Állattenyésztés

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

Agrofórum Online

Az emberek évszázadok óta tenyésztenek földigilisztákat a talaj javításához, szerves anyagok lebontásához vagy komposzt előállítása érdekében. Egy osztrák gazdálkodó ebből jól futó vállalkozást csinált, amely a kutatók figyelmét is felhívta magára.

Alfred Grand az alsó-ausztriai Tullnban él, és már a középiskola, tehát évtizedek óta foglalkozik földgilisztákkal. A legtöbb tudásra azonban tapasztalat útján tett szert, ő maga úgy mondja, hogy a giliszták, és nem az egyetem képezte. Idővel nemcsak az ő kutatás iránti elkötelezettsége nőtt meg, hanem a tudósok is egyre inkább felfigyeltek a gazdaságára. Ez késztette arra, hogy még abban az évben áttérjen a biotermesztésre.

Gilisztakomposzt két lépcsőben

Grand két lépcsőben állít elő földigiliszta-komposztot. Először is egy komposztálótérben forró komposztálást végeznek. (A termofil komposzt készítése során a hőmérséklet eléri a 65 °C-ot, vagy akár meg is haladja. Ez biztosítja, hogy a gyommagvak, a növényi és emberi kórokozók elpusztuljanak vagy deaktiválódjanak.)

A következő lépésben az anyagot a földigilisztáknak adagolják. Ez egy csarnokban, egy hosszú fóliaalagútban történik, ahol folyamatos a „munka”. A felszínre újabb és újabb réteg komposztot terítenek. A fóliaalagút valójában két darab, 1 méter magas acéllábakon álló, közel 40 méter hosszú vályú, amelyekben a komposzt és a több millió giliszta található.

Az állatok igényeinek biztosítása a termelés alapja

A gazda feladata, hogy fenntartsa a megfelelő környezeti feltételeket a giliszták számára, és jól érezzék magukat. Ez elegendő táplálékot, nedvességet, oxigént jelent – gyakorlatilag mindent, amire a gilisztáknak szükségük van. Mint minden területen az állattenyésztésben, minél jobban érzik magukat, annál termelékenyebbek az állatok, és annál jobban szaporodnak.

A legtöbb gilisztafaj a felső humuszrétegekben szeret élni. Ezt a tulajdonságukat használják ki azzal, hogy a felszínre terítik a mulcsréteget táplálék formájában. A giliszták mindig a friss anyagban táplálkoznak. Ez lehetővé teszi, hogy egy megfelelő eszközzel rendszeresen vékony rétegeket távolítsanak el a kész komposztból. Az egész rendszer felülről lefelé működik.

A „betakarítás” télen-nyáron folyamatos. A kész anyagot 3 mm-esre szitálják, és szerves trágyaként, tőzegmentes termesztőközegként, talajadalékként vagy komposztkivonatként forgalmazzák. A termékeket már a nagy kiskereskedelmi láncok árusítják. A földigilisztákra is nagy a kereslet. Többnyire nagyobb méretű gilisztákat értékesítenek, mivel ezeket könnyebb tenyészteni és forgalmazni, de általában nem őshonosak Közép-Európában.

A különleges mikrobiom a kutatókat is érdekli

A kutatás is fontos Alfred Grand számára. Nagyon érdekli a vetőmagok folyékony, tápanyagokban és micéliumban gazdag földigiliszta-humusszal történő csávázása. A csávázással ugyanis a mikroorganizmusok pontosan oda kerülnek, ahol a legnagyobb hatást fejtik ki. A gyökereken tenyésznek tovább, ezáltal a talaj élővilága változatosabbá, a növények pedig egészségesebbé válnak.

A forró korhasztásos komposztban kevés mikroba marad életben. Viszont amikor a földigiliszták feldolgozzák, a komposzt az ő mikrobiomjukkal gazdagodik. Egy kutatási projektben ezt a mikrobiomot izolálnák a földigiliszta-humuszból, és juttatnák a vetőmagra. A terméket pedig akár önmagában, akár már a csávázott vetőmaggal lehetne forgalmazni.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Befolyásolja-e a fejések között eltelt idő a tejtermelést?

2024. szeptember 30. 11:10

A 12 órás vagy hosszabb munkanapokat senki sem szereti, a tehenészetekben a fejés miatt mégis elvárás. De vajon kell-e 12 óránként fejni?

Karácsonyfából is lehet komposztot

2022. január 17. 10:43

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia. Akár előbbi, akár utóbbi, esetleg köztes megoldást választunk, a fenntarthatósági elveket szem előtt tartva gondolkodni ma már alap. Dr. Aleksza László egyetemi docenst, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársát a kidobott fák lehetséges hasznosításáról kérdeztük.

Hogyan készítsünk házi komposztot? A siker 4 egyszerű titka!

2022. október 2. 08:34

Szeretne Ön is kitűnő minőségű komposztot készíteni a kertje, virágágyásai és a többi növénye számára?

Kertünk talajának minőségi javítása tavasszal

2023. március 14. 05:39

Első lépésként ismerjük meg kertünk talaját. Ássunk fel egy részt és vizsgáljuk meg milyen a szerkezete, morzsalékos laza, netán összetömörödött agyagos?

Hogyan tudom a komposzt érését gyorsítani, hogy mielőbb felhasználhassam?

2021. január 5. 11:09

A gyorsítás fokozható úgy is, ha a lebontó szervezeteket adagolunk a komposzthoz, „beoltjuk”.