Gyümölcs

A sárga szilvák királynője: a mirabelle varázsa

Agrofórum Online

Kicsi, gömbölyű, aranysárga – a mirabelle szilva több mint egyszerű gyümölcs: egy gasztronómiai kincs, amely évszázadok óta meghatározza a francia Lorraine régió ízvilágát és identitását.

Fedezze fel ezt az aranyló mirabelle szilvát (Prunus domestica subsp. syriaca), mely apró, gömbölyű formájával és vékony héjával már messziről vonzza a tekintetet! Kivételesen édes, aromás ízével és élénk sárga héjával tűnik ki a többi szilvafajta közül.

A termesztés legfontosabb szempontjai

Termesztésének sikeréhez elengedhetetlen a megfelelő talajválasztás: válasszon jó vízelvezetésű, mélyrétegű, enyhén meszes talajt, amely elősegíti a gyökerek egészséges fejlődését! Ügyeljen arra, hogy a fa napfényben gazdag, szellős helyre kerüljön, így a gyümölcs aromája és édessége intenzívebben bontakozik ki!

Ne hanyagolja el a rendszeres öntözést a virágzás és a terméskötődés időszakában, mert ez biztosítja a bőséges termést és a gyümölcs lédússágát! Alkalmazzon átgondolt metszést a fa szerkezetének formálásához, amely elősegíti a levegő áramlását és csökkenti a betegségek kockázatát!

Hogyan metsszük a bőtermésű fát?

Bőséges termésének záloga a rendszeres és körültekintő metszés! Ügyeljen arra, hogy a fa korán tavasszal, még a rügyfakadás előtt kapjon formáló metszést, amely serkenti az új hajtások növekedését és elősegíti a gyümölcshozamot!

Távolítsa el a száraz, beteg vagy túl sűrűn álló ágakat, így javítva a fény- és levegőjárást a koronában, ami csökkenti a kórokozók megjelenésének esélyét. Gondoskodjon továbbá a talaj tápanyag-utánpótlásáról, különösen nitrogénben és káliumban gazdag trágyázással, hogy a növény erős maradjon és nagyobb, ízletesebb termést hozzon!

Az érett gyümölcs felismerése

A mirabelle szilva optimális érettségének megállapítása elengedhetetlen a legjobb ízélmény érdekében. Figyelje a gyümölcs élénk, aranysárga színének kialakulását, mely az érettség legmegbízhatóbb jele!

A túlérett mirabelle hamar veszít zamataiból és lédússágából
A túlérett mirabelle hamar veszít zamataiból és lédússágából

Tapintsa meg finoman a termést: az enyhén puha, de nem túl lágy állag azt jelzi, hogy ideje a szüretnek! Érdemes továbbá a gyümölcs jellegzetes, édes illatát is figyelembe venni, hiszen az aromák ilyenkor a legerőteljesebbek! Ne halassza túl a szedést, mert a túlérett mirabelle hamar veszít zamataiból és lédússágából!

Exportpiacon is értékes különlegesség

Kivételes íze és egyedülálló aromája miatt jelentős piaci értékkel bír, amelyet érdemes kihasználni az exportlehetőségekben is. Törekedjen arra, hogy a termést a lehető legjobb minőségben és frissességben szüretelje, így növelheti az eladhatóságot a nemzetközi piacokon!

Fektessen hangsúlyt a gondos csomagolásra és tárolásra, hogy megőrizze a gyümölcs színét és ízét a szállítás során! Ismerje meg a célországok fogyasztói igényeit, és igazítsa hozzá termelési és marketingstratégiáját, így erősítheti versenyképességét a globális piacon!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Gyümölcsöseinkben előforduló környezeti stresszhatások

2022. november 10. 12:24

A növényvédelemben a növényt érő külső hatásokat két nagy csoportra osztjuk.

A „Solid-set” projekt

2018. július 12. 10:23

Miként lehetne egy automatizált rendszerrel megoldani az ültetvény növényvédelmét, öntözését és lombtrágyázását?

Művelési rendszerek a korszerű körteültetvényekben

2019. november 4. 10:37

Az innováció megindult a körtetermesztésben is, amelynek célja a gyorsan termőre forduló, gazdaságosan üzemeltethető, tisztes jövedelmet biztosító ültetvények létesítése. Erre többféle lehetőség van a sövényművelési rendszerek és a koronaformák kialakítása tekintetében is. A lényeg az, hogy a kiválasztott módszer megvalósításának lépéseit a termőhelyünk és az alkalmazott fajták jellemzőit figyelembe véve következetesen hajtsuk végre.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében