékletnek 15-20 Celsius-foknak kell lennie ahhoz, hogy igazán nagy karfiolfejeket takaríthassunk be.

6. Kelbimbó: Sütve, pirítva, főzve, grillezve egyaránt finom. Megéri termeszteni, már csak azért is, mert ez a zöldség akkor fejlődik a legjobban, ha a hőmérséklet 7-27 Celsius-fok között van. A magaságyásokba nyár végén kell elvetni, így ősszel betakaríthatóvá válik.

7. Retek: A retek az egyik leggyorsabban növő zöldség, ráadásul nem igényel gondozást és rendkívül egészséges, ezért érdemes az őszi magaságyásba ültetni. Akár 21 nap alatt betakaríthatóvá válik, és nagy sikerélményt nyújt, hogy az őszi szezonban is mindig friss táplálékot nyújt a családnak. Őszi retekfajtákat érdemes ültetni, lehetőleg több sorban.

8. Répa: A répa egy másik gyökérzöldség, amely nagyon jól fejlődik ősszel és nem sok gondozást (legfeljebb egy kis ritkítást) igényel. A répák beéréséhez akár 70-80 nap is szükséges lehet, kivéve, ha pici, zsenge répaként akarjuk elfogyasztani őket. Ha édesebb répákra vágyunk, később kell elvetni, mert a hideg édesebbé teszi őket. A kis fagyot kapott répák mindig édesebbek, minit azok, amiket még „jó időben” takarítottak be. Érdemes akár minden héten egysornyit elvetni a folyamatos termés érdekében.

Sokszor a céklával felváltva ültetik el, ez utóbbi is a répához hasonlóan kedveli a hűvösebb hőmérsékletet és remekül fejlődik magaságyásban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Walipini-tapasztalatok: pár év gyakorlat után látszanak a nehézségek is

2025. április 27. 05:40

A walipini építése hazánkban egyre gyakoribb. A mi földbe ásott építményünk idén már 10 éves és némi tapasztalatra sikerült szert tennünk.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

2022. március 25. 08:42

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.

Tömeges koronavírus-fertőzés a zöldségfarmon

2020. július 28. 14:47

Csaknem 500 embert kellett karanténba helyezni, miután a zöldségfarmon koronavírus tömegfertőzés történt.