Gyümölcs

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

Agrofórum Online

Hallott már a fán növő „paradicsomról”? A Tamarillót a tojás alakú és ízletes gyümölcse miatt termesztik.

Magyarországon egzotikus növénynek számít, azonban hobbikertészek melegházaiban és fóliasátraiban egyre többször fordul elő. Hazánkban elsősorban dézsás növényként tartható.

Származás

A Tamarillo (Solanum betaceum) a burgonyafélék családjába tartozik. Ebbe a családba sorolható a paprika, padlizsán és a paradicsom is. A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik. Közép- és Dél- Amerikában őshonos növény. Brazíliában, Ecuadorban és Kolumbiában is termesztik. Új-Zélandon és Kenyában pedig széles körben elterjedt.

Jellemzői

A Tamarillo a trópusi éghajlaton őshonos, ahol a hőmérséklet általában 25-27 °C. Elágazó, cserje. Nagy, szív alakú, szőrös levelekkel rendelkezik. Virágai kis méretűek, halvány rózsaszínűek és illatosak.

Öntermékeny növény. Megporzása a méhek és a szél által történik. A termése kb. 5 cm és tojásdad alakú. Piros vagy narancssárga színű.

Több Tamarillo fajta található meg a piacon. Így lehetnek 5-6 m és 1,5-2 métert elérő fajtái is. Egy jól gondozott paradicsomfa 7-12 évig terem.

Paradicsomhoz hasonlító termés
Paradicsomhoz hasonlító termés

Vetés, palántanevelés

A trópusi, szubtrópusi területeken tavasszal kerül sor a magok vetésére.  A mérsékelt égövön szintén ilyenkor, ám a fagyveszély miatt elsősorban palántanevelés történik.

A magokat 5 mm mélyre kell vetni. A talaj nedves legyen. A magok 7- 28 nap alatt csíráznak ki, 18-28 °C-os talajhőmérséklet során.

A palántákat akkor ültessük ki a szabadföldbe, ha a fagyveszély elmúlt. Olyan helyet válasszunk, ahol 6-8 órás megvilágítás éri. A palánta akkor alkalmas a kiültetésre, ha megjelentek az első valódi leveleik. Ekkor a Tamarillo kb. 5-10 cm magas.

Gondozás

A Tamarillo termékeny és jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. Enyhén savas, semleges (pH 5,8- 7) talaj a legalkalmasabb a számára. Sekélyen gyökerezik, ezért könnyen kiszáradhat. A nyári melegben rendszeresen öntözzük.

Ha a növény eléri a 100-120 cm-t, akkor kell visszametszeni. A szárak rövidítése és a fiatal hajtások visszacsípése eredményezi a tömör növekedést. Illetve így növekszik az elágazások száma és szabályozható a termésmennyiség is. Ősszel ajánlatos a metszést elvégezni.

Mivel a Tamarillo fagyérzékeny, ezért télen átteleltetni szükséges. Fagymentes helyen teleltessük.

A paradicsomfa betakarítása

A Tamarillo kétévesen hozza az első termését, amelyek, nyár végétől egészen ősz végéig érnek. A gyümölcsök akkor érettek, amikor a zöld szín sárgás-vöröses színűvé alakul. Egy paradicsomfa a fajtájától és korától függően 10-30 kg termést adhat.

A Tamarillo felhasználása

A gyümölcs fogyasztható nyersen, salátában vagy gyümölcssalátában, főzve gyümölcsszószként vagy lekvárként. A tápanyagtartalma magas, A, B6, C és E-vitamintartalma, illetve vastartalma jelentős.

A Tamarillóból az eredeti élőhelyén különleges szószokat készítenek. Peruban a gyümölcsöket grillezik, így segítve elő a héj leválást. Ezt követően kockára vágott zöld paprikával keverik össze, majd sóval és borssal ízesítik. Ecuadorban pedig csípős szószokat készítenek belőle, csillagfürt és chili hozzáadásával.

Dihen Adrienn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

2020. március 15. 04:37

Ebben a cikkünkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételét mutatjuk be tüzetesebben.

Mitől barnul a paradicsom levele?

2021. július 28. 10:12

Idáig elég szépek a paradicsomok levelei, de tapasztalatom szerint érés idején terjednek el rajta a barnuló foltok, és a bogyókon is. Milyen szereket érdemes beszerezni ellenük, hogy sürgős kezelésnél kéznél legyenek?

Annyira megdrágultak a zöldségek és gyümölcsök, hogy ez lassan véget vet a pazarlásnak

2024. május 31. 11:10

A magyar vásárlók is egyre tudatosabbak, és nem csak az árra, hanem a megvásárolt mennyiségre is nagyon ügyelnek.

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

2020. március 16. 08:17

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket.