26℃ 13℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Zöldség-Gyümölcs

450 millió forintos beruházással agrárlogisztikai központ épül Bonyhádon

Agrofórum Online

Agrárlogisztikai központ épül 450 millió forintos beruházással Bonyhádon, a létesítményben évi 3000 tonna gyümölcsöt tudnak majd tárolni.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program százszázalékos támogatásából megvalósuló projekt keretében 1115 négyzetméteres előkészítő, hűtő és csomagolóüzem épül, a beruházás 2018 őszére fejeződik be – mondta Énekes Andrea, a bonyhádi önkormányzat pályázati referense az MTI-nek.
   
Az önkormányzat tizennégy, olyan gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozással kötött megállapodást, amelyek igénybe vennék a központ szolgáltatásait. A hűtőház napi három kamionnyi áru tárolását teszi majd lehetővé, az évi háromezer tonna gyümölcsöt a hűtőházi tárolás mellett osztályozzák és csomagolják is – tette hozzá.
   
Az agrárlogisztikai központ fogadja be a városban tervezett, öthektáros üvegházi kertészetben termő zöldségeket is; a két üzem együtt 60-65 embernek ad majd munkát.
   
A fejlesztést az indokolja, hogy a térségben jelentős zöldség- és gyümölcstermesztés ellenére nem épültek feldolgozók, hűtve tárolást segítő gyűjtőpontok, ezért a termelők kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek az értékesítés során. A tárolókapacitás a helyi közétkeztetés friss gyümölccsel való ellátását is segíti – írta projektismertetőjében az önkormányzat.
   
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a bonyhádi járás területén több mint 500 hektáron termesztenek gyümölcsöt, 327 hektáron kajszibarackot, 60 hektáron almát, 55 hektáron meggyet. A kajszi- és almaültetvények 20-40 tonna közötti termést hoznak hektáronként.
   
A gyümölcságazat legjelentősebb térségi szervezete, a kisvejkei Danubia-Frucht Szövetkezet ötszáz négyzetméteres hűtőházában jelenleg ezer tonna kajszibarackot tud tárolni a betakarítás időszakában – mondta Fülöp Gábor elnök, megjegyezve, időnként a 42 családi gazdaság termését feldolgozó szövetkezetnek is szüksége lenne nagyobb tárolókapacitásra.
   
Ismertetése szerint Bonyhád térségében évente 20-25 hektárral nő a gyümölcsültetvények területe.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

2024. január 2. 15:40

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.