18℃ 8℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Szőlő-Bor

Egy héttel korábban kezdődött a szüret Villányban

Agrofórum Online

Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését -  közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

Nagy Gergely tájékoztatása szerint a borászok jó része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hét második felében pedig a borvidék egészén kezdődik fajta betakarítása. A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről  azt mondta: a minőség nagyon jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodóak. A kedvező meleg időjárás miatt némileg töppedtek a szőlőszemek, azonban ez mennyiségkiesést nem fog okozni – fűzte hozzá. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik. Az idei mennyiség a várakozások szerint inkább felsőértékéhez közelít – emelte ki.

Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett  Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Októberben szedik a Sauvignont, amelyet  437 hektáron termelnek. A hegyközségi titkár szerint, ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet, az egyes szőlőfajták érési ideje pedig összetorlódhat, ami  komoly technológia és logisztikai kihívás elé állíthatja a bortermelőket, az évjárat minőségét azonban nem befolyásolja.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Növénybetegségek korai felismerése a robotika segítségével

2021. szeptember 12. 04:38

A Cornell Egyetem kutatói kifejlesztettek egy BlackBird nevű kamerarendszert, amely az optikai mikroszkópokkal egyenértékű információt képes összegyűjteni a növény leveleinek felületéről.

Hatékony méhkímélő megoldás a szőlőmolyok elleni védekezésben

2023. május 12. 06:34

A szőlő egyik régi, jólismert kártevője a tarka szőlőmoly, ami a károsításával a termést veszélyezteti.

Bussay Pincészet: kiváló, bio minőségű borok a Zalai borvidékről

2021. március 21. 03:37

A Zalai borvidék nemcsak, hogy a legfiatalabb hazánkban, de talán a legkevésbé ismert is.

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?