Zöldség-Gyümölcs

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

Agrofórum Online

A legtöbb ember erre a kérdésre azonnal rávágná: onnan, hogy mély narancssárga színe van. Nos, a boltokban már most élénk narancssárga sütőtököket árulnak, ám ezek között mégis sok olyan van, ami éretlen, és az elvárt édes-mézes selymes íz helyett uborkaszerű érzetet kelt a szánkban. De akkor honnan lehet tudni, mikor érett meg a sütőtök?

Elvileg az őszi időszakban a boltokba kerülő sütőtököknek édesnek kellene lenniük, ám a termés érettsége nem mindig kizárólag a telt narancssárga színben mutatkozik meg. Lássuk hát, mikre kell figyelnünk!

Az év megfelelő időszakában járunk-e vagy sem?

A legtöbb töknek, legyen a Cucurbita pepo (termesztett tök), C. moschata (pézsmatök), vagy C. maxima (sütőtök) fajták közül, nagyjából 3-4 (vagy akár 5) hónap kell ahhoz, hogy teljesen beérjen, ez azonban az éghajlattól, a fajtától és a növekedési feltételektől is függ. Októberben általában már mézédes sütőtökök kerülnek csak a polcokra, szeptemberben azonban még rányúlhatunk egy-egy éretlen példányra.

A tök olyan színű-e, amilyennek lennie kell?

A legtöbb éretlen tök zöld, így azt gondolhatnánk, hogy akkor lesz érett, ha a színe narancssárgára vált. Ez általában igaz, de nem minden tök válik teljesen narancssárgává, még akkor sem, ha az inda már elhalt. Vannak őszi tökfajták, amelyek éretten is zöldek maradnak, és vannak olyanok is, amelyek narancssárga színűek lesznek, de még nem teljesen érettek.

Körömpróba a héjon

A termesztők a piacon valószínűleg nem veszik majd jó néven, de az általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét. Ha csak behorpad a héj, de nem tudjuk átszúrni a körmünk élével, akkor elvileg érett már a tök, hiszen megkeményedett a héja.

Kopogtatunk, akárcsak a nyári dinnyéken

Régi magyar(?) szokás, hogy kézbe vesszük a dinnyét és megkopogtatjuk, mint egy elhagyatott szoba magányos ajtaját. Ha a dinnye – azaz esetünkben a sütőtök – kongó hangot hallat, érett. Ha tompán kong, éretlen, pont úgy, mint a dinnye.

A szára elkezd bebarnulni

Ha a sütőtök szára kemény és barnulni kezd, az azt jelenti, hogy az inda már kevesebb tápanyagot juttat a tökhöz, ezért indult el az elszíneződési folyamat. Ha ezt látjuk, a tök biztosan érett, meg lehet venni.

Hogyan kell betakarítani egy kellőképpen megérett tököt?

Egyszerűen. Ehhez mindössze egy tiszta, éles késre lesz szükségünk. Kimérünk egy 10-13 centis távolságot a termés tetejétől mérve, és levágjuk a szárat az indáról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

2024. szeptember 19. 12:10

A Szövetkezet díjnyertes terméke a pritamin paprika, amely a Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, évszázados múlttal rendelkező típusa.

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Van olyan sütőtök, aminek biztosan jó az íze

2023. október 29. 09:10

A hazai fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő őszi-téli csemege nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, sőt gazdag karontinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza a bőr öregedésének megállítására.

Sütőtök vagy Halloween tök? Melyik melyik?

2022. október 31. 07:36

A valódi Halloween töknek való tök nem ehető. Keményebb is, ízetlenebb is, mint akár egy méretében hasonló Nagydobosi sütőtök.

Milyen bélyegek alapján állapítható meg a sütőtök érettsége?

2024. augusztus 24. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Többféle sütőtököt is nevelek a kertemben, kaptam a palántákat, és nem tudom, hogy mikor érdemes levenni őket, mikor érettek. Milyen bélyegek alapján állapítható meg érettségük?

Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek?

2023. június 5. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek? Hogyan védekezzünk ellenük?