Termőföldtől az asztalig

Burgonyakrémleves és kolbászchips

Agrofórum Online

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Ez ráadásul egy különösen egyszerű leves, amit még egy nagyon fárasztó, hógolyózással meghosszabbított munkanapon is simán össze lehet dobni, de egy jó palacsintával, vagy kalácspudinggal kiegészítve hétvégi ebédnek is tökéletes.

Egyetlen dologra kell csak nagyon figyelni: hogy legyen elég kolbászchips. Az ugyanis annyira, de annyira jó, hogy könnyen megeshet, hogy már tálalás előtt elpárolog a fele. Higgyétek el, tapasztalatból mondom: kolbászchipsből nincs olyan, hogy sok!:)

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
    1 evőkanál étolaj
    kb. 1 kg krumpli
    3 dl tejszín
    1,2-1,5 liter víz
    só, bors
    20 dkg vékonyra szeletelt kolbász

A hagymát felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Közben a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk, és ha kész a hagyma, hozzáadjuk a krumplit is.

Kb. 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel, sózzuk (legalább fél evőkanálnyit adjunk hozzá a sóból) -borsozzuk, és kb. 15-20 percig főzzük, míg a krumpli megpuhul.

Míg fő a krumpli, egy serpenyőben megpirítjuk a kolbászt. Közepes lángon, plusz zsiradék nélkül pár perc alatt megsül, ha kiszedjük, néhány pillanat múlva már jó ropogós lesz.

Ha a krumpli puhára főtt, hozzáadjuk a tejszínt, és együtt főzzük még pár percig, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk, és forrón tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Érdemes a burgonyát már előcsíráztatni?

2024. március 7. 04:36

Idén szeretnék megpróbálkozni a burgonyatermesztéssel is. Érdemes a burgonyát már előcsíráztatni?

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Mi rágja meg a burgonya gumóit?

2024. augusztus 7. 04:37

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kártevők rághatják meg a burgonya gumóit a talajban? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?