Nincs is vonzóbb látvány nyár derekán, mint egy napérlelte kajszibarackkal teli fa. A hirtelen beérő mennyiség azonban könnyen túlterhelheti még a legnagyobb barackkedvelő háztartásokat is.
Szerencsére a kajszi az egyik legsokoldalúbban feldolgozható gyümölcs: a lekvártól a pálinkáig, az aszalványtól a fagyasztott püréig sok lehetőség kínálkozik, hogy hosszabb távon is élvezhessük ezt a szezonális kincset.
Baracklekvár – hagyományosan és egészségtudatosan is
A klasszikus kajszilekvár továbbra is a legnépszerűbb tartósítási forma: nemcsak kenyérre kenve vagy süteménybe töltve állja meg a helyét, de ajándéknak is kiváló. A hagyományos, magas cukortartalmú verzió mellett egyre többen keresik az alacsonyabb cukortartalmú vagy cukormentes lekvárrecepteket, amelyeknél dzsemfix vagy természetes pektin, valamint kevés citromlé is segíthet a megfelelő állag elérésében. A lekvár hőkezelése és csíramentes üvegbe töltése alapfeltétel a biztonságos tartósításhoz.
Aszalás – a legtermészetesebb tartósítás
Az aszalt barack tömény ízélményt és hosszú eltarthatóságot kínál. A házi aszalás során törekedjünk az egyenletes szeletelésre, és csak teljesen érett, de ép gyümölcsöt használjunk. Az aszalást végezhetjük napon, jól szellőző árnyékos helyen, vagy kíméletes hőfokon (50-60 °C) elektromos aszalóban. A kész aszalvány hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható, és tökéletes téli energiabomba.

Pálinkafőzés – értékmentés nagy tételben
Nagyobb mennyiségű, másra már nem hasznosítható kajsziból pálinka is készíthető. Azonban csak hibátlan, kellően érett gyümölcsből érdemes cefrét erjeszteni. A gyümölcsöt gondosan meg kell válogatni: a rothadt, penészes, földre hullott példányokat el kell távolítani. A magokat jellemzően eltávolítják, mert a bennük lévő amigdalin hő hatására is lebomolhat, kesernyéssé téve az italt. A magánfőzés jogi szabályozását érdemes minden esetben ellenőrizni az aktuális előírások szerint.
Fagyasztás – gyors, praktikus megoldás
A fagyasztás különösen ajánlott akkor, ha a gyümölcsöt rövid időn belül nem tudjuk feldolgozni. A barackot érdemes hámozás után kimagozni, szeletelni vagy pürésíteni, és citromsavas vagy enyhén sós vízbe mártani a színmegőrzés érdekében. A fagyasztott barack tökéletes turmixokhoz, pitékhez, kompóthoz – a pürés változat pedig akár jégkockatartóban is adagolható.
Különleges felhasználási formák – kísérletezőknek ajánlva
A kajszi nemcsak édes lekvárként vagy pálinkaként állja meg a helyét. Készíthetünk belőle fűszeres chutney-t, amely sajtok és sültek mellé kiváló. Joghurttal vagy tejszínnel keverve házi jégkrémet is alkothatunk. A gyümölcs erjesztésével barackbort vagy gyümölcsecetet is készíthetünk, melyek salátákhoz, öntetekhez különleges ízvilágot adnak. A barackmagból sajtolt olaj pedig antioxidáns-tartalma miatt keresett natúrkozmetikum-alapanyag.
Képek: Pixabay.