7℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Életmód, gasztronómia

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

Agrofórum Online

Nincs is vonzóbb látvány nyár derekán, mint egy napérlelte kajszibarackkal teli fa. A hirtelen beérő mennyiség azonban könnyen túlterhelheti még a legnagyobb barackkedvelő háztartásokat is.

Szerencsére a kajszi az egyik legsokoldalúbban feldolgozható gyümölcs: a lekvártól a pálinkáig, az aszalványtól a fagyasztott püréig sok lehetőség kínálkozik, hogy hosszabb távon is élvezhessük ezt a szezonális kincset.

Baracklekvár – hagyományosan és egészségtudatosan is

A klasszikus kajszilekvár továbbra is a legnépszerűbb tartósítási forma: nemcsak kenyérre kenve vagy süteménybe töltve állja meg a helyét, de ajándéknak is kiváló. A hagyományos, magas cukortartalmú verzió mellett egyre többen keresik az alacsonyabb cukortartalmú vagy cukormentes lekvárrecepteket, amelyeknél dzsemfix vagy természetes pektin, valamint kevés citromlé is segíthet a megfelelő állag elérésében. A lekvár hőkezelése és csíramentes üvegbe töltése alapfeltétel a biztonságos tartósításhoz.

Aszalás – a legtermészetesebb tartósítás

Az aszalt barack tömény ízélményt és hosszú eltarthatóságot kínál. A házi aszalás során törekedjünk az egyenletes szeletelésre, és csak teljesen érett, de ép gyümölcsöt használjunk. Az aszalást végezhetjük napon, jól szellőző árnyékos helyen, vagy kíméletes hőfokon (50-60 °C) elektromos aszalóban. A kész aszalvány hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható, és tökéletes téli energiabomba.

Aszaláshoz csak teljesen érett, ép gyümölcsöt használjunk!

Pálinkafőzés – értékmentés nagy tételben

Nagyobb mennyiségű, másra már nem hasznosítható kajsziból pálinka is készíthető. Azonban csak hibátlan, kellően érett gyümölcsből érdemes cefrét erjeszteni. A gyümölcsöt gondosan meg kell válogatni: a rothadt, penészes, földre hullott példányokat el kell távolítani. A magokat jellemzően eltávolítják, mert a bennük lévő amigdalin hő hatására is lebomolhat, kesernyéssé téve az italt. A magánfőzés jogi szabályozását érdemes minden esetben ellenőrizni az aktuális előírások szerint.

Fagyasztás – gyors, praktikus megoldás

A fagyasztás különösen ajánlott akkor, ha a gyümölcsöt rövid időn belül nem tudjuk feldolgozni. A barackot érdemes hámozás után kimagozni, szeletelni vagy pürésíteni, és citromsavas vagy enyhén sós vízbe mártani a színmegőrzés érdekében. A fagyasztott barack tökéletes turmixokhoz, pitékhez, kompóthoz – a pürés változat pedig akár jégkockatartóban is adagolható.

Különleges felhasználási formák – kísérletezőknek ajánlva

A kajszi nemcsak édes lekvárként vagy pálinkaként állja meg a helyét. Készíthetünk belőle fűszeres chutney-t, amely sajtok és sültek mellé kiváló. Joghurttal vagy tejszínnel keverve házi jégkrémet is alkothatunk. A gyümölcs erjesztésével barackbort vagy gyümölcsecetet is készíthetünk, melyek salátákhoz, öntetekhez különleges ízvilágot adnak. A barackmagból sajtolt olaj pedig antioxidáns-tartalma miatt keresett natúrkozmetikum-alapanyag.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Védekezzünk a levéltetvek ellen a gyümölcsösökben!

2020. március 31. 11:32

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?